EKSPRES PLJENIDBA

Vlada naplaćuje dugove: U tri tjedna stotinedužnika ostaje bez kuća i auta!

Zagreb, 200612.Vlada.Redovita sjednica Vlade.Na slici: Slavko Linic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Vlada, nakon što je objavila listu tvrtki i građana koji državi duguju 30 milijardi kuna, kreće u lov na prvih pola milijarde kuna: do kraja kolovoza, potvrdio nam je sugovornik iz Vlade, sjest će na imovinu, obiteljske kuće i vozila prvih stotinu najgorih poduzetnika u zemlji i naplatiti njihova višegodišnja dugovanja prema državi!

Riječ je o članovima uprava i skupština onih poduzeća za koje Porezna uprava ima jasne pokazatelje da su otvarali tvrtke samo s ciljem izvlačenja novca.

Informacije o njima prikupljali su na najrazličitije načine: od provjera na Trgovačkom sudu do doslovno usmene predaje u manjim hrvatskim sredinama, gdje “porezni referenti jako dobro znaju tko je tko i koliko dugo ne izvršava svoje obveze pa su ih i prijavili”.

Tvrtke bez zaposlenih

Prvi kriterij kojim su se u Poreznoj upravi vodili bila je činjenica da je riječ o tvrtkama koje imaju samo jednog ili ni jednog zaposlenika. Drugi sumnjivi detalj koji su otkrili jest da su iste osobe osnivale lance poduzeća (s jednim ili bez zaposlenih). Iz jednih tvrtki su izvlačili novčane pozajmice i imovinu i prebacivali u novoosnovana poduzeća.

Zabilježeni su i slučajevi u kojima jedna osoba otvara do desetak tvrtki, a pritom isključivo izvlači novac iz tih tvrtki i ne podmiruje obveze prema državi.

Podaci o tim tvrtkama u Poreznoj upravi tretiraju se kao tajna, a iako ih ne žele javno prozivati, svi oni nalaze se među 103 tisuće dužnika koji su od prekjučer postali javno dostupan dokument. U sljedećih 30 dana svi redom bit će pozvani na informativni razgovor u Poreznu upravu, gdje će ih referenti obavijestiti o svojim namjerama. Ako su svoju osobnu imovinu prenijeli na članove obitelji ili nekog drugog, Porezna će njima slati rješenja o ovrsi!

Da se očekuje slanje rješenja o ovrsi za stotinu tvrtki već krajem ovog mjeseca potvrdila nam i je i šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec.

Kaže da su matični uredi iz cijele zemlje dostavili popis od ukupno 600 poduzeća za koje u ovom trenutku mogu dokazati odgovornost članova uprave.

- U ovom trenutku ih obrađujemo više od 600, a točno je da prva rješenja očekujemo za njih stotinu već za nekih tridesetak dana. Od ukupno 30 milijardi kuna naplativog duga procjenjujemo da bismo mogli naplatiti polovicu, odnosno 15 milijardi kuna. Od tih 15 milijardi, čak 12 milijardi otpada na dug 10.500 tvrtki s jednim ili nijednim zaposlenikom. Tih 12 milijardi mislimo naplatiti do kraja godine. Postavili smo si cilj, naplatu svih 12 milijardi kuna duga do kraja godine. Naši službenici su educirani i na slučajevima radi 700 zaposlenika visoke stručne spreme - ističe Čavlović Smiljanec.

Predugi sudski postupci

Za naplatu tih dugovanja, uvjereni su u Vladi, imat će dovoljno mehanizama.

Prva je prijenos odredbi o odgovornosti direktora, članova uprave i izvršnih direktora iz Zakona o trgovačkim društvima u Opći porezni zakon, usvojen izmjenama i dopunama zakona u svibnju.

Direktori su i dosad odgovarali svojom osobnom imovinom, ali se država od njih teško mogla naplatiti jer se u tim slučajevima vodio sudski postupak koji može potrajati i do nevjerojatnih deset godina.

Odredba o odgovornosti sada se nalazi i u Općem poreznom zakonu, ali se naplata iz osobne imovine sada može voditi i upravnim postupkom na koji računaju u Poreznoj.

- Poduzetnici su do sada de facto odgovarali samo imovinom svojeg poduzeća jer su sudski postupci bili predugi. Sada su na snazi dva propisa pa će se u poreznim upravama voditi upravni postupci koji traju oko dva mjeseca. Drugim riječima, moći ćemo se naplatiti u vrlo kratkom roku - kaže naš sugovornik iz Vlade.

Od novina koje su već polučili rezultate je i Uredba o zabrani isplate plaće bez isplate doprinosa, koja je dovela do toga da država sada svaki mjesec uprihodi između milijun i pol do dva milijuna kuna više na ime doprinosa za zdravstveno i mirovinsko.

Također, u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je tri posto više prihoda na ime doprinosa i poreza nego u istom razdoblju prošle godine.

HDZ odgovara SDP-u

Šefica Porezne uprave Čavlović Smiljanec i ministar financija Slavko Linić jučer su u javnosti istaknuli da je ukupan dug od 52 milijarde kuna prema državi rezultat HDZ-ove bivše vlade, koja je favorizirala mnoge tvrtke i opraštala im dugove.

U HDZ-u smatraju da su te optužbe neutemeljene i da SDP za takve tvrdnje nema nikakve dokaze.

- Godine 2002. taj dug je bio veći od 20 milijardi kuna. Kada tome pribrojite i zatezne kamate, ukupni dug još značajno raste. Uostalom, naplata poreza svake godine kretala se oko 97 posto - rekao je za Jutarnji naš sugovornik iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:15