TROŠKOVI IZBORNE KAMPANJE

Vlada štedi na izborima: Strankama 180 tisuća kuna za svaki osvojeni mandat u Saboru

 Dragan Matić/Cropix

ZAGREB - Političke stranke, nezavisne liste i zastupnici manjina koji na predstojećim izborima uđu u Sabor imat će pravo na naknadu troškova izborne kampanje od 180.000 kuna po osvojenom mandatu, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici.

Pravo na naknadu imat će i one stranke i nezavisne liste koje na izborima dobiju više od pet posto glasova, ali koje, primjenom D'Hondtove metode, ipak ne uspiju ući u Sabor . Njima će, sukladno Vladinoj odluci, pripasti naknada u iznosu od 30.000 kuna. I kandidati nacionalnih manjina, koje u ukupnom hrvatskom stanovništvu sudjeluju s manje od 1,5 posto, a koji na izborima nisu uspjeli ući u Sabor, a dobili su više od 15 posto glasova, ostvarivat će pravo na naknadu, i to u iznosu od 27.000 kuna.

„Vlada je dužna u roku od sedam dana od raspisivanja izbora donijeti Odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor zastupnika u Saboru. Dosadašnje su kampanje bile često tako financirane da je u javnosti ostajao gorak okus da nisu prikazani svi troškovi“, objasnio je razloge usvajanja ove odluke Davorin Mlakar, ministar uprave.

Prema Vladinoj računici, naknada troškova izborne kampanje porezne će obveznike stajati oko 28 milijuna kuna. Od tog iznosa, 27,1 milijun kuna ide onima koji će ući u Sabor, a ostatak će se dijeliti onima koji su prešli izborni prag, ali svoj uspjeh nisu uspjeli pretočiti u zastupničke mandate i manjincima. Ušteda u odnosu na prošlu izbornu promidžbu, tvrdi premijerka Jadranka Kosor, iznosi 20,75 milijuna kuna.

Pohvale premijerke Kosor

Iako je Kosoričin kabinet danas održao svoju prvu sjednicu kao tehnička Vlada ( budući da je Sabor raspušten), premijerka se i danas pohvalila rezultatima provedbe Programa gospodarskog oporavka. Štoviše, provedba tog programa opet je, kao i u posljednjih godinu i pol, bila prva točka dnevnoga reda.

Prema premijerkinoj ocjeni, u javnost se teško probijaju dobre vijesti, poput one o rastu izvoza u prvih devet mjeseci od 7,6 posto i rastu prometa u trgovini na malo od četiri posto. Kosor se pohvalila i da je u rujnu zaposleno 49,5 posto više ljudi s burze rada nego u rujnu prošle godine, dok je broj nezaposlenih pao za dva posto. Vlada je vrlo zadovoljna i turističkom sezonom, za koju tvrdi da je bila odlična i iznimno uspješna.

Ipak, čini se da su u Banskim dvorima najponosniji na podatke iz statistike stranih ulaganja. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine stranci su u hrvatsko gospodarstvo uložili 485,3 milijuna eura, što je dvostruko više nego tijekom cijele prošle godine. Udvostručila se i bruto dobit poduzetnika, koja je u prvoj polovici godine, istakla je Kosor, dosegla 18,5 milijardi kuna.

Vlada pomaže žrtvama potresa u Turskoj

Vlada je, na zatvorenom dijelu svoje današnje sjednice, s pola milijuna kuna odlučila pomoći žrtvama nedavnog katastrofalnog potresa u Turskoj. Taj će se novac dodijeliti hrvatskom Crvenom križu, a isplatit će se iz ovogodišnje proračunske zalihe.

Radi ispunjavanja obveza prema EU, Banski su dvori danas izmijenili i Uredbu o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva pravosuđa, čime se ustrojava nova kaznionica i zatvor u Šibeniku. Izgradnja tih objekata uvjet je za ispunjavanje hrvatskih obveza prema EU u poglavlju 23. (Pravosuđe i temeljna prava). Kaznionica i zatvor u Šibeniku financirat će se zajmom Razvojne banke Vijeća Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:24