OBAVILI RAZGOVORE

VLADA PREDLOŽILA ZLATU HRVOJ ŠIPEK ZA GLAVNU DRŽAVNU ODVJETNICU Bila je zamjenica Dražena Jelenića, a i ranije je slovila kao najizgledniji kandidat

Zlata Hrvoj Šipek
 Siniša Sunara

Od šest kandidata koji su se javili na natječaj za upražnjeno mjesto glavnog državnog odvjetnika, Vlada je jučer na zatvorenom dijelu sjednice, kako neslužbeno doznajemo, odabrala Zlatu Hrvoj-Šipek kao kandidatkinju koju će predložiti Saboru.

Da bi Zlata Hrvoj-Šipek, dosadašnja prva zamjenica GDO-a, postala nova glavna državna odvjetnica, prijedlog Vlade treba izglasati tzv. obična većina u Saboru. Pošto je završen javni poziv za to mjesto, Državnoodvjetničko vijeće prošlog je tjedna utvrdilo da se prijavilo šest kandidata te je njihove prijave, sukladno Zakonu o državnom odvjetništvu, bez daljnjih provjera i verifikacija, uputilo Vladi. Početkom ovog tjedna kandidati su pozvani u Banske dvore na razgovor. Uz Hrvoj-Šipek, na natječaj su se javili Nikša Wagner, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu, odvjetnici Mladen Dragičević, Veljko Miljević i Marija Cvitanušić te bivši odvjetnik Marko Bonifačić.

Kao što se špekuliralo i za natječaja, pokazalo se da je prvi kandidat Vlade Zlata Hrvoj-Šipek. Prođe li ovaj prijedlog Vlade u Saboru, a sve govori u prilog tome da hoće, bit će to prvi put da na čelo DORH-a dođe osoba kojoj specijalnost nije kazneno pravo. Hrvoj-Šipek dolazi iz Građansko-upravnog odjela DORH-a kojemu nije zadaća kazneni progon, nego štititi imovinske interese države. Radi se nekadašnjem Javnom pravobraniteljstvu.

Hrvoj-Šipek u DORH je došla 2000. pripajanjem dotadašnjeg Državnog pravobraniteljstva, koje je bilo samostalno, DORH-u.

Prema dostupnim informacijama, prije dolaska u DORH radila je u javnom pravobraniteljstvu u Karlovačkoj županiji. Kasnije je u dva navrata bila na čelu Državnoodvjetničkog vijeća, a donedavni Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić postavio ju je za svoju prvu zamjenicu. Upravo zbog toga Zlata Hrvoj-Šipek je kao prva zamjenica, nakon ostavke Dražena Jelenića u aferi mason u veljači ove godine, preuzela obavljenje poslova GDO-a do izbora novog čelnika DORH-a. U tom periodu provela je i jednu značajnu kadrovsku rošadu u vrhu DORH-a, na mjesto dotadašnje šefice Kaznenog odjela Andree Šurina Marton postavila je Darka Kliera, aktualnog predsjednika Državnoodvjetničkog vijeća. DOV u novoj proceduri izbora glavnog odvjetnika ima samo formalnu ulogu, raspisuje javni poziv i prikuplja prijave koje potom upućuje Vladi, a ni o čemu suštinski ne odlučuje.

Inače, u pravosudnim krugovima prednošću Zlate Hrvoj-Šipek smatra se njezino iskustvo i dobro poznavanje sustava DORH-a jer je u njemu dugo, a kao manjkavost činjenica da se nije bavila kaznenim pravom, što je ozbiljan hendikep ako se ima na umu da je primarna zadaća DORH-a kazneni progon. Bude li izabrana na čelo DORH-a, bit će ujedno i prva žena na toj funkciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:13