VELIKE POPLAVE

VODENA KATAKLIZMA U KARLOVCU I OKOLICI Proglašena elementarna nepogoda, poplavljeno 255 kuća!

 Foto: Cropix

NOVO 14:50 - Župan Ivan Vučić proglasio je elementarnu nepogodu za područje grada Karlovca, ali ne zbog poplave, već zbog odrona zemljišta zbog kojeg su nanesene velike materijalne štete navedenom prostoru u periodu od 15. do 16. listopada, javlja KAportal.

Proglašenje je inicirao gradonačelnik Damir Jelić, a odlukom se, navode u Županiji, obavezuje Gradsko povjerenstvo Grada Karlovca za procjenu štete od elementarnih nepogoda da odmah ili u najkraćem mogućem roku izradi izvješće te isto dostavi Županijskom povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda koje će zbirne podatke dostaviti Državnom povjerenstvu.

Za proglašenje elementarne nepogode izazvane poplavom pričekat će se prolazak vodenog vala kroz Karlovačku županiju, kada se vide razmjeri počinjene štete i prikupe zahtjevi gradova i općina za proglašenje elementarne nepogode.

-------------------------------------

14:26 - Vodostaji Kupe i Korane, koji su već u petak ujutro premašili sva predviđanja i rekorde, u podne su se s 852 centimetra visine izjednačili, a po ocjeni Županijskog stožera zaštite i spašavanja, najgora je situacija na širem području grada Karlovca, gdje je poplavljno 255 kuća i 84 gospodarska objekta.

FOTO: KATASTROFALNA POPLAVA U KARLOVCU I OKOLICI 'Preko 300 obitelji je pod vodom, spašavamo ono što se spasiti da'

Ipak, zahvaljujući dobroj pripremi i organizaciji rada, nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva, osim pojedinačnih slučajeva, rečeno je na sjednici toga stožera.

Na području Duga Rese, problematičnim je ocijenjeno stanje u Sv. Petru i Šeketinom brdu; jedan je objekt poplavljen u Gornjem Mrzlom Polju, a na području općine Barilović poplavljen je dio objekata na potezu od Belajskih Poljica do Barilovića. Na prostoru grada Ogulina niz je za promet zatvorenih prometnica, ali nema poplavljenih objekata. U cijeloj je Karlovačkoj županiji poplavljen velik broj županijskih i lokalnih cesta i sve su zatvorene za promet te propisno označene i osigurane, rečeno je na sjednici.

Stožer je priopćenjem medijima pohvalio rad operativnih snaga za zaštitu i spašavanje na terenu, mjesne odbore koji su pravovremeno i dobro organizirali sustav obrane od poplave na svom području, te koordinacija gradskih i općinskih stožera i operativnih snaga s komunalnim poduzećima, koja su svu svoju tehniku stavila na raspolaganje.

"Potrebno je da sve službe i dalje obavljaju svoj posao u skladu sa zadaćama, posebno zato jer se očekuju problemi nizvodno od Karlovca", navodi se i dodaje da ondje nema izgrađenih nasipa i drugih vodozaštitnih objekata.

Župan Ivan Vučić izvijestio je da prema uputama Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda, s proglašenjem elementarne nepogode treba pričekati dok se ne obuhvate sve štete u pogođenim gradovima i općinama.

Uz članove Stožera, sjednici su nazočili zapovjednik snaga civilne zaštite RH Robert Mikac i zapovjednik intervencijske postrojbe civilne zaštite RH Mladen Boričević. O situaciji na poplavljenim područjima izvijestili su predstojnik Područnog ureda DUZS Karlovac Martin Barić, glavni vatrogasni zapovjednik Karlovačke županije Goran Franković i voditeljica ispostave Hrvatskih voda u Karlovcu Biljana Željeznjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:44