SJEDNICA VLADE

'VLASNIK JE SAM ZATRAŽIO SASTANAK S NAMA' Premijer predstavio četiri scenarija koje je Vlada imala s Agrokorom

 
 Goran Mehkek / Hanza Media

U četvrtak se održala sjednica hrvatske Vlade na kojoj se, na otvorenom dijelu među ostalim raspravljalo o Nacrtu prijedloga zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Premijer Andrej Plenković rekao je na početku sjednice da se Hrvatska obvezala pridružiti eurozoni u idućem razdoblju, te da će u tom smislu intenzivirati rad na tome da se preduvjeti što prije ispune. - Mogu ocijeniti da su jučerašnje rasprave gospodarstvenika bile vrlo dobre i pozitivne. -

Osvrnuo se potom na proces s Agrokorom. - Naš temeljni stav je da smo mi prije šest, sedam mjeseci bili suočeni sa situacijom gdje je ozbiljna kompanija došla u ozbiljne poteškoće, i to probleme koji su jasno pokazali da bi uslijedio stečaj. Već je bilo takvih indikacija od strane pojedinih partnera tj. dobavljača.

Na raspolaganju smo imali četiri scenarija. Susret s Vladom dogodio se tako da je vlasnik tražio susret s nama. Jedan scenarij je bio reći da je RH slobodno tržište i što bude s kompanijama - bude. Druga opcija je bila nešto što nam nije bio realan scenarij, a to je pružiti financijsku pomoć kompaniji da se kratkoročno premosti kriza.

Treći bi bila nacionalizacija kompanija, no s obzirom na vrijednosti demokratske zemlje nismo uzeli u obzir.

Konačno, opcija koju smo i podržali je počinjena temeljem komparativne analize - kako su reagirale druge zemlje koje su bile u sličnoj situaciji. Nisu sve kompanije na tržištu iste u smislu njihovog utjecaja na ukupnu ekonomiju, stabilnost, broj zaposlenika, partnera i dobavljač. Zato smo donijeli taj zakon i zato smo to učinili - kazao je premijer.

Naglasio je da je cilj bio zadržati radna mjesta i doći do cjelovite nagodbe koja će omogućiti daljnje rješavanje problema koji su se godinama skupljali. - Mislim da smo u tome uspjeli. Nije došlo do prelijevanja krize, novo povjerenje je došlo u kompaniju, isplaćeni su mali dobavljači i isplaćuju se ostali, a što je najvažnije - time smo omogućili opskrbu tijekom najbolje turističke sezone od kad je neovisne Hrvatske.

Rekao je da je protiv toga da se "HDZ" ili Vladu donosi u vezu s tim da su imali neki svoj interes u ovome, a i ne želi vezati odabir Ustavnih sudaca s ovime. - Rad istražnih povjerenstava ne smije ometati aktivnosti pravosudnih tijela. Tu se ništa nije promijenilo. Očekujem da izvanredna uprava nastavi s restrukturiranjem i da se poduzmu svi napori kako bi došlo do kvalitetne nagodbe i stabilnosti hrvatske ekonomije. -

- Ni Vlada ni HDZ nemaju problem da se sve što je vezano uz Agrokor detaljno istraži i predstavi javnosti, no protiv smo povezivanja tih tema s donošenjem drugih tema u Saboru, osobito s izborom ustavnih sudaca - poručio je.

Ovih dana smo imali i veliku dinamiku međunarodnih aktivnosti, kaže Plenković. Spomenuo je da ide u Tallinn na summit o digitalnom društvu.

Javnost će znati za dokumente kad se Vlada koordinira o njima

Plenković se osvrnuo na "situaciju i izjave od jutros", aludirajući možda na izjavu ministrice Nade Murganić o prijedlogu novog 'Obiteljskog zakona' i pažnje koju je izazvala definicija obitelji (opširnije na OVOJ poveznici). Tako premijer moli ministre da "dobro procjenjuju akte koje puštaju u javnost prije nego ih se objavi", 'nekada tu bude problematičnih situacija, morat ćemo promijeniti metodologiju, a ovako se dovodi u situaciju da su dokumenti javni, a nismo ih donijeli pred sva tijela koja ih još moraju obraditi'.

Naglasio je da su mnogi dokumenti koji znaju izaći van tek u izradi i nisu prošli kroz sve potrebne faze, pa je bitno pričekati prije nego se krene spekulirati o tome što oni znače.

- Nacrti zakona neće više moći ići u postupak savjetovanja bez da su prošli koordinaciju na tijelima vlade.Ovakvi dokumenti mogu izazvati veliku pozornost, a u vrlo su ranoj fazi rasprave, kao i elektronskog savjetovanja s javnošću. Moramo se puno kvalitetnije koordinirati na razini Vlade - kazao je.

Više sredstava 'lokalcima': Neto efekt i do milijardu i četiristo milijuna kuna
Zagreb, 270417. 
Markov trg.
Zdravko Maric, ministar financija, izlazi iz Vlade RH.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

- Gradovi i županije dobit će više sredstava za funkcije koje obavljaju. S ovim zakonom će svi proći dobro, a oni koji naizgled ne prolaze dobro će zbog sustava izravnanja proći dobro - rekao je premijer na sjednici Vlade.

Ministar financija Zdravko Marić kaže da se prihod od poreza na dohodak u cijelosti prepušta jedinicama lokalne samouprave, a prihodi od poreza na kamate na štednju također. Lani je taj porez iznosio 360 milijuna kuna. Novi zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave primjenjivao bi se od početka iduće godine.

Marić je nakon zatvorenog dijela sjednice dao izjavu za medije. Smatra da će novi zakon donijeti pravedniju raspodjelu dohotka jedinicama lokalne samouprave. Kaže da je potreban jer u ovom trenutku imamo četiri različite kategorije gradova i općina, što podrazumijeva komplikaciju oko raspodjele dohotka i mogućnosti lokalnog proračuna.

- Niti jedna županije nema onaj puni 16,5 postotni udio u proračunu, i to ćemo sad riješiti. Drugo, kao Vlada smo se odlučili kako se usmjeriti na funkcionalnu decentralizaciju - dakle vatrogasce, škole i slično, adekvatno vodimo procese tome da svi u Hrvatskoj kroz proračun imamo čim mjerniji gospodarski razvitak RH. -

Marić je rekao da je stručna radna skupina bila oformljena i za ovu problematiku, i zahvaljuje im se na radu. Kaže da će sad osnovna kategorija prihoda vrijediti za sve, a dio dohotka ide izravno gradovima da ih preraspodjeljuju.

- Neto efekt je povećanje za oko milijardu i četiristo milijuna za sve njih, što ide izravno na teret državnog proračuna u korist jedinicama lokalne i regionalne samouprave. -

Na novinarsko pitanje što će to značiti za vatrogasce, rekao je da je ovo dio koji definira raspodjelu od poreza na dohodak. - Za iduću godinu smo predvidjeli povećanje, opet na teret državnog proračuna, a ne lokalne samouprave, izdvajanja za takve funkcije. - Ponovio je da postoji određena diskrecija u smislu čelnih ljudi da raspodjele sredstva.

Marić na pitanje o Todoriću nije govorio o Todoriću

Na pitanje o Ivici Todoriću, Marić kaže da je zadnjih mjeseci jako puno govorio i odgovarao na pitanja. - Posebno mi je važno poslovanje kompanije. Vrlo sam jasno komunicirao aktualne projekcije o rastu gospodarstva, a ukazao i na potencijalne rizike. I tada sam govorio da se ti potencijalni rizici koji mogu imati efekte na gospodarstvo čim više minimiziraju i da sve skupa bude s puno pozitivnijim ishodom. Sve van toga sam već široko komentirao. -

Murganić: Definicija obitelji treba zaštititi djecu i brak, ne ulazimo u tuđe osjećaje o tome što je obitelj

Novinare je od jutra pak jako zanimao susret s ministricom Nadom Murganić, a razlog je prijedlog novog Obiteljskog zakona koji je u srijedu upućen u javnu raspravu, te koji prvi put donosi definiciju obitelji koja glasi: U smislu ovog Zakona obitelj čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive.

Goran Mehkek / HANZA media
Nada Murganić

Zbog toga su na ulazu u prostore Vlade za izjavu dočekali ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Murganić.

- Prvi put se uvela definicija obitelji koja je izazvala ovako veliki interes. Jasno je da se kasnije prati odredbe koje su vezane za obiteljsko pravnu zaštitu. Ova definicija obitelji je za potrebe ovog zakona, a time ne ulazimo niti omalovažavamo niti osjećaje niti pravo na obiteljski život prema našem vlastitom nahođenju. I drugi zakon imaju definicije i obitelji i članova obitelji za potrebe neke druge pravne grane. Ovo je zaista definirano radi lakše primjene obiteljsko pravnog instituta - kaže ministrica.

- Nije dobro da se nije pročitao cijeli zakon nego smo ostali na članku jedan, i nažalost kao uvijek svaki dobar zakon biti će u sjeni jer ćemo sve svesti na ideološke promjene. Ovdje ih zaista nema. Vidjeli ste kako smo imali probleme i zavrzlame oko roditeljske skrbi, imali smo priliku to vidjeti, i zaista je vrijeme za zakon koji će jasno definirati obaveze svih nas kada smo u nekoj zajednici, ali i koja je institucija nadležna za što. Cilj je zaštititi obitelj i djecu, jer djeca moraju imati najveću zaštitu - kaže Murganić.

- Ja sam rekla da svatko, i vi i ja, imamo pravo osjećati koga i što smatramo obitelji - rekla je na pitanje što je za nju obitelj.

O detaljima iz prijedloga definicije obitelji više možete čitati OVDJE.

Plenković putuje u Tallinn

Predsjednik Vlade Andrej Plenković od danas boravi u Tallinnu, gdje se okupljaju čelnici zemalja članica EU-a. U petak se, naime, održava summitu na kojem bi se u prvom redu trebalo razgovarati o digitalnoj budućnosti Europe, ali i o nizu izazova koji stoje pred EU-om.

Sastanak se održava se nekoliko dana nakon parlamentarnih izbora u Njemačkoj, iz kojih je kancelarka Angela Merkel izišla znatno oslabljena, a u Bundestag je prvi put ušla neka stranka krajnje desnice. Na summitu se neće moći izbjeći ni pitanje Brexita, o čemu se ovoga tjedna u Bruxellesu vodi četvrti krug pregovora, kao ni namjera Katalonije da 1. listopada provede referendum o samoodređenju, unatoč svim pokušajima Madrida da ga spriječi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:11