NOVI ZAKON O RADU

Vlada: Radnicima najmanje četiri tjedna godišnjeg odmora

Rad na određeno vrijeme može se produljivati do 3 godine. Nakon ulaska u EU ukinut će se radna knjižica, koju će zamijeniti virtualna kartica
Zagreb, 221009.Redovita sjednica Vlade RH u Banskim dvorima. Na slici: premijerka Jadranka Kosor i ministar gospodarstva Damir Polancec.Foto: Igor Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX

ZAGREB - Unatoč nepostizanju dogovora između sindikata i poslodavaca, Vlada je s današnje sjednice u Sabor uputila izmjene Zakona o radu (ZOR), kojim se temeljni hrvatski propis usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije (EU).

U zraku je ostalo visjeti pitanje rada na određeno vrijeme. Poslodavci se zalažu upravo za takav oblik zapošljavanja radnika, dok se sindikati tome protive. Na kraju, presudili su Banski dvori i u izmjene ZOR-a ugradili prijedlog da se rad na određeno vrijeme može produljivati do tri godine.

"Postignut je visok stupanj suglasnosti socijalnih partnera oko svih pitanja, osim oko instituta rada na određeno vrijeme. Zato smo predložili ovaj kompromis. Nitko tu nije gubitnik", poručio je Božidar Kalmeta, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća i ministar mora, prometa i infrastrukture.

Izmjene ZOR-a, o kojima se pregovaralo 15 mjeseci, predviđa se i zadržavanje 40-satnog radnog tjedna, uz mogućnost 8-satnog prekovremenog rada. Regulira se i preraspodjela radnog vremena, a minimalni godišnji odmor povećava se na četiri tjedna. Nakon ulaska u EU ukinut će se radna knjižica, koju će zamijeniti virtualna kartica.

Hrvatske tvrtke koje posluju u nekoliko članica EU morat će osnovati i Europsko randičko vijeće na razini grupe.

Izmjene ZOR-a, kazao je Vladimir Drobnjak, glavni pregovarač s EU-om, dobile su zeleno svjetlo Bruxellesa. Time se, ističe, ispunjavaju sva mjerila za zatvranje pregovora u Poglavlju 19. pravne stečevine Unije Socijalna politika i zapošljavanje.

"Konačno smo postigli dogovor da se u izmjene ugrade samo one odredbe koje su u skladu s pravnom stečevinom Unije", ocijenila je premijerka Jadranka Kosor.

Najavila je i skore nove izmjene ZOR-a. Naime, ovaj Vladin prijedlog prati i zaključak, u kojem se Ministarstvo gopodarstva obvezuje da u dogovoru sa socijalnim partnerima u roku od dva mjeseca predloži nove izmjene ZOR-a.

Vlada je danas donijela i odluku o osnivanju Radne skupine za pripremu Sporazuma o socijalnom partnerstvu u cilju prevladavanja krize. Taj bi se sporazum, kaže Kosor, trebao postići u studenom, a njime će svi partneri u socijalnom dijalogu preuzeti svoj dio odgovornmosti u brobi protiv krize.

Nova jamstva škverovima

Vlada je danas riječkom 3. maju odobrila jamstvo za prvu tranšu kredita kod banke Credit Suisse International, vrijednu 52,5 milijuna dolara.

Kredit će riječko brodogradilište koristiti za gradnju četiri broda za domaće naručitelje, koji se grade u sklopu programa koji je pokrenulo Ministarstvo mora. Potpredsjednik Vlade Damir Polančec tvrdi da se time osigurava normalno funkcioniranje riječkoga škvera i njegove pripreme za privatizaciju iz drugog pokušaja. Radnici 3. maja konačno će dobiti i plaću.

"Pripremamo drugi krug privatizacije brodogradilišta i želimo da ona uspije. Morat ćemo donijeti teške odluke, ali to je naša zadaća", poručila je Kosor. (A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:13