KOSOR MOŽE ODAHNUTI

VLADA NIJE PALA: Nakon 14 sati uvreda, psovki, optužbi i rasprava sve je ostalo po starom

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - 0:16 NOVO >>> Premijerka Jadranka Kosor i dalje ima podršku Sabora. Desetak minuta nakon ponoći saborska većina odbila je prijedlog SDP-a, HNS-a, HSU-a, IDS-a, HSP-a i Hrvatskih laburista o izglasavanju nepovjerenja premijerki Jadranki Kosor. Za opzocijski prijedlog glasala su 62 zastupnika, protiv je bilo njih 79, a SDSS-ovac Ratko Gajica bio je suzdržan. Opozicija tako nije uspio dobiti natpolovičnu većinu od 77 zastupničkih ruku.

Nakon punih 14 sati rasprave koja je često skretala u nepotrebna nadmetanja i vrijeđanja., sjednica je sinoć iznenada prekinuta pola sata prije ponoći. Naime, nakon što je HDZ-ov potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks prozvao SDP-a da djeluje protivno ustavnim načelima te da bi stoga mogao biti zabranjen kao stranka, šef SDP-a Zoran Milanović rekao je da SDP “više neće sudjelovati u ovoj blamaži”.

- Nakon ove sramotne izjave, nema smisla da SDP sudjeluje u raspravi. Vi ostanite sami sa sobom. Laku noć, gospodo! - revoltiran je bio šef SDP-a Zoran Milanović. Da je Šeksova izjava zapravo prijetnja složio se i IDS-ovac Damir Kajin.

- Bojim se kad krenu ti prijeteći mali prsti. To je prije radio Bakarić, a sada to rade neki drugi - rekao je Kajin.

23:42 NOVO>>> Žestoka polemika vodila se sinoć oko 23 sata između SDP-ovca Željka Jovanovića i potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa.

Jovanović je prozvao HDZ-ovu Vladu da je upravo ona ta koja proizvodi korupciju i da su stoga nužni prijevremeni izbori.

- Hrvatska je pod HDZ-ovom vlašću organizirana tako da kontinuirano proizvodi korupciju. Da bi se to promijenilo mora se isključiti proizvodnja korupcije jer Državno odvjetništvo ovog trenutka zbrinjava samo otpad proizvodnje korupcije. Prijevremeni izbori spriječili bi daljnju korupciju, a najveći doprinos za Hrvatsku bio bi da Jadranka Kosor potpiše svoju ostavku - poručio je Jovanović. Uz to, nazvao je Vladu skupom svjedoka pokajnika koji samo gledaju kako oprati svoju savijest.

Unatoč dogovoru da HDZ više neće replicirati opoziciji, na Jovanovićev istup Šeks nije mogao odšutjeti. Obrušio se na SDP da djeluje protuustavno te da bi stoga mogao biti zabranjen kao stranka.

- Klevetnička je tvrdnja da je vrh HDZ-a kriminalna organizacija. Točno je da je to vrh SDP-a. Treba razmotriti primjenu članka 129. Ustava koji propisuje da Ustavni sud nadzire ustavnost programa političkih stranaka te da se sukladno Ustavu može zabraniti njihov rad - odriješit je bio Šeks. Kao argumente za tu svoju radikalnu tvrdnju Šeks je naveo da SDP ne priznaje odluku Ustavnog suda. Očtio je aludirao na nedavnu odluku Ustavnog suda koji je odlučio da nema potrebe za raspisivanjem referenduma o izmjenama Zakona o radu nakon što ih je Vlada povukla iz saborske procedure.

- Vrh SDP-a krši temeljna načela ustavnog poretka, ne priznaje odluke Ustavnog suda i zbog toga bi mogli doći pod udar zakona i zabrane rada političke stranke SDP-a - zaključio je Šeks.

Oko 20:00 sati HDZ je izašao s informacijom da je J adranki Kosor pismo potpore uputila Europska pučka stranka.

Pismo podrške Europske pučke stranke jako je razljutilo predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

Sa saborske govornice poručio je da se radi o sabotaži, a potpisinika pisma nazvao je “bezveznjakom” i “mišem”. "Ovim se grubo zadire u unutarnje stvari Hrvatske od jednog običnog bezveznjaka. Taj Lopez je obično tehničko lice. Mislio sam da je taj miš otišpao u svoju rupu", - rekao je povišenim glasom Milanović. Premijerki Jadranki Kosor poručio je da je netko tko je u njeno ime lobirao po Bruxellesu za takvo pismo podrške zapravo učinio njoj i Hrvatskoj “medvjeđu uslugu”!.

"To je pitanje nemorala, to je sabotaža. Mašala, svaka čast kad je takva osoba dala podršku premijerki Kosor!", ljutio se Milanović.

Rekao je kako i on ima dobrih kontakata u Bruxellesu, ali da nikada nije govorio ni protiv Kosor ni protiv bivšeg premijera Sanadera.

"Tamo se borim za interese Hrvatske i SDP-a. Nemojte sada vi kontaminirati taj prostor pred Hrvatski ulazak u EU", poručio je vladajućima Milanović.

Predsjedavajući Saborom Ivan Jarnjak izrekao je opomenu Milanoviću jer se, po njegovom tumačenju poslovnika, u izlaganju nije pridržavao teme rasprave o povjerenju Vladi.

PROČITAJTE ŠTO SE U SABORU DOGAĐALO TIJEKOM DANA:

VIDEO: Rasprava sve žešća: Kunst Milanoviću rekao 'budalo', šef oporbe tražio zaštitu

VIDEO Sanader napustio Sabor, ne vraća se: Ne mogu glasati protiv većine koju sam stvorio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:44