NOVI ŠEF PRISAVLJA

Vladajući odlučili: Domagoj Novokmet bit će novi ravnatelj HRT-a, HDZ napustio sjednicu!

Kregar: Osoba je koja dolazi sa HRT-a, a nije uključen u nikakve klanove i klike
 Neja Markičević / CROPIX

Sabor će u petak za VD glavnog ravnatelja HRT-a izabrati, kako su špekulirali mediji, Domagoja Novokmeta. Za kandidaturu za VD ravnatelja, tog novinara i urednika, jednoglasno je danas potvrdio saborski Odbor za informiranje i medije.

Novokmeta je predložila vladajuća većina, a podržao ga je i predsjednik Odbora laburist Branko Vukšić, a HDZ je demonstrativno naspustio sjednicu i prije rasprave o kanditadu za VD ravnatelja jer, kako su objasnili, ne žele sudjelovati u toj lakrdiji. Smeta ih što nisu dobili nikakve matreijale o tome tko će biti predložen za ravnatelja iako mediji imenom Novokmeta već danima špekuliraju.

Josip Kregar u ime vladajuće koaliciji objasnio je kako je Novokmet najbolji izbor jer 'pokazuje motivaciju i želju za poboljšanjem stanja na HRT-u, ima za to kompeticije i iskustva te nije osoba koja predstavlja primjer ulaska politike na HRT'.

- Iako su se u javnosti pojavljivala još neka imena mogućih kandidata za VD ravnatelj jedino sam na Wikipediji pronašao da postoje podaci o Novokmetovom radu. Osim toga, on i po karakteru i sposobnosti odgovara za taj posao, a ne može ga se niti svrstati u autoritarne čistače. Osoba je koja dolazi sa HRT-a, a nije uključen u nikakve klanove i klike, objasnio je Kregar.

HNS-ov Goran Beus Richemberg slaže se kako Novokmet udovoljava kriterijima za VD ravnatelja, a HDZ-ovcima koji su tvrdili kako nema potrebno 10-godišnje iskustvo koje je uvjet za tu funkciju, odgovara: - Novokmet ima 10-godišnje iskustvo rada u medijima jer se radi o iskustvu koje se ne dokazuje samo preslicima iz radnih knjižica.

Nakon što ga potvrdi Sabor, Novokmetov mandat traje najdulje 6 mjeseci dok se ne provede natječaj, te Sabor izabre glavnog ravnatelja HRT-a. U tom periodu on mora izabrati VD ravnatelje radia i televizije te glavne urednike.

- Ne radi se o nikakvom manekenskom putovanju, već o krvavom poslu u znoju, pred njim nema slobodnog ljeta, kaže Beus.

I predsjednik odbora Branko Vukšić priznaje kako bi se Novokmet našao i u njegovom užem krugu kandidata za VD ravnatelja.

- On je dobar novinar i urednik, a prednost mu je to što ima 35 godina. Osim toga neopterećen je ideologijama odnosno ne pripada ni ljevici ni desnici. S njegovim izborom slažu se i sindikat i HND, a on itekako dobro poznaje poslovanje kuće koje će idućih mjeseci biti načelu, rekao je Vukšić.

Odbor je potvrdio da će u ponedjeljak raspisati natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a koji će biti otvoren 45 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:29