NOVI KREDITI

Vlada preuzima dug HŽ Infrastrukture, jamči za kreditno zaduženje Hrvatskih cesta

Vlada je dala suglasnost i jamstvo za novo kreditno zaduženje Hrvatskih cesta.

ZAGREB - Vlada je danas dala suglasnost i jamstvo za kreditno zaduženje Hrvatskim cestama (HC) od 56,5 milijuna kuna za financiranje građenja i održavanja državnih cesta i podmirenje kreditnih obveza iz ove godine.

Hrvatske ceste kredit će dići kod zajednice ponuditelja u kojoj su Croatia banka, Hypo Alpe Adria Bank, Istarska kreditna banka Umag i Privredna banka Zagreb.

Kredit je na sedam godina, a kamata je promjenjiva u visini 6-mjesečni EURIBOR plus 5,6 posto godišnje. Rok otplate je sedam godina u jednakim polugodišnjim ratama od kojih prva dospijeva na drugu godišnjicu od dana potpisa ugovora.

Vlada je dala suglasnost za preuzimanje duga HŽ Infrastrukture temeljem danih jamstava i neplaćenih obveznih davanja, povećanjem kapitala javnog dobra radi smanjenja zaduženosti i financijske konsolidacije.

Dug nešto veći od 1,3 milijarde kuna preuzima Ministarstvo financija, a provedbom preuzimanja kapital javnog dobra evidentiran u poslovnim knjigama HŽ Infrastrukture povećava se za ukupan iznos nešto veći od 1,4 milijarde kuna.

Vlada je danas dala i suglasnost za zaduženje Gradu Zagrebu kod Zagrebačke banke od 150 milijuna kuna za realizaciju kapitalnih ulaganja u izgradnji prometnica i objekata društvenih djelatnosti te Općini Sveti Ilija kod Croatia banke za 3,1 milijun kuna za financiranje katastarske izmjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:41