ZRAČNA LUKA PLESO

Vlast i oporba složni: Novi aerodrom u Zagrebu trebao bi nositi ime Franje Tuđmana

Inicijativu su ponovo pokrenuli šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić i Dražen Barišić iz HDZ-a Velike Gorice

U resornom Ministarstvu prometa, pomorstva i infrastrukture već se mjesecima razmišlja o mogućnosti da nova zračna luka u Zagrebu nosi ime prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. O imenu nove zračne luke već se razgovaralo i s koncesionarom, pa je ranije dogovoreno da to bude i tema na redovitom sastanku Povjerenstva za praćenje koncesije koji ce se održati 3. srpnja.

Dakle, Vlada kao davatelj koncesije već je ranije preko resornog ministarstva počela konzultacije o imenovanju nove zračne luke u Zagrebu. priopćili su u subotu iz Banskih dvora.

Podsjetimo, Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a, i Dražen Barišić iz velikogoričkog HDZ-a jučer (petak) su poručili premijeru Zoranu Milanoviću da nazove Međunarodnu zračnu luku u Zagrebu po prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Ironična reakcija

S konferencije za novinare u sjedištu HDZ-a, koja je trajala samo nekoliko minuta, zapravo su ironično reagirali na prekjučerašnju premijerovu izjavu da Tuđman u Zagrebu nema trg kakav zaslužuje. - Raduje nas što je nakon desetljeća detuđmanizacije premijer prihvatio naše stajalište. Makar i u predizborne svrhe spoznao povijesnu ulogu i veličinu dr. Tuđmana - poručio je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić.

HDZ-ovce su isprovocirale premijerove poruke u kojima je ovih dana podsjećao na ulogu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana, rekavši da je bio “političar koji je vodio jednu stranku, izvršnu državnu vlast i na to mjesto ga je izabrao hrvatski politički narod”.

Usuglašeno stajalište

- Danas u Zagrebu predsjednik Tuđman nema trg kakav zaslužuje - naglasio je prekjučer premijer Zoran Milanović. - Zato mu mi predlažemo da zračnu luku preimenuje - nastavio je šef zagrebačkog HDZ-a Mikulić i dodao:

- Odlučili smo aktualizirati naš stari prijedlog da se zračna luka u Zagrebu nazove po dr. Franji Tuđmanu. Podržava nas i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Dražen Barišić iz HDZ-a Velika Gorica na presici je nabrojao svjetske metropole u kojima su zračne luke nazvane po njihovim državnicima, a Mikulić dodao da je sada red na vladajućima da napokon podrže tu inicijativu. HDZ-ovci zaista već godinama predlažu da se zračna luka nazove po prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu, ali ta ideja nikad nije zaživjela. Inače, vlasničke udjele u zračnoj luci imaju Vlada, Grad Zagreb te Velika Gorica, a na konkretno pitanje novinara Draženu Barišiću iz HDZ-a Velike Gorice hoće li pokrenuti inicijativu na lokalnoj razini, HDZ-ovci su odgovorili da to ovaj put prepuštaju vladajućima.

HDZ-ovci su ustvrdili da se nadaju da će to ovaj put biti usuglašeno stajalište.

TOČKA U UGOVORU Ime može promijeniti samo Vlada

Prema Ugovoru o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb između Republike Hrvatske i Međunarodne zračne luke Zagreb, isključivo pravo na određivanje naziva Zračne luke Zagreb ima davatelj koncesije, odnosno Republika Hrvatska. To znači da Vlada jedina ima pravo izmjene imena zagrebačkom aerodromu. U članku 12.19 koncesijskog ugovora stoji da davatelj koncesije u bilo kojem trenutku može odlučiti o promjeni naziva aerodrodma, a za to mu nije potreban pristanak ni odobrenje koncesionara. (K. Žabec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:52