KOJI ĆE ODABRATI?

VLADAJUĆI I OPORBA JEDNOGLASNO SE SLOŽILI OKO NABAVE NOVIH VOJNIH AVIONA Dragovan: 'Sa zadovoljstvom smo dali pozitivno mišljenje!'

Gore: Grčki F-16 (lijevo) i F-16 Block 70 koji nude Amerikanci. Dolje: Izraleski F-16I Sufa i Gripen C Čeških zračnih snaga.
 Umit Bektas / Amir Cohen/ Milan Nykodym / Reuters / Wikimedia Creative Commons / Lockheedmartin.com

Saborski Odbor za obranu na današnjoj je sjednici dao jednoglasno pozitivno mišljenje projektu opremanja Oružanih snaga višenamjenskim borbenim avionom.

Kako saznajemo, članovima Odbora detaljno su predstavljene sve četiri ponude te njihova detaljna evaluacija i analiza. Stručni tim za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona prezentirao je članovima saborskog Odbora za obranu studiju izvodljivosti, no nisu ih rangirali od najbolje do najlošije. Nakon završene prezentacije članovi Povjerenstva su čak dobili pljesak od članova Odbora.

- Ja mogu samo reći da smo sa zadovoljstvom dali pozitivno mišljenje jer je to dugoročno odluka od nacionalnog strateškog interesa Republike Hrvatske, rekao je SDP-ov Igor Dragovan.

U Ministarstvu obrane navode kako je danas održana sjednica saborskog Odbora za obranu na kojoj je dano pozitivno mišljenje prvi korak u procesu donošenja odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona na državnoj razini.

Naime, završetkom faze validacije i evaluacije ponuda, koju je proveo stručni tim za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona, izrađena je studija izvodivosti koja je temelj za proces donošenja odluke na državnoj razini.

Koraci u procesu donošenja odluke na državnoj razini uključuju mišljenja saborskog Odbora za obranu i Vijeća za obranu, čiji su članovi: predsjednica Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade, ministar obrane, ministrica vanjskih i europskih poslova, ministar financija, načelnik Glavnog stožera OS-a RH, predsjednik saborskog Odbora za obranu i savjetnik Predsjednice Republike za poslove obrane.

Konačnu odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona donosi Vlada: - Nakon te odluke Vlade, izlazimo pred hrvatsku javnost i prezentiramo sve četiri ponude, prezentiramo cijeli proces, kako i na koji način se donijela odluka, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Kao što je poznato, svoje su ponude dali švedski Saab, koji je ponudio Gripen, Izrael i Grčka, koji su ponudili polovni F-16, a Sjedinjene Američke Države najnoviji F-16.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:48