INCIDENT

VIDEO: 'NAPALI SU ME JER SAM SRBIN': VLASNIK KAFIĆA O SRAMOTNOM NASILJU IZ MRŽNJE 'Upali su maskirani i viknuli 'majku vam je**m, Zvezdu gledate!

 
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Nakon što je u srijedu navečer grupa maskiranih napadača upala u kafić u Uzdolju kraj Knina i fizički napala vlasnicu i goste, pritom ozlijedivši pet ljudi, među kojima i devetogodišnje dijete, oglasio se i vlasnik kafića.

Boris Petko uvjeren je kako su ga napali jer je Srbin, a tukli su ga, rekao je za Dnevnik.hr, po glavi i nogama.

- Dok sam se branio od udaraca u glavu, drugi me mlatio po nogama. Samo sam gledao gdje su mi žena i djeca - izjavio je Petko.

Dodaje kako je večer počela mirno - u kafiću je sjedilo 20-ak gostiju, bilo je i žena te djece, a onda su se poslije 22 sata naglo otvorila vrata.

- Upali su maskirani, vidjele su im se samo oči. U rukama su imali šipke i palice. Viknuli su 'majku vam je**m, Zvezdu gledate!'. Tad je nastao kaos - još uvijek pod dojmom uzrujano govori vlasnik kafića.

- Sve leti, djeca skaču i vrište, neki su bježali... Ja sam se pokušao obraniti od tih šipki kojima su me udarali. Bilo je strašno. Nije to dugo trajalo, ali mislim da je bilo organizirano. Obavili su svoje, na brzinu izišli van, gdje ih je čekao neki auto, pa su pobjegli.

Foto: Feral News

To je očito planirani napad. Jedan od njih pola sata prije napada bio je u izvidnici. Popio je piće i otišao. A onda se vratio s ekipom - kaže Petko za Dnevnik.hr i dodaje kako se nada da će huligane brzo kazniti.

- To se dogodilo samo zato što sam Srbin. Nije zato što se zovem Ante ili Mate, nego zato što sam Srbin. Ali nadam se da će ih kazniti. Što bi bilo da sam ja nekog sinoć u tom šoku i bijesu ozlijedio? Sreća u nesreći je što su u kafiću bili državljani SAD-a, Francuske, Njemačke i Velike Britanije, pa se nadam da će policija i sudstvo odraditi svoj posao - govori Petko koji kafić dan poslije, u četvrtak, nije otvorio.

- Sve je u kaosu, treba to počistiti, a i supruga i ja imamo noge u zavojima. Njoj su u bolnici šivali ranu. Da ne govorim o šoku. A djeca... Oni će od ovoga imati traumu cijeloga života - ljutito zaključuje Boris Petko.

Podsjetimo, do napada je došlo u vrijeme dok je Crvena zvezda igrala play-off kvalifikacije za Ligu prvaka u Bernu protiv Young Boysa.

Iste večeri u mjestu Đevrske više ljudi također je napalo vlasnika ugostiteljskog objekta i goste te oštetilo inventar, navela je policija.

Pljušte reakcije: 'Sramota! Mržnja raste, ne slučajno. Kao i osjećaj tjeskobe te stida u mnogima od nas koji se trudimo poštovati Ustav RH'

- Čuo sam za incident u Kninu koji osuđujem. Prema informacijama koje imam, nema životne ugroze za ozlijeđene, ali sramota je i ružno to što se dogodilo - izjavio je u četvrtak uoči Vladine sjednice ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Sramotno nasilje na Twitteru je komentirala i Jadranka Kosor.

- Premlaćeni su jer su gledali utakmicu koja se nasilnicima nije svidjela. I djecu su tukli. Jer su drugačiji i drugi, misle luđaci. Mržnja raste, ne slučajno. Ne. Kao i osjećaj tjeskobe te stida u mnogima od nas koji se trudimo poštovati Ustav RH - napisala je na društvenoj mreži bivša premijerka.

O svemu se oglasio i Davor Bernardić, čelnik SDP-a.

- Ovaj napad iz mržnje, kao i svako poticanje na netrpeljivost i diskriminaciju, mora se nedvosmisleno osuditi. To je potpuno nedopustivo u demokratskom društvu koje teži biti društvo tolerancije, solidarnosti i pravde. Hrvatska je zemlja za sve, a ne samo za neke - objavio je na Twitteru.

Nakon napada na Facebooku se oglasio i Boris Milošević, saborski zastupnik te predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

- Na žalost, jučer se dogodio još jedan napad na Srbe. Ovo ljeto nakon smrti Radoja Petkovića na Viškovu, napada na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj rivi i napada na sezonske radnike na Braču imamo još jedan zločin iz mržnje, gdje su napadači napali i pokušali ozlijediti više osoba motivirani isključivo mržnjom prema nacionalnosti napadnutih.

Napad maskiranih napadača u srijedu navečer u kafiću u Uzdolju, općina Biskupija, na grupu gostiju među kojima je bilo žena i djece je divljački i kukavički čin. Ovo nije navijački obračun. Svaki pokušaj relativizacije ovog ružnog događaja znači pravdanje nasilja i stajanje na stranu napadača. Hoće li proizvodnja mržnje prestati? - pita se Milošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:13