ZAKON

Vlasnicima OPG-a neće se moći ovršiti jedina nekretnina

 
 Berislava Picek / CROPIX

Upadnu li u dugove, vlasnicima OPG-a neće se više moći ovršiti poljoprivredno zemljište ako od njega žive, kao ni nekretnina u kojoj stanuju. Nositeljima OPG-a smjet će pomagati članovi obitelji na sezonskim i povremenim poslovima, bez obveze da se s njima zasnuje neki oblik radnog odnosa.

Dio je to novosti iz Zakona o OPG-ima koji je upućen u saborsku proceduru, a koji bi, prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, trebali usmjeriti OPG-e profesionalizaciji, smanjiti administrativne i fiskalne barijere i olakšati obiteljskim gospodarstvima pristup tržištu i fondovima EU.

Službena evidencija

Usto, trebalo bi pomoći raščišćavanju OPG-a s obzirom na to da od 170 tisuća gospodarstava, njih 70.764 nema niti jednog člana, a 21.074 nema uopće upisano poljoprivredno zemljište.

Agencija za plaćanja pozivat će poljoprivrednike koji imaju ekonomsku veličinu poljoprivrednoga gospodarstva veću od 3000 eura na dobrovoljno usklađivanje sa zakonom. Upisnik OPG-a bit će javna službena evidencija koja će sadržavati vjerodostojne i ažurne podatke o fizičkim osobama u organizacijskom obliku OPG-a.

- Izjašnjavanje OPG-a na način je li im poljoprivreda glavna ili sporedna djelatnost neće ih ništa koštati. Javnost će na taj način napokon dobiti pristup registru OPG-a, koji se već godinama traži, i tako imati informaciju koliko u njihovu gradu, općini, naselju ima OPG-a i gdje mogu kupiti domaću hranu - zaključuju iz Ministarstva.

- Zakon o OPG-ima omogućava proširenje djelatnosti i razvoj vlastitih kapaciteta u proizvodnji prehrambenih proizvoda te pružanju usluga. Zakonom olakšavamo OPG-ima pristup tržištu i fondovima EU - na način da ih kategoriziramo na one koji proizvode za sebe i one koji proizvode za tržište. Tako ćemo spriječiti muljanje s nazivom OPG, koje se često zloupotrebljava te jasno popisati što je OPG i što proizvodi svako pojedinačno obiteljsko gospodarstvo - kažu u Ministarstvu i objašnjavaju da će skupne informacije pomoći kad netko utvrdi da mu je, primjerice, tuča uništila cijeli urod - znat će se točno kolika je površina i urod jer će taj podatak već stajati u bazama.

Promjena pravila

- Danas imamo OPG-e koji posluju tržišno, ali imamo i one koji se samo za svoje potrebe ili hobistički bave poljoprivredom, a na njih su se dosad primjenjivala ista pravila. Namjera je Zakonom o OPG-u dati primjerenu motivaciju da jedna obitelj upravlja jednim OPG-om kako bi se omogućilo održivo gospodarenje i samozapošljavanje članova obitelji uz destimuliranje usitnjavanja proizvodnih resursa.

- Zakon o OPG-u neće nikome oduzeti status OPG-a. Onima kojima poljoprivrednik nije glavno ili jedino zanimanje ostaju upisani u Upisnik koji Agencija za plaćanja vodi sukladno Zakonu o poljoprivredi. Svima se daje jednaka mogućnost da dobrovoljno odaberu organizacijski oblik OPG-a, prema novom zakonu, a time i uređivanje prava i obveza vezanih uz prodaju proizvoda. Međutim, fizička osoba ne može istovremeno imati prijavljen obrt prema posebnom zakonu za obavljanje poljoprivredne djelatnosti i OPG prema ovom zakonu - pojašnjavaju iz Ministarstva.

“Uzgajivače čekaju troškovi i problemi”

Na prijedlog novog zakona primjedbe su izrazili čelnici Mosta. Oni tvrde da će nove odredbe OPG-ima biti “administrativna uzica oko vrata”. Mostov Tomislav Panenić ocijenio je da je 160 tisuća poljoprivrednih proizvođača od tog zakona očekivalo rješavanje ključnih problema, poput dobivanja određene konkurentne prednosti nad trgovačkim društvima u poljoprivredi, ali su dobili zakonski prijedlog koji se u suštini svodi na financijsku kontrolu i opetovani pokušaj legaliziranja dosad nelegaliziranih objekata. Kritiziraju i velike administrativne troškove, velike kazne, a spominju da i stranac bez prebivališta u RH može imati OPG. Zbog svega toga uputit će niz primjedbi na prijedlog. (Z.Š.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:22