OBEĆANJE ISPUNJENO

Vlada objavila ugovor o prodaji Ininih dionica MOL-u

Taj je dokument hrvatska javnost mjesecima tražila na uvid, a prije otprilike dva mjeseca premijerka je obećala da će ga uskoro objaviti
 Željko Hajdinjak/CROPIX

ZAGREB - Na službenim stranicama hrvatske vlade sinoć je objavljen sadržaj Ugovora o prodaji drugog paketa Ininih dionica mađarskome MOL-u kojeg su početkom godine potpisali tadašnji hrvatski ministar gospodarstva Damir Polančec te, na strani mađarske naftne kompanije, predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernádi i član Izvršnog odbora Zoltán Áldott.

Taj je dokument hrvatska javnost mjesecima tražila na uvid, a prije otprilike dva mjeseca premijerka je obećala da će ga uskoro objaviti.

Riječ je o ugovoru od 30. siječnja 2009. godine kojim je mađarski MOL, nakon stjecanja 47,155 posto dionica Ine, defacto preuzeo upravljanje kompanijom, premda je u vlasništvu hrvatske Vlade ostalo tek neznatno manje - 44,836 posto dionica, a u rukama institucionalnih i privatnih investitora 8,009 posto, što zajedno čini preko 50 posto temeljnog kapitala.

Naime, MOL-u je tim ugovorom osigurana prevlast u Nadzornom odboru, u kojega od 9 članova on imenuje pet, Vlada 3, a jedan je predstavnik zaposlenika. U šesteročlanoj Upravi Vlada i MOL imaju po tri predstavnika, s tim da je predsjednik Uprave MOL-ov čovjek, čiji glas, u slučaju jednakog broja glasova za neku odluku, prevladava.

Ugovor definira i lock-up period, prema kojemu MOL u roku od pet godina ne smije prodati svoj paket dionica bez suglasnosti hrvatske Vlade, koja ima pravo prvokupa.

U ime hrvatske Vlade potpisnik Ugovora je donedavni potpredsjednik Vlade Damir Polančec, kojeg se optužuje da je pogodovao MOL-u bez suglasnosti Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:31