ZADNJI KRUG PREGOVORA U SRIJEDU

Vlada postigla dogovor sa sindikatima državnih službi: Novi Kolektivni ugovor do kraja tjedna?

    AUTOR:
    • Nikola Sever Šeni

  • OBJAVLJENO:
  • 23.07.2012. u 17:18

Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Državni službenici do kraja tjedna mogli bi dobiti novi Kolektivni ugovor. U tri kruga pregovora, dogovoreni su svi detalji osim na koji bi se način ubuduće isplaćivala naknada za prijevoz. Detalje tog dogovora u više od deset stavaka, trebali bi uglaviti na sastanku u srijedu za kada je zakan četvrti krug pregovora.

Na današnjem sastanku Vlada je napravila ustupak pa je umjesto zamrzavanja jubilarnih nagrada za sve osim za one koji odlaze u mirovinu, prihvatila prijedlog sindikata da se jubilarna i u idućoj godini isplaćuje svima, ali u pola dosadašnjeg iznosa. To znači da osnovica više ne bi bila 1800 već 900 kuna, izvijestili su nakon sastanka u Vladi ministar rada Mirando Mrsić i sindikalac Zdravko Lončar.

Što se tiče Temeljnog kolektivnog ugovora za oko 180.000 zaposlenih u javnim službama, Vlada je četirima sindikatima koji su odbili arbitražu poslala zahtjev da se do kraja tjedna pisanim putem izjasne kako arbitražu ne prihvaćaju, nakon čega bi Vlada i formalno, početkom idućeg tjedna, raskinula TKU s javnim službama i ponudila im novi prijedlog ugovora na četiri godine sa svim materijalnim pravima koja i sada imaju, ali i s dodatkom o zamrzavanju dijela materijalnih prava. I javnim službama Vlada će ponuditi modificirani model ušteda na jubilarnim nagradama prema kojima bi svi jubilarci dogodine dobili novčanu nagradu, ali u pola dosadašnjeg iznosa.

I sa državnim i sa javnim službenicima o dodatku kojim se odriču božićnica i regresa Vlada bi trebala sjesti za stol u listopadu iduće godine, kada bi se vidjelo koja od tih prava je moguće vratiti u 2014. godini.

Izdvajamo