SJEDNICA VLADE

VLADA UKINULA POTICAJE NA STAMBENU ŠTEDNJU Milanović: 'Dosta je, nema više zezanja'

Od 1998. do danas smo uplatili preko milijarde kuna za poticaje za stambene kredite, istaknuo je ministar financija Slavko Linić
 Goran Mehkek / CROPIX

Sljedeće godine više nema poticaja za stambenu štednju, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici, uputivši na saborske klupe najavljivane izmjene zakona o poticajima na stambenu štednju.

No, umjesto ranijih najava, u kojima je ministar financija Slavko Linić zagovarao trajno ukidanje te vrste poticaja, a čemu su se suprotstavile stambene štedionice i koalicijski partner HNS, u Sabor sada ide „umivena“ verzija, koja govori o privremenom ukidanju poticaja na stambenu štednju, i to samo u 2014. godini.

LINIĆ 'Došli smo pred zid. Moguće je sve, pa i dalje podizanje PDV-a i novi rezovi!'

„Ovo nije ukidanje, nego korekcija za jednu godinu. Vidjet ćemo učinke. Uštede su potrebne, ulazimo u Proceduru prekomjernog deficita i nema zezanja. Svaki trošak koji nije vitalan može biti predmet korekcije“, poručio je premijer Zoran Milanović.

Linić je, pak, iznio podatke zbog kojih se Vlada odlučila na ovakav potez. Naime, od 1998. godine do danas država je iz proračuna isplatila oko dvije milijarde kuna poticaja za stambenu štednju. Istodobno, na temelju te štednje odobreno je samo oko 5,5 milijardi kuna kredita.

U Hrvatskoj je, kaže Linić, puno neprodanih stanova, ali štediše u stambenim štedionicama baš i ne pokazuju interes za njihovom kupnjom.

Analize i procjene pokazuju da najveći broj štediša u njima, čak 87 posto prema Vladinim podacima, već posjeduju jednu ili dvije nekretnine, što znači da stambenu štednju zapravo koriste kako bi, pod povoljnijim uvjetima nego u bankama, štedjeli za djecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:21