MATEO PERAK

VLASNIK USPJEŠNE TVRTKE IZ SPLITA RAZOČARAN POSTUPKOM HZZ-a 'Pitam se gdje prestaje birokracija, a počinje zdrav razum?!'

 
Mateo Perak
 Tom Dubravec / CROPIX

Mateo Perak, vlasnik uspješne splitske tvrtke na svom je Facebooku objavio svoje iskustvo s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, iz kojeg su mu poručili da ne može biti mentor za stručno osposobljavanje za ekonomske poslove u svojoj tvrtci, jer nije po struci ekonomist, unatoč tome što je tvrtku sam stvorio od nule i brinuo se za sve ekonomske poslove u njoj. Perak ima 20 godina radnog iskustva i smatra da može mlade ljude bez iskustva svačemu naučiti. U svojem se statusu pita 'gdje prestaje birokracija a počinje zdrav razum' i na kraju poručuje: 'Selite djeco'.

'Stvarno ste rak rana i ne dajete nikakvu šansu da konkuriramo'

'I tako, kaže HZZ da je ne mogu biti mentor za stručno osposobljavanje za ekonomske poslove (jer nisam ekonomist!) u firmi koju sam stvarao godinama od nule, i to ne samo radio ekonomske poslove nego i stvarao sve interne procese od prodaje, marketinga, pripreme za računovodstvo, bizdeva , financijskog managementa, operativnog managementa, projektnog managementa, account managementa, bazične administracije itd... itd... Odrađivao sam i stvarao svaku tu poziciju dok nisam razvio poslovanje do te razine da zaposlim nekoga da preuzme poziciju. I tako poziciju po poziciju. Sve stvari koje nemaju veze s mojom strukom (mag.ing. računarstva), niti sam ikad imao u obrazovanju bilo kakav predmet koji mi je dao navedena znanja. Prošao sam na tim područjima iskustvenu školu u kojoj sam iz nekoliko pokušaja u malom gradu Splitu, negdje u zabačenom dijelu svijeta, podigao zdravu tvrtku, izvozno orjentiranu, koja posluje bez zaduženja s A1++ bonitetom, dvije godine za redom na Deloitte listi 50 najbrže rastućih tech kompanija u CE regiji, ne znam ni sam koliko uspjesno isporučenih projekata, zadovoljnih klijenata, itd... koju god metriku da uzmes, minimalno smo ok, ako ne i više.

I onda neki birokrat s pečatom odluči da ja nisam kvalificiran da nekoga BEZ RADNOG ISKUSTVA podučim ekonomskim poslovima. Nakon 20 godina radnog isksutva i samo nesto manje radnog staža :D. Ne veličam sebe, ali ekipa, ja itekako mogu naučit nekoga BEZ ISKUSTVA bazičnim ekonomskim poslovima u mojoj firmi. I kasnije ga učinit korisnim na tržištu rada ili u vlastitoj tvrtki (jer bi sigurno kasnije zaposlili tu osobu, kao i svaki put do sada). Pričamo o generičkim ekonomskim poslovima za koje smo radili prijavu, nisam se postavio kao mentor za računovodstvo ili financije.

Pitam se, gdje prestaje birokracija a počima zdrav razum?!

Ekipa na zakonodovanoj i birokratskoj strani, stvarno ste rak rana drustva i stvarno nam ne dajete nikakvu šansu da konkuriramo brzim, agilnim, kreativnim i inteligentnim globalnim ekonomijama. Selite djeco', napisao je Mateo Perak.

Tvrtka s velikim ambicijama i planovima

Splitski Profico osnovali su Mateo Perak i Ante Matijaca. Profico se projektom pametnog parkinga koji je u Splitu razvio s komunalnom tvrtkom Split parking i Ericssonom Nikolom Teslom uspješno pozicionira u smart city nišama, gdje ima velike ambicije i planove. Uskoro otvara ured u Zagrebu i planira prodajna predstavništva u inozemstvu. Najizglednije je da bi to mogao biti SAD ili Skandinavija.

Mateo Perak programiranjem se počeo baviti vrlo rano s nepunih 16 godina, kada je počeo stjecati praktikantsko iskustvo u splitskoj tvrtki Enel, u to vrijeme najvećoj softverskoj tvrtki u Splitu. Zatim je kao student računarstva na drugoj godini s kolegom iz Enela Nikijem Deškovićem osnovao prvu vlastitu tvrtku izgrađenu oko samostalnog softverskog projekta. To je bio prvi hotelski SaaS online booking sustav i distribucijski sustav u regiji. Radio je u tvrtki Enter, gdje se bavio geoinformatikom i napredovao do izvršnog direktora. Sljedeći projekt s peteročlanim timom partnera bio je Spotie, mobilni lokacijski bazirani servis za događaje, što je klasični IT startup. S tim je startupom, kako kaže, pokušao prvi put dosegnuti globalnu skalu te nakon njega osniva Profico. Mateo Perak jedan je od pokretača Shift konferencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:00