PROCURILA STROGO ČUVANA DRŽAVNA TAJNA

Vlada: U zatvor idu oni koji su objavili Registar

Miroslav martinić/Cropix

ZAGREB - Registar branitelja, jedan od najčuvanijih dokumenata HDZ-ove Vlade, objavljen je u utorak na internetu, na stranici www.registarbranitelja.com ! Stranica se nakon 30-ak minuta srušila, a nakon toga je pristup bio otežan, pa su se podaci teško pretraživali.

Nije poznato tko je na internet stavio, prema svemu sudeći, ne cijeli Registar, već njegov veći dio koji sadrži podatke o pripadnicima MORH-a sa statusom branitelja. Objava Registra izazvala je oštru reakciju Vlade, koja ga je do sada dobro “skrivala” te iz Banskih dvora poručuju kako onima koji su to učinili prijeti zatvor.

Bez pripadnika MUP-a

Kako bi što prije pronašla onog tko je objavio tajne podatke iz kojih se može doznati čija su sve imena na popisu 501.666 branitelja, policija i MORH su odmah večeras pokrenuli hitnu istragu. Već je, kako doznajemo, podneseno i nekoliko kaznenih prijava protiv nepoznatih počinitelja.

Komentar Jelene Lovrić: Istinski borci ne trebaju skrivati svoja imena

- Onaj tko je objavio Registar počinio je više kaznenih djela i prijeti mu zatvor - poručuju iz Vlade. Navodno je riječ o podacima starima tri godine, što znači da je možda netko još tada došao do njih, i do sada ih “čuvao” i očigledno čekao pravi trenutak za objavu.

Ministarstvo branitelja koje je najoštrije osudilo objavu kao protuzakonit i protuustavan čin, priznalo je da je riječ o podacima koji su korišteni za izradu jedinstvenog registra.

- Do sada objavljeni podaci na internetu nisu Jedinstveni registar, nego dio podataka koji se koristio za njegovu izradu. Nadležna tijela pokrenula su istragu kako su ti podaci dospjeli na internet i tko stoji iza njihove objave, s obzirom na to da je riječ o osobnim podacima, čija je objava zaštićena Ustavom i drugim zakonima - stoji u priopćenju resornog ministra Tomislava Ivića.

Pojavile se se špekulacije da je Registar ukraden iz MORH-a. Registar objavljen na internetu ne sadrži podatke o svih 501.666 branitelja, već samo one koji su bili u MORH-u. Branitelje se može pretraživati prema imenu i prezimenu i prema pripadnosti postrojbi.

Nepoznate osobe koje su ga objavile objašnjavaju kako objavom na internetu žele “skinuti teret s Vlade” koja ga ne želi objavi. Najavljuju stoga da će Registar ugasiti nakon što Vladu prisile da ga objavi. Oni koji su ga objavili upozoravaju da Registar nema razloga biti tajan jer su podatke o svojim veteranima druge države učinile javno dostupnim.Kotromanović iznenađen

- Pritisak javnosti na objavu registra je velik, raste već duže vremena i ušli smo u bezizlaznu situaciju, u kojoj jedna strana odbija, a druga traži objavu Registra. Priroda informacije je da bude slobodna i to se sada dogodilo. Na svim zainteresiranim stranama je da sada iz dostupnih podataka naprave najbolje što mogu. Na svima nama je da se prema ovom registru postavimo odgovorno i da se što prije počnemo baviti našom budućnošću umjesto da se bavimo događajima koji su bili i ostali iza nas - navodi se na internetskoj stranici na kojoj je Registar objavljen. Anonimne osobe koje su ga objavile ističu da taj dokument ionako više nije bilo moguće pouzdano čuvati.

- Naša dvojba nije bila hoće li Registar biti objavljen ili neće, nego kada. Čak i da ga nismo mi objavili, to bi učinio netko drugi - poručuju.

Otkud su iscurili podaci iz Registra koji su proglašeni tajnima prema Zakonu o zaštiti podataka i koje unatoč ogromnim pritiscima oporbe, a odnedavno i predsjednika države Ive Josipovića, HDZ-ova Vlada ne želi objaviti, rijetki žele predviđati. Predsjednik saborskog Odbora za veterane Ante Kotromanović, jedan od velikih zagovornika objave, bio je u utorak na putu u Lenjingradu, i nije mogao vjerovati kada je čuo da je Registar objavljen.

- Ovo je zaista veliko iznenađenje, pa Registar su skrivali kao zmija noge - poručio nam je Kotromanović.

HDZ-ovac i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić, koji se protivi objavi Registra, također nije mogao pretpostaviti kako su tajni podaci završili na internetu.

- Objava Registra je protuustavan i protuzakonit čin, i onaj tko je ovo učinio mora odgovarati - odlučan je bio Đakić. Bivši ministar branitelja Ivica Pančić ništa nije znao o objavljenom Registru, niti ga je uspio vidjeti, no tvrdi kako su pristup podacima o pripadnicima MORH-a i MUP-a koji su sudjelovali u ratu, imali mnogi.

Tko ga vidi - ostavlja ‘trag’

- Dok sam ja bio ministar, 2003. su iz MORH-a i MUP-a na disketi ili CD-u došli podaci s imenima branitelja. Tada ih je na popisu bilo ukupno 403 tisuće, a danas ih je više od 500 tisuća. Treba vidjeti sadrže li ovi koji su objavljeni samo ona imena iz 2003. ili i neka novija. Tako bi se moglo utvrditi kada su podaci ukradeni - objašnjava Pančić.

Podsjetimo, Jadranka Kosor, kada je postala ministrica, sve podatke iz MUP-a i MORH-a objedinila je u Jedinstveni registar branitelja koji je tada brojio 489 tisuća ljudi. Danas je u Jedinstvenom registru 501.666 branitelja, a on se nalazi u Ministarstvu branitelja i u Erste investu koji upravlja Braniteljskim fondom. U Ministarstvu je, navodno, samo troje ljudi imalo pristup u njega. Svi oni imaju šifre i svaki put kada pretražuju Registar, ostaje njihov trag. Može se pretpostaviti da podaci iz Registra nisu iscurili iz Erste investa jer oni nemaju podatke o pripadnosti postrojbi, a upravo je to podatak koji je objavljen na internetu.

HDZ-ova Vlada, podsjetimo, nikako ne želi objaviti Registar, a kao argument navode kako priječi zakon o tajnosti podataka. Nisu popustili niti pred zahtjevom predsjednika i vrhovnog zapovjednika Josipovića. On u utorak navečer nije imao komentar na objavu, no neki njegovi suradnici rekli su nam kako im nije drago što je Registar objavljen na nelegalan način.

Izdvajamo