UGOVOR IDUĆE GODINE?

VLADA PRODUŽILA ROK ZA DAVANJE PONUDA ZA BORBENE AVIONE Piloti: 'Nadamo se da će doći nešto modernije. Od ovih koji se spominju, apsolutno svejedno'

F-16 Zračnih snaga Grčke i JAS 39 Gripen Zračnih snaga Mađarske
 Profimedia / Zuma Press, Alamy

Vlada je produžila rok do kojeg su se države koje su Hrvatskoj spremne prodati borbene avione o tome mogle očitovati, piše Dnevnik.hr.

Iako u Vladi ne otkrivaju tko se dosad javio, Dnevniku Nove TV neslužbeno je potvrđeno da će se pričekati još nekoliko dana s obzirom na to da su se neki ponuđači naknadno javili i pokazali interes.

Konačnu odluku čekaju i vojni piloti u bazi na Plesu, jer na preostale MIG-ove na kojima lete ne mogu još dugo računati.

Za pukovnika Zvonimira Milatovića, pilota MIG-a, nema opuštanja.

- Trenutno su dva aviona spremna, plus jedan rezervni, ti zrakoplovi su naoružani raketama i topom - kazao je Milatović.

Oni su tu u slučaju da treba presresti tuđi zrakoplov koji ne surađuje s kontrolom leta. Milatović kaže da je do polijetanja potrebno sedam do deset minuta.

- Ali da je neki cilj koji odmiče od nas - mi bi ubrzali. Zadnjih par dana bilo je nekoliko dizanja tako da je to nama redovan dan u uredu.

S druge strane, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo se ne može još dugo oslanjati na zastarjele MiG-ove, čega su svjesni i piloti koji se nadaju novim avionima:

- Ako se pokaže prilika, a da nam ne utječe na ovo ovdje, voljeli bismo da se dio pilota pošalje na neku obuku, gdje bi se dio znanja mogao nama vratiti za budući avion. Mi ćemo biti 500 metara niže... - govori Milatović.

Natporučnik Ivan Rendulić, također pilot MIG-a, kazao je sljedeće:

- Mi smo svi obučeni maksimalno koliko možemo bit' za ovo što radimo, ali nadamo se da će doći nešto modernije. Od ovih koji se spominju, apsolutno svejedno. F16, Gripen, na sve smo spremni - zaključio je Rendulić, a piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:54