SJEDNICA SABORA

VLADA 'Ovim mjerama vratit ćemo život u poplavljenu Slavoniju' HDZ 'To je apsolutno neprovedivo'

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šuker upozorio je jutros da je Zakon o saniranju posljedica katastrofe od poplava na području Vukovarsko-srijemske županije napisan na načelnoj razini te je neprovedivm, jer se krovni zakoni ne mogu mijenjati nekim drugim zakonima.

"Vlada bi trebala napraviti izmjenu Zakona o izvršenu državnog proračuna, čime bi riješila velik dio problema", naglasio je Šuker u saborskoj raspravi o tom zakonu.

HDZ-ov zastupnik Šuker također je zamjerio što predstavljanju zakona u Saboru ne nazoči i ministar finacija s obzirom da se, kako ističe, ključne odredbe odnose upravo na njegovo područje.

"Ministra financija nema, ali to ne umanjuje važnost zakona, jer smo ovo već raspravili na Vladi i čuli sve argumente", odgovorio mu je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

"Vjerujem da namjera Vlade nije izbjegavanje redovitog postupka, posebno u onom dijelu gdje se u pet posto proračuna može intervenirati", pojašnjavao je potpredsjednik Vlade, dodavši kako je zakon donesen žurno da bi se što prije normalizirala situacija na ugroženom području.

Uz postojeće zakonske odredbe, kaže, to ne bi bilo gotovo u okviru godinu dana.

Predloženi zakon trebao bi važiti godinu dana, tijekom kojih bi, po Vladinoj procjeni, trebalo doći do normalizacije života na ugroženom području.

"Normalizacija života zahtjeva i uspostavu uvjeta za nastavak obavljanja gospodarskih aktivnosti te su u tom smislu planirane mjere bespovratnih potpora poduzetnicima i obrtnicima, odnosno subjektima malog gospodarstva koji su pretrpjeli štetu, a registrirani su na tom području ili na tom području imaju izdvojenu poslovnu jedinicu", rekao je Ostojić.

Provedbom zakona omogućit će se, kaže, i zapošljavanje nezaposlenih osoba s područja pogođenim poplavama kroz program javnih radova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:18