PREGOVORI SA SINDIKATIMA

Vlada nudi vremenski ograničeno smanjenje naknade za minuli rad

 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO 14:15 - Vlada je na današnjem trećem krugu pregovora o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) sa sindikatima javnih službi predložila vremenski ograničenu primjenu smanjenja dodatka za radni staž sa 0,5 na 0,3 posto po godini staža od 1. srpnja do 31. prosinca ove godine, čime bi država uštedjela 500 milijuna kuna, izjavio je nakon pregovora ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Mrsić je kazao kako Vlada ostaje pri drugim svojim prijedlozima - ukidanju božićnice u ovoj godini, smanjenju dnevnice sa 170 na 150 kuna, te izostanku jubilarnih nagrada i regresa iduće godine.

Mirando Mrsić: Nećemo popustiti sindikatima. Imamo 21,6 milijardi kuna za plaće i to ne možemo probiti

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek odmah je odgovorila kako taj sindikat ne pristaje ni na kakvo smanjenje naknade za minuli rad jer je to zadiranje u plaće, a da je o svemu drugom taj sindikat spreman pregovarati.

Vlada također ostaje pri svojem prijedlogu o stavljanju van snage sporazuma koji su sindikati sklopili s prethodnom Vladom o podizanju plaće s 1. siječnjem 2013., kao i o prosvjetnom dodatku od 1. srpnja ove godine kojim bi plaće u prosvjeti trebalo podići za 2,4 posto.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić pak upozorava da se taj sporazum nema potrebe, a i ne može se otkazati jer u sebi ima odredbe o reviziji, a potom i arbitraži ako nepovoljna gospodarska situacija determinira nemogućnost njegova ispunjenja. Sindikati stoga, kako je rekao, neće pristati na njegovo otkazivanje.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kaže kako sindikati smatraju da je Vlada vremenskim ograničavanjem smanjenja naknade za minuli rad učinila mali ustupak sindikatima te kako sindikati očekuju da će Vlada "razmisliti o kompenzacijama" za sva prava iz TKU-a koja bi mogla biti smanjena ili ukinuta.

Kako je pojasnio, to znači da bi odustajanje sindikata od prava iz TKU-a bilo tretirano kao pozajmica koju bi u dobrim vremenima trebalo vratiti.

Bude li rast BDP-a najmanje jedan posto u dva uzastopna tromjesečja, Vlada je spremna pregovarati o vraćanju nekim materijalnih prava, dodao je ministar Mrsić.

Mrsić podsjeća da je Vladi za trošak zaposlenih u javnim službama ove godine na raspolaganju proračunskih 21,6 milijardi kuna te da Vlada ne smije probiti to ograničenje jer bi u pitanje došlo ispunjenje proračuna i kreditni rejting.

Nastavak pregovora zakazan je za srijedu, a ministar Mrsić najavio je i početak pregovora sa sindikatima državnih službenika i namještenika kojima kolektivni ugovor istječe 31. srpnja.

Vlada će, kaže Mrsić, u tim pregovorima istaknuti jednaka stajališta kao u pregovorima sa sindikatima javnih službi.

Ministar je ujedno najavio iste kriterije i za javna poduzeća te reviziju plaća u agencijama.

TKU za javne službe potpisan je u listopadu 2010. i vrijedi do 31. srpnja 2013. godine. Početkom lipnja počeli su pregovori o izmjenama pri čemu je cilj Vlade smanjenje izdatke za plaće u javnom sektoru u ovoj godini za dvije milijarde kuna.

------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Pregovori Vlade i sindikata javnih službi o izmjenama temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) nastavljeni su danas u sjedištu Vlade.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić izjavio je uoči nastavka pregovora da bi današnji dan mogao biti 'Dan D' u pregovorima.

"Bit će vrlo gadno jer je ministar Mrsić u subotnjem intervjuu jednom mediju već zaključio pregovore rekavši da Vlada neće popustiti, a pregovori su nešto gdje bi se trebalo popuštati", rekao je Ribić.

Goran Mehkek / CROPIX

Vertikala sindikata obrazovanja, kojoj pripada sindikat znanosti, već je istaknula stav kako su zaposleni u obrazovnom sustavu zadnji koji bi se trebali odricati prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe.

Pritom sindikati vertikale navode da su se zaposleni u javnim službama u zadnje četiri godine raznim aranžmanima s Vladom odrekli ukupno 7,1 milijardi kuna.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je uoči sastanka kako su stavovi sindikata jasni te da nema dovoljno argumenata za smanjenje trajnih prava.

Kriza je ograničenog trajanja, pristajemo na pregovore o jednokratnim pravima koja su u pitanju za vrijeme krize, rekao je Babić naglasivši kako ne dolazi u obzir korekcija koeficijenata jer su to trajna prava koja dugoročno utječu na plaće i mirovine.

TKU za javne službe potpisan je u listopadu 2010. i vrijedi do 31. srpnja 2013. godine.

Početkom lipnja počeli su pregovori o izmjenama pri čemu je cilj Vlade smanjenje izdatke za plaće u javnom sektoru u ovoj godini za dvije milijarde kuna.

Kako se doznaje, Vlada predlaže smanjenje koeficijenta za minuli rad s 0,5 posto po godini staža na 0,3 posto, ukidanje božićnice u ovoj godini, smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna te izostanak jubilarnih nagrada i regresa iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:46