RAST VODOSTAJA

Vodeni val na Savi u Brodsko-posavskoj županiji očekuju u četvrtak

Premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević obišli su područje u Jasenovcu i okolnim selima koji su ugroženi visokim vodostajem Save i Une. Na fotografiji: Selo Trebež
 Tomislav Kristo / CROPIX

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije na sjednici održanoj u ponedjeljak razmatrao je stanje vezano uz porast vodostaja rijeke Save te kako će se nove oborine u njezinu slijevu odraziti na njezin vodostaj.

Predstavnici Hrvatskih voda izvijestili su članove stožera o izvanrednim mjerama obrane od poplava na području Stare Gradiške, Davora i Slavonskog Kobaša. U Slavonskom Brodu na snazi su redovite mjere obrane od poplava, a u Slavonskom Šamcu pripremne mjere obrane od poplava.

Prema trenutačno raspoloživim podacima, vrhunac vodenog vala u Brodsko-posavskoj županiji očekuje se u srijedu i četvrtak, 21. i 22. ožujka. Hrvatske vode procjenjuju da će na tom području vodostaj Save rasti za dodatnih 20 cm.

Stožer je zaključio da na području Stare Gradiške tijekom ponedjeljka i utorka preventivno treba postaviti vreće s pijeskom. Utvrdit će se dionica dužine 3,5 kilometra na dijelu gdje nema nasipa iako se ni na toj dionici ne očekuje da će se Sava izliti iz korita. Na dionici dugoj 1100 metara pojačat će se i nasip kanala Struga.

Po podacima stožera, na terenu je 120 ljudi iz Hrvatskih voda, vatrogasci, postrojbe Civilne zaštite i lokalno stanovništvo. Hrvatske vode na svim dionicama po nasipu uz rijeku Savu uvele su danonoćna dežurstva kako bi se uočilo procjeđivanje nasipa te radi sanacije procjednih mjesta, a režim zaobalnih voda kontrolira se s četiri crpne stanice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:31