PROMJENE NA PRISAVLJU

VLADAJUĆI TRAŽE NOVOG ŠEFA TELEVIZIJE Hasanbegović: 'Ne samo da ćemo smijeniti Radmana, nego ćemo i promijeniti Zakon o HRT-u'

MOST: 'Goran Radman je osuđen za sukob interesa. Kao takav on šteti ugledu HRT-a, i u Hrvatskoj'
 Goran Mehkek/CROPIX

HDZ-ova vladajuća većina smijenit će glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Gorana Radmana, ali će promijeniti i Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji. Nakon što je u intervjuu Jutarnjem listu predsjednik Kluba zastupnika Mosta Ivan Kovačić rekao da Radman ima niz afera, poput slučaja Gojan, i da mora otići, s istom najavom u subotu se nadovezao prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

- Radman mora otići. To nije čistka. Javna televizija pretvorena je u televiziju samo jedne stranke. HRT se mora početi ponašati profesionalno - rekao je Karamarko na skupu HDZ-a u Konavlima.

Sukob interesa

Premda su HDZ i Most jedinstveni u stavu da treba prekinuti Radmanov mandat na čelu javne televizije, treba vidjeti koliko će biti podudarni u provedbi najave te nalaženju novog kadrovskog rješenja. Naime, dok ga Karamarko u prvom redu optužuje za političku pristranost i pogodovanje SDP-u, Most to ne spominje i ističe druge razloge za smjenu.

- Goran Radman je osuđen za sukob interesa. Kao takav on šteti ugledu HRT-a, i u Hrvatskoj, i na međunarodnoj razini. Jasno smo u svom programu naglasili reforme i borbu protiv korupcije i zato podržavamo njegovu smjenu - kažu u Mostu. U izjavi za naš list u Mostu još napominju da HRT kao javna televizija treba biti jedno od uporišta slobode govora i temeljnih ljudskih prava kao i poštovanja zakona, a da je trenutno kompromitiran aferama poput presude kojom se poništava otkaz Elizabeti Gojan i kaznom za sukob interesa glavnog ravnatelja. Da podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u svibnju 2013. utvrdilo je da je Radman kao vlasnik i direktor firme Nautar i član Nadzornog odbora Hypo Alpe-Adria Bank i Atlantic grupe u sukobu interesa. Radman se na tu odluku žalio Upravnom sudu, ali je u cijelosti izgubio spor. Za stav o Radmanu pitali smo i ministra Zlatka Hasanbegovića.

- Nikada se ne treba usredotočiti na osobe, već na načela i sustav. Osim ‘kadroviranja’, potrebno je cjelovito zakonsko rješenje - odgovorio je kratko ministar Hasanbegović ne otkrivajući u kojem bi smjeru trebale ići zakonske izmjene.

Jednak pristup

Predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Andrija Mikulić iz HDZ-a kaže kako javna televizija treba biti servis svih građana te da joj sve interesne skupine moraju imati jednak pristup, a danas je HRT u funkciji jedne stranke.

- Kao što je to rekao predsjednik Karamarko, HRT je u funkciji destrukcije političke suradnje HDZ-a i Mosta - kaže Mikulić i najavljuje da će njegov odbor pokrenuti postupak Radmanove smjene, ali nakon što im stigne njegovo izvješće.

Otvoreni za prijedloge

- Rušit će izvješće o radu HRT-a. Poslovanje im se, doduše, stabiliziralo, ali će izvješće pasti jer nemamo kvalitetan javni servis. Najprije će biti srušeno na Odboru, onda će ga dati na plenarnu sjednicu pa pokrenuti Radmanovo razrješenje. Odmah će imenovati vršitelja dužnosti i za to vrijeme će promijeniti zakon kako bi svoj kadar instalirali po novim pravilima - kaže Goran Beus Richembergh, HNS-ov član Odbora za informiranje. Kaže da mu je najava Radmanove smjene očekivana jer “HDZ pokušava slomiti svaki otpor u medijima, što je u duhu njihove kulturne revolucije”.

- Problem je što smo se osvjedočili kvaliteti takozvanih stručnjaka koje dovodi nova vlast pa se možemo kladiti da će jedini kriterij kod odabira novih ljudi biti apsolutna poslušnost vladajućoj kooperaciji. Kooperanti će se sigurno pograbiti oko HRT-a, ali i Hine, kao što se inače grabe oko plijena - tvrdi Beus Richembergh.

Mikulić pak naglašava da će Odbor za informiranje biti otvoren za sve prijedloge i da će se raspraviti o svim kandidatima i svim idejama.

Na pitanje hoće li se smjenjivati samo Radman ili i urednici, Mikulić kaže da “prvi čovjek sustava uvijek ima odgovornost”.- Radman mora otići, a tko dođe neka procijeni dalje - zaključio je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:34