PREMIJER O AKTUALNIM TEMAMA

'Vlada ni na koji način nema mogućnosti ni ambicija utjecati na objave u slovenskim medijima. Petir? Da se učlanila u HDZ, možda bi bila na listi'

 Damir Krajač / CROPIX

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak navečer je stigao u Zračnu luku dr. Franjo Tuđman kako bi dočekao kineskog kolegu Lija Keqianga. Ondje je predsjednik Vlade komentirao odnose Hrvatske i Kine, ali i 'špijunsku aferu' koja ovih dana dominira u slovenskim medijima.

Plenković smatra da je Keqiangov posjet velika politička poruka Hrvatskoj i šansa za gospodarstvo.

"Naša razmjena iznosi oko milijardu eura godišnje. Naravno, u korist Kine. Mi želimo unaprijediti cjelovite odnose u smislu političkog dijaloga, a činjenica da kineska kompanija gradi Pelješki most je jedno od najznačajnijih postignuća. Nakon tog odabira je suradnja Hrvatske i Kine stigla na novu, višu razinu", rekao je Plenković novinarima.

"Ovo je značajna politička poruka Hrvatskoj i velika šansa za gospodarstvo", istaknuo je premijer.

Na pitanje hoće li se uskoro, pa i u ovih nekoliko dana, s Kinezima dogovoriti neki kapitalni infrastrukturni projekt, Plenković kaže da će hrvatska strana iskoristiti priliku za razgovor o raznim mogućnostima suradnje.

"Kinezi su zainteresirani za dinamiziranje suradnje", kaže Plenković.

Predsjednik Vlade upitan je i o špijunskoj aferi koja dominira slovenskim medijskim prostorom. "Mi smo se o toj temi očitovali. Vlada ni na koji način nema mogućnosti niti ambicija utjecati na objave u slovenskim medijima", uvjerava premijer dodajući da je politika njegove Vlade politika dijaloga.

Na koncu je Plenković komentirao i tvrdnje Marijane Petir da ju je zvao da bude na listi HDZ-a za europske izbore, ali pod uvjetom da se učlani u stranku. "Mi smo odlučili ići samostalno na izbore i bez osoba koje obnašaju visoke dužnosti na listi. I zato, da se Marijana Petir učlanila u HDZ, mogla je ući u raspravu da bude na listi HDZ-a", rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:28