EKOINCIDENT U SLAVONIJI

VODA U SLAVONSKOM BRODU JE ZDRAVSTVENO ISPRAVNA! Nakon 11 dana Stručno povjerenstvo zaključilo da se voda može koristiti za piće

 Danijel Soldo / CROPIX

Građani Slavonskog Broda su bez pitke vode zbog onečišćenja ugljikovodicima od 30. ožujka. Danas bi se ta situacija mogla promijeniti.

Naime, Stručno povjerenstvo za vodu za ljudsku potrošnju je 9. travnja 2018. godine održalo telefonsku sjednicu te je, uzimajući u obzir sve rezultate praćenja vode za ljudsku potrošnju kroz razdoblje od tjedan dana, zaključilo da se voda za ljudsku potrošnju na području Slavonskog Broda smatra zdravstveno ispravnom i može se koristiti za piće i ostale potrebe kućanstva, javlja HZJZ.

U skladu s člankom 12. Stavak 5. Zakona o vodi za ljudsku potrošnju, Povjerenstvo smatra da javni isporučitelj vodnih usluga treba nastaviti uzorkovanje i kontrolu crpilišta i mreže sukladno državnom planu monitoringa i u skladu s redovnim planovima internih kontrola vodovoda.

U srijedu je HZJZ na svojoj stranici objavio rezultate analize uzorkovane vode u Slavonskom Brodu, prema kojima ispada da je enormna količina ugljikovodika, koja je u pitkoj vodi iz brodskog Vodovoda utvrđena koncem ožujka, netragom nestala.

Naime, samo u vodi uzorkovanoj 30. ožujka 2018. utvrđena je višestruko veća razina ugljikovodika od dopuštene. Podsjetimo, maksimalno dopuštena količina je do 50 µg/L, a u vodi uzorkovanoj navedenoga dana na više lokacija u Slavonskom Brodu utvrđena je razina ugljikovodika od 457 do čak 880 µg/L.

Bio je to znak za uzbunu, uslijed čega su građani obaviješteni da ne smiju vodu iz slavina koristiti za piće i kuhanje. U Slavonski Brod uvedena je izvanredna situacija, a za građane su osigurane dovoljne količine vode iz cisterni i spremnika dobro raspoređenih po cijelome gradu.

Međutim, građani, kao ni Gradska uprava danima nisu imali informaciju o novim rezultatima analize vode, što je otvorilo brojne špekulacije i sumnje da se nešto skriva i taji. HZJZ je u srijedu 4. travnja objavio rezultate analiza provedenih nad vodom koja je uzorkovana svih proteklih dana, od 31. ožujka do 3. travnja, a oni su pokazali gotovo nevjerojatan podatak – ugljikovodici su praktički netragom nestali iz vode.

Tek je u vodi uzorkovanoj 1. travnja i to sirove vode iz bunara s izvorišta utvrđeno 192 µg/L, a za sve ostale dane i sa svih lokacija, a bilo ih je dnevno po 6-7, utvrđena je razina ugljikovodika znatno niža od maksimalno dopuštene.

Više stotina građana Slavonskoga Broda okupilo se u subotu na mirnom prosvjedu kako bi još jednom upozorilo na problem onečišćenog zraka, a sada i vode te su poručili kako je to borba za dostojanstven život i da za tjedan dana stižu na prosvjed u Zagreb.

"Prosvjed na Markovom trgu u Zagrebu prijavljujemo u ponedjeljak. Nemamo više što čekati, prošlo je devet i ide deseta godina. Brod nisu zrak, ni voda. Brod smo mi i naša djeca. Ovo je dizanja glasa za dostojanstvo cijele Hrvatske. Ovo što rade nama u Slavonskom Brodu, rade i drugdje u Hrvatskoj, samo se nije dogodio ekološki incident. Ovo je poziv cijeloj Hrvatskoj, da stanu majke ispred svoje djece i kažu dosta", poručila je Ivana Smolčić Jerković iz inicijative "Brodske mame".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:10