NOVI PLAN MINISTRA MRSIĆA

Vlada predstavila novi ultimatum: Naknada za minuli rad pada sa 0,5 na 0,3 posto po godini!

Najvjerojatnije će proći ukidanje regresa i božićnica od iduće godine, ali će se najveći okršaj sindikata i Vlade uskoro dogoditi zbog novog "ultimatuma" kojim je Vlada jučer iznenadila sindikate
 Bruno Konjević/CROPIX

Najvjerojatnije će proći ukidanje regresa i božićnica od iduće godine, ali će se najveći okršaj sindikata i Vlade uskoro dogoditi zbog novog “ultimatuma” kojim je Vlada jučer iznenadila sindikate državnih i javnih službenika i zaposlenika: smanjenje naknade za minuli rad po godini staža sa sadašnjih 0,5 posto na 0,3 posto! Ta bi se odredba, odlučni su u Vladi, trebala početi primjenjivati već od 1. srpnja ove godine.

Ostaje i dar za djecu

- Smanjenje naknade nas je iznenadilo i to će malo teže proći, jer to Vlada do sada nije spominjala. Pregovori bi se, prema dogovoru, trebali odnositi na dodatke plaći, u što spadaju regres, božićnica i dar za djecu, ali ovo je direktno zadiranje u plaće. To znači da će mlade osobe koje sada počnu raditi jednoga dana imati još manje mirovine, a već su sada mizerne - poručila je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

No, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava poručuju da naknada za minuli rad također spada u domenu dodataka na plaće, što potvrđuju i dva dokumenta: Kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama te Sporazum o dodacima na plaću.

Ipak, ono što je državne zaposlenike smirilo je činjenica da je Vlada u potpunosti odustala od ukidanja dara za djecu, te odlučila da će se regres i božićnica za ovu godinu ipak svima isplatiti.

- Pravno gledajući, regrese i božićnice nismo mogli ukinuti za tekuću godinu, a i bilo bi nepošteno s obzirom na to da su u nekim poduzećima isplate regresa već počele. No, od iduće godine božićnica i regresa više nema jer nema novca! Masa plaća je 21 milijardu kuna i to ne možemo i ne smijemo probiti. U suprotnome neće biti novca za plaće! - objašnjava izvor blizak Vladi.

Sindikati, doznajemo neslužbeno, neće bez borbe prihvatiti ni smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna, ali bi se u zamjenu za to, sukladno novodogovorenim ankesima sporazuma sa zaposlenicima u sektoru obrazovanja i znanosti, ponudilo povećanje mase plaća za 120 milijuna kuna.

Dodatak za prijevoz

Također, i za državne službenike bi se masa plaća iduće godine trebala podići na razinu iz 2008. godine, kada je iznosila 1,17 milijardi kuna.

Vlada namjerava i izjednačiti obračun prijevoza za sve državne službenike, no još se ne barata nikakvim podacima, odnosno nije dogovoreno koliko će iznositi taj jedinstveni dodatak za prijevoz.

U Vladinu prijedlogu postoji još jedna olakšavajuća okolnost za državne zaposlenike, koja se odnosi na gospodarske prilike: ako BDP bude viši od 1% u dva kvartala zaredom, pokreću se novi pregovori. To konkretno znači da bi se neke ukinute povlastice mogle vratiti zaposlenicima. No, kako trenutno stoje stvari, mala je šansa da će se to dogoditi u idućih godinu dana.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:10