KOALICIJSKI SASTANAK

Vlada odgađa novi Ovršni zakon zbog brojnih kritika

HDZ neće podržati SDP-ovu inicijativu za opoziv ministrice znanosti i obrazovanja iz HNS-ove kvote Blaženke Divjak
Dražen Bošnjaković, hrvatski ministar pravosuđa
 Goran Mehkek / CROPIX

Novi Ovršni zakon, koji je doživio salve kritika u javnosti, ipak se odgađa i ide u treće čitanje, doznajemo nakon jučer održanog koalicijskog sastanka vladajuće većine u Banskim dvorima.

Ovršni zakon, koji je Vlada nedavno poslala u saborsku proceduru u drugo čitanje, ne razlikuje se previše od prve verzije, a čim je usvojen na Vladi kritiziran je od strane odvjetnika, blokiranih, javnih bilježnika, sudaca, ali i Hrvatske udruge poslodavaca.

Glavne su zamjerke da će postupak ovrhe biti još kompliciraniji, da će trajati dulje, zatrpati sudove i na kraju biti skuplji za ovrhovoditelje i ovršenike. - Zaključili smo da ovršni zakon treba još malo razmotriti s obzirom na sve primjedbe i najnovije prijedloge - kaže nam jedan sudionik jučerašnjeg koalicijskog sastanka u Vladi.

Drugi sugovornik pak kaže kako je sam premijer Andrej Plenković predložio da Ovršni zakon ide u treće čitanje s čime su se svi složili.

- Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je trenutno u SAD-u pa ćemo raspravu imati prije nastavka zasjedanja Sabora iduće godine - kaže sugovornik.

Izvor iz Banskih dvora potvrđuje da će Ovršni zakon u treće čitanje i da će ga u poboljšanoj verziji saborski klubovi vladajuće većine podržati.

Kada je pak riječ o drugoj najvažnijoj temi koalicijskog sastanka, a vezana je uz SDP-ovu inicijativu za opoziv ministrice znanosti i obrazovanje iz HNS-ove kvote Blaženke Divjak, izvori sa sastanka kažu kako će vladajuća većina odbiti SDP-ovu inicijativu, ali će HDZ o statusu ministrice i odnosima s HNS-om još raspravljati nakon izbora i prije nastavka zasjedanja Sabora. To je poslije potvrdio i Branko Bačić.

- Vlada će u roku od osam dana odgovoriti na SDP-ovu inicijativu, a u roku od mjesec dana bit će rasprava u Saboru, a prije toga ćemo imati ponovno sastanak većine pa ćemo vidjeti kako ćemo glasovati, ali ostaje činjenica da podržavamo Vladu - kaže jedan koalicijski partner HDZ-a.

Drugi sugovornik kaže da je odnos Divjak-Plenković njihova stvar i stvar HDZ-a i HNS-a te da to oni trebaju riješiti međusobno, a drugi partneri se tu neće previše miješati.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak uoči koalicijskog sastanka rekao je kako je uvjeren da premijer neće nasjesti na politikantstvo SDP-a. Na sastanku je, tvrde izvori, rekao kako “ako netko misli da Divjak treba otići, onda misli i da HNS treba otići”, da mu je potporu dao Milorad Pupovac, a da ostali čekaju što će premijer reći.

Branko Hrg, saborski zastupnik HDS-a, predložio je pak da se na idućem sastanku raspravlja o inicijativi za zabranom rada nedjeljom, a dotad će i resorno ministarstvo zauzeti stav o tome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:20