BANSKI DVORI IPAK IDU U IZMJENE 'RADNIČKE BIBLIJE'

Vlada prelomila i ipak mijenja Zakon o radu: Kolektivni ugovori više se neće moći produljivati unedogled

Za početak: Primjenu kolektivnih ugovora koji su istekli treba vremenski ograničiti
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Vlada Zorana Milanovića je prelomila: Zakon o radu ipak će se mijenjati. Tu je informaciju u četvrtak potvrdio jedan visokopozicionirani član Vlade koji tvrdi da će Banski dvori u izmjene "radničke Biblije" pokušati ići uz potporu sindikata te da se nadaju da će se što prije naći na Vladinu meniju.

Dobar start

- ZOR bi se mijenjao u dijelu koji govori o produljenoj primjeni kolektivnih ugovora. Primjenu ugovora koji su istekli treba vremenski ograničiti - kazao je sugovornik iz Vladinih krugova.

Da se na Markovu trgu nešto kuha oko izmjene ZOR-a bilo je jasno još u četvrtak ujutro, kad je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ZOR ocijenio - rigidnim. Pritom se nadovezao na stav rejting agencije Fitch, koja je posljednja u nizu zatražila izmjene na hrvatskom tržištu rada. Između redaka, jasno je da o izmjenama radnoga zakonodavstva u velikoj mjeri ovisi hoće li Hrvatska kod Fitcha, a potom i kod drugih bonitetnih kuća, zadržati dosadašnji kreditni rejting, ili će joj obveznice završiti u kategoriji 'financijskog smeća'.

Vlada novom odlukom omogućila Ferenčaku ulazak u NO Janafa! Premijer se čudi: Zar je to tako?!

Nešto manje precizan bio je premijer Zoran Milanović, no i on je kazao kako ZOR u dijelu o kolektivnim ugovorima treba mijenjati. Toga su, uvjeren je premijer, svjesni i u sindikatima, pa će se s njima nastaviti razgovore. Kako sada, dakle, stvari stoje, Vladin je cilj izmijeniti ZOR samo u dijelu neograničene primjene kolektivnih ugovora. Neke druge izmjene tog zakona zasad se ne spominju iako je jasno da radni odnosi u Hrvatskoj ni nakon toga neće biti puno fleksibilniji . Pa ipak, naš sugovornik iz Vladinih krugova vjeruje da je i to dobar početak.

Znatne uštede

Zaustavljanje beskonačne primjene isteklih kolektivnih ugovora državi bi moglo uštedjeti znatan novac. Naime, ti su kolektivni ugovori sklapani još u vrijeme dok krize nije ni bilo na vidiku, pa su radnicima zajamčili brojna prava, poput božićnice, regresa i niza dodataka na plaću. No, u krizi koja Hrvatsku trese četvrtu godinu za redom financiranje tih prava postalo je vrlo teško, pa je jasno da se bez izmjena ZOR-a jako neće pronaći put izlaska iz recesije. Na to, uostalom, upozoravaju i brojne međunarodne institucije, ali i domaći ekonomisti, poput Željka Lovrinčevića, koji smatra da stvarne reforme u Hrvatskoj neće biti moguće s ovakvim ZOR-om.

Daljnji pregovori

Toga su svjesni i u sindikatima, u kojima kažu da su još s prethodnom Vladom postigli dogovor oko ograničavanja primjene kolektivnih ugovora, kojima je istekao rok.

Prema riječima Krešimira Severa, šefa Nezavisnih hrvatskih sindikata, sindikalci Vladi ne bi trebali stvarati probleme ako se bude držala onoga što su sidnikati dogovorili s bivšom Vladom, a to je primjena isteklih kolektivnih ugovora još godinu. U Vladi su, čini se, skloniji roku od šest mjeseci, pa to ostaje predmet daljnjih pregovora.

Razloga za nezadovoljstvo mogli bi imati poslodavci .

Naime, ako Milanovićeve izmjene ZOR-a doista neće ići dalje od ograničavanja primjene kolektivnih ugovora, onda je to daleko od onoga što su oni od Vlade tražili. Poslodavci su uvjereni da bi izmjene ZOR-a, između ostalog, trebale obuhvatiti fleksibilizaciju radnih odnosa na način da se omogući češće sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme i manji trošak otpuštanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:52