ČUVANJE LEĐA ŠEFICI

Vladimir Šeks stao u obranu premijerke: Napadaju Jadranku Kosor kao Židove uoči holokausta

Potpredsjednik hrvatskog Sabora izjavio je kako je otvoren lov na HDZ koji je u ovom slučaju žrtva, a ne krivac
 Bernard Čović/Cropix

ZAGREB - Vladimir Šeks, potpredsjednik hrvatskog Sabora, u petak je ujutro gostujući na Hrvatskom radiju snažno ustao braniti svoju šeficu i premijerku Jadranku Kosor te ju je u jednom trenutku usporedio sa Židovima uoči nacističkog progona.

- Otvoren je lov na Hrvatsku demokratsku zajednicu koja je u ovom slučaju žrtva, a ne krivac . Prema Zakonu o kaznenim djelima pravnih osoba, odgovornost pravne osobe, HDZ-a, temelji se na krivnji odgovorne osobe u smislu zakona, a to su bili u prvom redu predsjednik stranke Ivo Sanader i određeni pojedinci - objasnio je Šeks te napomenuo kako su krivci uspostavili paralelni, potajni sustav financiranja sebe, a ne stranke.

Dodaje kako su ostali HDZ-ovci za sustav crnih fondova 'pri HDZ-u, a ne u HDZ-u' saznali nakon što su mediji i državne institucije razotkrile cijeli slučaj.

U emisiji Poligraf gostovao je i SDP-ov saborski zastupnik Josip Leko koji je Šeksu odgovorio kako 'niti jedna razumna osoba ne može pretpostaviti da čelništvo stranke nije moglo kontrolirati svoju blagajnicu'.

Na Lekovu se izjavu nadovezao i politički analitičar Ivan Rimac koji je govorio o političkoj i moralnoj odgovornosti predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, čija je kampanja, prema svjedočenju bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević , isto financirana sredstvima crnih fondova.

Šeks je potom oštrije reagirao optuživši Leku da 'zaziva princip kolektivne odgovornosti u HDZ-u' dok je Rimcu rekao da se nalazi u kontradikciji.

- Rimac aludira na to da bi Jadranka Kosor morala odstupiti zbog toga što je, prema nekim navodima, umiješana u spoznaju da je njezina kampanja financirana nelegalnim putem . Kad se to stavi u kontekst činjenice da je Jadranka Kosor doista istinski, djelotvorni i učinkoviti borac protiv korupcije, da je ona postavila načelo da nema nedodirljivih, pa smo se i u vlastitoj stranci temeljito podvrgli svakom pročišćenju i preispitivanju odgovornosti, uključujući i nju samu, onda je malo čudnovato tražiti od osobe koja je na čelu borbe protiv korupcije, zbog toga što se u jednom dijelu medija i javnosti stvara atmosfera Kristalne noći, pogroma, prema kojem bi ona trebala odstupiti da ne bi kroz svoju političku moć, kao predsjednica Vlade, utjecala na izbore - zaključio je Šeks, usporedivši predsjednicu HDZ-a i hrvatsku premijerku sa Židovima uoči početka holokausta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:38