ODBIJENICA MAĐARA

VLADA: 'Želimo pregovarati o upravljanju Inom' MOL: 'Onda ne dolazimo!'

    AUTOR:
    • Nikola Jelić

  • OBJAVLJENO:
  • 23.10.2013. u 20:46

Prvi sastanak timova odrćan je u Zagrebu u rujnu, a s hrvatske strane vodio ga je ministar Ivan Vrdoljak

Hrvatska Vlada inzistirala je da promjena upravljačkog modela u Ini bude jedna od tema razgovora u petak

Otkazan je sastanak pregovaračkih timova hrvatske Vlade i mađarskog MOL -a o Ini koji se trebao održati u petak u Zagrebu. Novi termin sastanka nije predložen niti dogovoren.

Prema našim informacijama, odluka je donesena nakon što se s Mađarima nije uspio postići dogovor o temama sastanka, odnosno nakon što su Mađari odbili razgovarati o promjeni upravljačkog modela u Ini.

U hrvatskoj Vladi nismo mogli dobiti potvrdu te informacije jer u Banskim dvorima ne žele ni službeno, ni neslužbeno komentirati tijek pregovora s MOL-om.

Upravljanje i strategija

Naš izvor tvrdi da su hrvatski pregovarači predlagali model upravljanja Inom kao temu, ali druga strana je ignorirala njihov prijedlog. Predstavnici MOL-a umjesto toga predložili su da se razgovara o strategiji razvoja Ine jer smatraju da je to važnije nego mijenjati upravljački model.

Mađarska strana je u međuvremenu promijenila i sastav svog pregovaračkog tima. Potpredsjednik Upravnog odbora MOL-a Sandor Csany dao je ostavku na mjesto u pregovaračkom timu, a umjesto njega su imenovani Joszef Molnar i Oszkar Vilagi, obojica članovi Upravnog odbora MOL-a.

Nema službenog objašnjena zašto je Csany napustio pregovarački tim, ali može biti da je to i zbog straha od hrvatskog pravosuđa.

Naime, prilikom dolaska u Zagreb na prvi sastanak pregovaračkih timova, u rujnu, Csany je morao otići i na policiju jer ga je policijski USKOK želio ispitati o optužbama koje je protiv njega podnijela Hanfa zbog manipuliranja cijenom dionica Ine prilikom pokušaja kupnje dodatnog paketa krajem 2010.

Csany nakon ispitivanja na policiji nije ništa želio komentirati, ali sigurno da mu nije svejedno što je pod sumnjom.

Dogovor ili otkup

Otkazivanje sastanka predviđenog za petak svakako je dokaz da pregovori između Vlade i MOL-a idu teško.

Potencira to dodatno i pitanje prodaje dionica Ine. MOL je već dobio naputak mađarske Vlade da razmotri i opciju prodaje svog udjela u Ini, a mađarski premijer Viktor Orban je i javno ponudio hrvatskoj Vladi da otkupi MOL-ov udio ako ne bude dogovora.

Prema nekim tumačenjima, Mađari su spremni pregovarati do kraja godine, a ako do tada ne postignu dogovor s hrvatskom Vladom, krenut će u prodaju svojih dionica Ine. Takav scenarij doveo bi Vladu u velike neprilike jer novca za otkup nema.

Kao kupac vjerojatno bi se pojavila neka ruska kompanija s kojom bi onda Vlada opet morala ići u razgovore o promjeni upravljačkog modela jer je postojeći štetan za Hrvatsku bez obzira na to tko bio strateški partner.

Budimpešta: Naši pregovori moraju završiti do 31. prosinca

Hrvatska je strana bila neugodno iznenađena i ultimativnim zahtjevom Mađara da pregovori o Ini moraju završiti do kraja godine, dakle do 31. prosinca. Iako je i hrvatskoj Vladi u interesu da pregovori što prije završe, njezin je prioritet ipak da se promijeni model upravljanja Inom. Hrvatskom naftnom kompanijom sada zapravo upravlja isključivo MOL jer mu je bivši premijer Ivo Sanader omogućio upravljačka prava nesrazmjerna vlasničkom udjelu. Osim toga, MOL upravlja Inom po modelu koji nije u skladu s hrvatskim zakonima. Bez obzira na to, MOL očito ne želi pristati da se o tome raspravlja.

Izdvajamo