ZA DRŽAVNI PRORAČUN

VLADA PRODAJE 1200 MORH-ovih STANOVA 'Kupit će ih uglavnom naši branitelji, a mi ćemo zaraditi više od 330 milijuna kuna'

Zagreb, 061014. Ilica 256.Vojno uciliste Petar Zrinski.Prezentacija novouredjenih objekata Hrvatskog vojnog ucilista.Prezentaciju su odrzali pukovnik Slavko Baric, Ante Kotromanovic i Drago Lovric.Na fotografiji: Ante Kotromanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prodaji oko 1200 stanova u vlasništvu države kojima upravlja Ministarstvo obrane (MORH), od čega očekuje 332 milijuna kuna za državni proračun, odnosno za poboljšanje uvjeta rada vojnika.

Ministar obrane Ante Kotromanović tu odluku smatra izvrsnom jer će se omogućiti da stanove kupe njihovi sadašnji korisnici, uglavnom hrvatski branitelji, a istodobno će se novac od prodaje iskoristiti za poboljašanje uvjeta rada i kvalitete života vojnika.

Korisnici stana zahtjev za kupnju trebaju podnijeti MORH-u do 30. lipnja, a ako to ne učine stan će se u roku 30 dana prenijeti na upravljanje i raspolaganje Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), koji će s korisnikom sklopiti ugovor o najmu.

Troškove utvrđivanja kupoprodajne cijene stana snosi kupac stana, a ovlaštenog sudskog vještaka građevinske struke odabire prodavatelj.

Vlada je donijela i odluku o prijenosu upravljanja i raspolaganja poslovnim prostorima s MORH-a na DUUDI kao središnje tijelo za upravljanje i raspolaganje državnom imovinom.

Do 30. lipnja tako bi se na DUUDI trebalo prenijeti oko 260 poslovnih prostora i oko 3000 garaža i garažnih mjesta, a Kotromanović je podsjetio da je u zadnje dvije godine MORH čak dva puta radio popis nekretnina jer je stanje bilo potpuno nesređeno, budući da "nitko to nije dirao 20 godina".

"Ta odluka nas čini sretnima, jer ćemo napokon biti Ministarstvo obrane, a ne Ministarstvo obrane nekretnina, pa se možemo posvetiti našem 'core bussinesu'", poručio je Kotromanović.

Zbog poteškoća u vraćanju dospjelih rata kredita, Vlada je otpisala dospjela i nedospjela potraživanja po Kreditnom programu zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske za 112 korisnika kredita u ukupnom iznosu od 12,8 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:59