TRGOVSKA GORA

VLASTI BiH 'Hrvati žele odlagati nuklearni otpad u našem dvorištu! Ako nije štetni neka ga odlažu u Dubrovniku. O svemu ćemo obavijestiti EU'

 
Na fotografiji: ulaz u vojarnu Čerkezovac
 Boris Kovačev / Cropix

Ministar vanjske tgrovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović optužio je u ponedjeljak hrvatsku vladu da uporno ignorira sve primjedbe koje dolaze iz BiH u odnosu na mogući odabir Trgovske gore kao lokacije za odlaganje radioaktivnog i nuklearnog otpada te je najavio kako će stoga BiH intervenirati kod tijela Europske unije te možda zatražiti međunarodnu arbitražu o ovom slučaju.

"Do sada vlada Hrvatske nije uvažila niti jednu primjedbu institucija ili građana BiH. Opasnost od odlaganja nuklearnoga otpada je suviše velika da bismo odustali od naših aktivnosti. Sazrelo je vrijeme da BiH zatraži angažman institucija Europske unije pa čak i da se razmotri opcija međunarodne arbitraže, no prije toga svakako treba nastaviti dijalog s Hrvatskom“, izjavio je Šarović u Sarajevu sudjelujući na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Trgovska gora i sliv rijeke Une: park prirode ili deponij radioaktivnoga otpada“.

Konferenciju je organizirao „Zeleni klub“ zastupnika parlamentarnih stranaka na različitim razinama vlasti u BiH s ciljem jačeg angažiranja u BiH radi suprostavljanja planovima Hrvatske da na području bivše vojarne "Čerkezovac" u općini Dvor izgradi odlagalište radioaktivnog otpada.

Šarović je u uvodnom izlaganju podsjetio kako su se vlada Hrvatske i Vijeće ministara BiH, na zajedničkoj sjednici održanoj 7. srpnja 2017., dogovorili o uspostavi radne skupine koja je na temelju stručnih pokazatelja trebala predložiti prihvatljivo rješenje za odlaganje nuklearnoga otpada. “Ta radna skupina nikada nije formirana", upozorio je Šarović.

Vlastima u BiH posebno je zasmetalo jer je hrvatska vlada u studenom 2018. donijela odluku o donošenju Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva do 2025. godine.

Strategija predviđa uspostavu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada odnosno skladišta na teritoriju Hrvatske, i to upravo na području Čerkezovca do 2023., te izgradnju skladišta za nisko i srednje radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane "Krško" do 2058. godine. Pri tom su oba skladišta označena kao "privremena i povratna". U BiH je to protumačeno kao konačna odluka o odabiru lokacije.

Poziv hrvatskoj vladi da zaustavi aktivnosti vezane uz Trgovsku goru

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Saša Magazinović, koji je bio jedan od inicijatora konferencije "zelenih", organizirane u ponedjeljak, kazao je kako aktualiziranje problema lokacije Trgovske gore kao odlagališta radioaktivnog otpada nije nikakvo širenje antihrvatske histerije, dodajući kako je cilj otvoriti dijalog između dvije države i pronaći neku drugu lokaciju za te svrhe.

"Mi želimo dobrosusjedske odnose sa Hrvatskom, ali nama taj susjed želi odlagati nuklearni otpad praktično u našem dvorištu, nekoliko stotina metara od granice. Stalno nam iz Hrvatske govore kako se ne radi o štetnom otpadu, pa evo, ako je tako neka ga odlažu negdje u okolici Zagreba, Splita ili Dubrovnika“, kazao je Magazinović.

Potporu zahtjevima koji stižu iz BiH na sarajevskoj je konferenciji dao i gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dujmović. On je izjavio kako nije došao u Sarajevo politizirati, nego isključivo dati potporu zajedničkoj borbi da se nuklearni i radioaktivni otpad ne odlaže na području Trgovske gore.

"Banovina i Pounje su najljepša područja za življenje i ekološku proizvodnju. U Hrvatskoj imamo stručnu procjenu da su u Sisačko-moslavačkoj županiji najviše prisutni tzv. 'crveni' odroni. Na području Hrvatske Kostajnice je preko noći naprosto nestalo nekoliko kuća. Zato zajedno moramo raditi da se pronađe neka druga lokacija i spriječi moguća katastrofa", kazao je Dumbović.

Sudionici sarajevske konferencije su uputili apel hrvatskoj vladi da zaustavi sve aktivnosti oko pripremanja i otvaranja lokacije Čerkezovac na Trgovskoj gori i upozorili kako bi se čak dvije trećine eventualne štete od odlaganja nuklearnoga i radioaktivnoga otpada odnosile na BiH, pri čemu bi nesagledice posljedice, osim stanovništva, pretrpio i Nacionalni park Una.

Pozdravili su prošlotjednu odluku Predsjedništva BiH da uputi pismo hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću sa zahtjevom da se još jednom otvori dijalog oko Trgovske gore na najvišoj razini i da se odustane od te lokacije za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:53