REFORMA OBRAZOVANJA

Vlada prihvatila paket zakona kojima se protive fakulteti. Kosor: Ako treba, ići će i u treće čitanje!

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila prijedloge zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu
Zagreb, 280411.Hrvatska Vlada, Banski dvori.Redovna sjednica Hrvatske Vlade.Na fotografiji: Premjerka Jadranka Kosor.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila prijedloge zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, koji bi trebali predstavljati institucionalni okvir za restrukturiranje visokog obrazovanja i znanosti, piše HRT .

"Vrijeme je da i Hrvatska započne s reformiranjem svojeg znanstveno-obrazovnog sustava u skladu s potrebama gospodarskog oporavka i razvoja društva jer u tome prilično kasni - slične reforme u zemljama EU počele su još prije 20 godina", rečeno je na vladinoj sjednici.

Premijerka Jadranka Kosor istaknula je kako "prijedlog ide u saborsku proceduru na prvo i drugo, pa ako treba i treće čitanje".

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs naglasio je da se novim zakonima jača autonomija sveučilišta i omogućuje bolja integracija među njima.

"Uvodi se kategorija financiranja po principu programskih ugovora, umjesto od godine do godine, što će sveučilištima omogućiti bolje planiranje poslovanja u razdoblju od tri godine. Također se uvodi Sveučilišno vijeće od devet članova koje će nadzirati financije i trošenje novca poreznih obveznika unutar samog sustava, a da je to nužno pokazuju i zadnji nalazi državne revizije, koji su utvrdili neka vrlo ozbiljna kršenja zakona", naglasio je Fuchs.

Što se tiče financiranja upisnina, one će se financirati iz proračuna pri upisu u prvu godinu i pri svakom daljnjem upisu za studente koji redovito izvršavaju svoje obveze, dok će ih plaćati neredovni studenti, i to u iznosu od 60 posto prosječne plaće, što sada iznosi 3.200 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:12