KAOS ZBOG POPLAVA

VODENI VAL U HRVATSKOJ Drama u Karlovcu: 'Zatrpani smo pozivima građana!'

Unatoč naporima vatrogasaca, voda je jutros prodrijela u dio kuća na velikogoričkom području, a najkritičnije je u mjestima Ribnica, Rakitovec, Mraclin, Petrovina i Buševec, pri čemu je srušen 25 godina star rekord po količini oborina na tom području. Predsjednik Vlade Zoran Milanović obišao je ugroženo područje Karlovca. Svoje fotografije i snimke poplavljenih područja možete nam poslati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 Robert Fajt, Goran Mehkek/Cropix

NOVO KARLOVAC 07:10 - Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu od 3 sata ujutro je u opadanju. Vrhunac je dosegnuo u 2 sata iza ponoći kada je izmerena razina od 827 centimetara. Prema zadnjim podacima Hrvatskih voda, u 6 ujutro vodostaj je iznosio 822 cm te sada stagnira. Na mjernoj postaji Rugvica Sava je u porastu cijelu noć, a vodostaj je od ponoći sa 803 narastao na 814 cm. I na velikogoričkom području voda se povlači, no vodeni val danas se očekuje u Sisku.

Zbog poplave, zatvorene su pojedine državne, županijske i lokalne ceste u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji.

00:11 - Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu je i dalje u porastu pa je u ponoć izmjerena razina od 826 cm. Do proglašenja izvanrednog stanja vodostaj treba porasti za još četiri centimetra. Korana je zabilježila pad vodostaja za jedan centimetar te je u ponoć on iznosio 818 cm.

23:08 Veliki vodeni val koji je pogodio Karlovac porastom razine vodostaja Kupe i Korane ostavio je neke dijelove grada bez struje, a koliko je dramatično svjedoči veliki broj poziva upućenom prema Centru 112, javlja Radio Mrežnica.

- Nevjerojatan je broj poziva. Najviše od stanovnika nizvodno od Karlovca - rekli su iz Centra za radio Mrežnicu. Radi se o području Gradca pa prema Korontinji, Šišljaviću itd.

Isti radio javlja kako je u Gradcu evakuirana jedna romska obitelj te napominju da su osim dvije navedene rijeke i Mrežnica i Dobra izvan korita, ali im trenutno vodostaji ne rastu.

U 23 sata izmjereni vodostaj Kupe iznosi 825 cm te je sve bliži granici od 830 cm kada na snagu stupa izvanredno stanje. To je ujedno i najviši vodostaj koji je zabilježen 1966. kada je u gradu bila velika poplava unatoč sustavu obrane koji je tada postojao.

Korana je u međuvremenu narasla za još dva centimetra te je sada vodostaj te rijeke na 819 cm s tendencijom rasta.

22:12 Nakon što je zabilježena stagnacija, vodostaj Kupe u Karlovcu ponovno je počeo rasti te je sada na 824 cm, što je samo šest centimetara od najveće zabilježene razine 1966. godine. Korana i dalje raste pa je dosegla vodostaj od 817 cm.

21:06 - Iako jer najavljena stagnacija vodostaja Kupe, vijesti s terena nisu ohrabrujuće. Kako javlja Radio Mrežnica najteže je u Brodarcima, Hrnetiću, Drežniku, na Mostanju i Logorištu, te Mekušju.

- Sve službe su na terenu i spremne su za pomoć i evakuaciju - rekao je šef karlovačkog 112 Martin Barić.

U razgovoru za Radio Mrežnicu napomenuo jer da se očekuje stagnacija, ali i da problem stvaraju zaobalne vode. Dodao je i kako se udar očekuje u Pokupskoj dolnici.

Kako javlja isti radio u srijedu je zabilježena samo jedna evakuacija. Stariji čovjek iz Skakavaca je uz pomoć Gorske službe spašavanja prebačen u Crveni križ nakon što mu je voda ušla u kuću.

U 21 sat vodostaj Kupe je na razini onog od 20 sati tj. 823 cm. To je prvi put od jučer da je zabilježena stagnacijja ove rijeke.

Za razliku od Kupe, Korana i dalje bilježi rast vodostaja te je u 21 sat izmjerena razina od 815 cm.

20:52 - Promet državnom cestom D 1 na relaciji od Tušilovića prema Krnjaku ponovno je pušten u 17,25 sati nakon što se voda povukla s kolnika, javio je karlovački Centar 112. Naime, voda rijeke Radonje i pritoka povukla se s prometnica, iako je i dalje uz Radonju poplava.

20:14 Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu je u 20 sati narastao na 823 cm što je za tri centimetra više nego što je izmjereno u 19 sati. Hrvatske vode prognoziraju daljnji rast te rijeke kao i Korane čiji je vodostaj sada na 814 cm.

19:32 - Vodostaj Kupe u Karlovcu je u 19 sati dosegao iznimno visokih 820 centimetara, ali se po prognozama mjerodavnih iz Hrvatskih voda u idućih 12 sati očekuje stagnacija, ako ne bude novih znatnih oborina.

Iako se očekuje stagnacija i postepeni pad vodostaja, povlačenje vode potrajat će duže nego inače, zbog iznimno velikih izlivenih količina i prezasićenog terena oborinskim zaobalnim vodama, priopćio je sa svoje večerašnje izvanredne sjednice Stožer zaštite i spašavanja Karlovačke županije.

Sve operativne snage pripravne su pomoći na izmještanju ljudi, stoke i materijalnih dobara iz nižih u više katove objekata i za druge potrebe građana, a Stožer je zaključio da nema potrebe za angažiranjem dodatnih snaga zaštite i spašavanja sa državne razine.

Najveći problemi bili su do sada na području grada Karlovca i to na lokacijama Brodarci, Novaki, Logorište, Mostanje i lijeva obala Kupe nizvodno od Karlovca.

Gradonačelnik Karlovca prigovorio je danas Hrvatskim vodama da se unatrag godinu dana ništa od „čvstih dogovora“ za izgradnju protupoplavnih objekata u Karlovcu nije realiziralo, niti započelo, pa poziva i njihovo čelništvo i sve nadležne institucije na državnoj razini da zaustave ovo stanje učestalih poplava.

"Važno je da prestane ovaj izletnički turizam poplavljenim mjestima i da se počnu graditi protupoplavni objekti, jer stanje nije katastrofalno za cijeli Karlovac - sa središtem - samo zahvaljujući kanalu Kupa-Kupa izgrađenom još u onom sistemu", kazao je Jelić.

FOTOGALERIJA: Razina vode u jarunskom jezeru i potocima u naselju i dalje prijeti kućama, dok vatrogasci slažu zečje nasipe i ispumpavaju vodu u Savu kako bi spriječili izlijevanje.

Tomislav Novosel iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda kazao je da se ne očekuje 830 centimetara, što je vodostaj kod kojega se proglašava izvanredno stanje s mogućom evakuacijom stanovnika i kad bi voda ugrozila i sam centar Karlovca.

Maksimalni vodostaj Kupe u Karlovcu bio je 870 centimetara davne 1939. godine, ali nakon što je 70-tih godina izgrađen kanal Kupa-Kupa s nasipom, visinu od osam metara malo kad doseže tako da je maksimum držala 2010. godina s 809 centimetara. Tada su stručnjaci tu visinu nazivali „tisućljetnim vodostajem“, odnosno vodom koja se dogodi jednom u tisuću godina.

19:24 Vodostaj Kupe u Karlovcu popeo se na 820 cm, a raste i dalje. To je drugi najviši vodostaj te rijeke još od 1966. kada se on popeo na 830 cm. Vodostaj rijeka Korane također i dalje raste te se sada popeo na 813 cm.

----------------------------------------------------------

VELIKA GORICA 19:08 - Oko ponoći se očekuje val rijeke Save, koji bi trebao biti oko 820 cm pa voditelj obrane od poplave velikogoričkog područja Krunoslav Prentašić moli vatrogasne snage neka budu na raspolaganju, kako bi mogli reagirati u slučaju potrebe na nasipu, priopćio je Stožer za zaštitu i spašavanje.

Stožer navodi i riječi velikogoričkoga gradonačelnika Dražena Barišića, koji podsjeća kako je tijekom noći i današnjeg dana na obrani od poplave radilo 100 članova DVD-a, te najavljuje da će sva dobrovoljna vatrogasna društva biti na raspolaganju i u stanju pripravnosti.

Stožer je na današnjem sastanku donio zaključak i o kontinuiranom ispitivanju vode iz bunara, a za naselja Lekneno i Kuče, kako se navodi, postavljene su i cisterne s pitkom vodom. Velikogorička vodoopskrba postavlja i slavine na hidrante u mjestima koja imaju razvijenu vodoopskrbnu mrežu.

Preko Crvenog križa osigurano je 10 velikih isušivača za potrebe građana kojima je voda ušla u stambene objekte, a za možebitnu potrebu osigurana je Osnovna škola Vukovina kao evakuacijski centar, priopćio je Stožer.

Sastanku Stožera su nazočili i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, zapovjednik županijskog Stožera Rudolf Vujević i predstavnici Hrvatskih voda i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Gradonačelnik Barišić je, kako se navodi, ocijenio da su sve poduzete radnje velikogoričkoga Stožera u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Grada Velike Gorice kvalitetno odrađene. "Učinjeno je sve što je bilo moguće u situaciji plavljenja naselja zaobalnim vodama, ustvrdio je i načelnik područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Pilček.

Gradonačelnik Dražen Barišić je zajedno s načelnikom velikogoričkog Stožera za zaštitu i spašavanje Stjepanom Kosom obilazio teren, navodi Stožer.

----------------------------------------------------------

18:14 GLINA Razina vodostaja Gline dosegla je visinu od 522 cm te je tako prešla granicu od 520 cm kada nastupaju izvanredne mjere.

----------------------------------------------------------

KARLOVAC 18:10 Vodostaj Kupe u Karlovcnu popeo se 819 cm te je tako prešao najvišu razinu u posljednjih 40 godina. Osim Kupe, na karlovačkom području sve više raste i vodostaj Korane, koji je dosegao razinu od 812 cm.

KARLOVAC 17:10 Visina vodostaja rijeke Kupe u 17 sati u Karlovcu dostigla je razinu od 818 cm čime je izjednačena visina drugog najvišeg vodostaja izmjerenog 1974. godine, a i dalje raste. Podsjetimo, najviša razina Kupe u Karlovcu otkako postoji sustav obrane izmjerena je 1966. i iznosio je 830 cm.

----------------------------------------------------------

ŠIBENIK 16:37 Olujno nevrijeme koje je noćas poharalo šibensko područje uzrokovalo je velike probleme, a komunalna služba Grada Šibenika još uvijek popisuje svu štetu na infrastrukturi i javnim površinama.

Riva na otoku Zlarinu pretrpjela je velika oštećenja zbog djelovanja valova, vjetra i kiše koje je palo 122 litre po metru četvornom, navode iz šibenske gradske uprave.

Pročelnik za komunalne poslove Grada Šibenika Miro Lucić organizirao je za sutra prijevoz kamiona i bagera trajektom u 11,30 sati do Zlarina kako bi se očistili brojni nanosi, te popravile štete koje je nevrijeme prouzročilo na otočkim putovima.

Već od 9 sati sutra ujutro na terenu će biti građevinski inženjeri, kao i inženjeri za javnu rasvjetu Grada Šibenika, a prema informacijama, na terenu će biti i djelatnici HEP-a.

U nevremenu je oštećen i šibenski dječji vrtić Tintilinić. Zbog obilne kiše objekt je poplavljen. Inspektor zaštite na radu obavio je nadzor, a izvođač radova će sanirati krovište, priopćila je ravnateljica šibenskih Gradskih vrtića Mladenka Jerkov.

Djeca iz Tintilinića do sanacije objekta, bit će smještena u obližnji dječji vrtić Građa, kaže Jerkov.

Obilna kiša uzrokovala je poplave i u novoj zgradi Osnovne škole Meterize. Poplavljen je glavni školski hol i neki uredi.

----------------------------------------------------------

NOVO VELIKA GORICA 16:33 Iz Hrvatskih voda upozoravaju na stanje pripravnosti, budući da se oko ponoći očekuje val rijeke Save od oko 820 cm, pišu kronikevg.com.

– Molim vatrogasne snage neka budu na raspolaganju kako bismo mogli reagirati u slučaju potrebe na samom nasipu, koji je dijelom saniran ali još uvijek ima područja koja nismo uspjeli u potpunosti sanirati – izjavio je Krunoslav Prentašić, voditelj obrane od poplave velikogoričkog područja.

----------------------------------------------------------

KARLOVAC 16:10. Prema posljednjem mjerenju u 16 sati, vodostaj rijeke Kupe u Krlovcu popeo se na 815 cm te je i dalje u porastu. Izvanredno stanje bit će proglašeno ukoliko vodostaj naraste na 830 cm. Otkako je napravljen sustav obrane, Kupa je u Karlovcu 1966. narasla najviše na 830 cm, dok je 1974. vodostaj iznosio 818 cm, što je samo tri centimetra više nego po posljednjem mjerenju, javlja radio-mreznica-hr.

15:23 Vodostaj Kupe u Karlovcu u 13 sati iznosio je 813 centimetra. To je četiri centimetra više nego 2010. godine kad su zabilježene velike štete od izlijevanja rijeka iz svojih korita.

14:47 - Premijera Zorana Milanovića, koji je stigao u obilazak poplavljenih područja u Karlovcu, građani su dočekali bez dobrodošlice, javlja radio Mrežnica.

Premijer je pokušao popričati s njima međutim jedna gospođa mu je rekla ono što svi misle.

- Treba prije sagledati situaciju, prije kiše, a lako se provozati, iz Zagreba doći i vidjeti kako je ovdje lijepo voda, bazeni, rekla mu je.

Mekušanci su zamolili premijera da im pošalje nekoga u pomoć.

- Kao što vidite nismo izabrali manekene, nego nezadovoljne ljude, dakle normalno da nije sretna i bit će nekakve štete. Ali, baš na toj lokaciji se grade nasipi, izvođač je izabran, ne spava se nego se ti problemi rješavaju i naravno ovakve situacije ne možete spriječiti, ni u duplo bogatijim državama, rekao je premijer te dodao:

- Loše je, naročito onima kojima je imovina stradala. Mislim, nije tako loše kao u Velikoj Britaniji, ali sljedeće godine će biti bolje na ovim lokacijama na kojim ljudi štite svoju imovinu i normalno da su neki od njih i bijesni. Gradi se, dakle, Hrvatske vode grade grade nasipe, oni su u projektu, prema tome o ovome se itekako misli, no ovo ne možete spriječiti - kazao je Milanović.

Stanje na poplavljenim područjima Karlovca lošije je nego rekordne 2010. godine, u što se u južnim karlovačkim naseljima, gdje je poplavljeno najmanje stotinu kuća, danas osobno uvjerio premijer Zoran Milanović.

Pomoć građanima pružaju sve interventne službe, a na izgradnji sustava obrane od poplave se radi, rečeno je premijeru Milanoviću koji je obišao Turanj, Gornje Mekušje i Logorište, gdje su se izlile Korana i Mrežnica, prvenstveno zbog visokog vodostaja Kupe.

Sasvim je izvjesno da je današnja poplava u Karlovcu rekorda, nakon izgradnje kanala, jer je vodostaj Kupe već u 15 sati iznosio 813 centimetara, a i dalje raste, rekao je rukovoditelj Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, Zoran Đuroković.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Zijah Mahmudspahić i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić, pokazali su premijeru stanje i odveli ga do kuća koje je poplavila Korana i Mrežnica.

Rukovoditelj centra za obranu od poplava Hrvatskih voda Đuroković naglasio je kako je riječ o velikom poslu. Potvrdio je da planovi i dio projekata za čitav sustav obrane Karlovca postoje, ali da će gradnja 30 kilometara nasipa kada jednom počne, zbog uređenja imovinsko pravnih i drugih poslova, trajali najmanje deset godina, realno dvadeset.

Do tada se na karlovačkom području poduzimaju sve mjere te se čiste vodotokovi, kazao je Đuraković, dodavši kako je u Karlovcu preveliki nebranjeni prostor da bi gradnja zečjih nasipa bila svrhovita.

Perinić je izvijestio premijera Milanoviću da se građanima pruža pomoć te kako je spremna pomoći i vojska, ali, kazao je, za sada „nema potrebe za daljnjim narastanjem snaga“.

Goran Franković iz karlovačke Javne vatrogasne postrojbe, izvijestio je da je u Vojniću od jučer poplavljeno između pedeset i sto kuća, u Karlovcu također oko sto, a još najmanje 500 kuća u fazi je priprema obrane od poplave.

Fotografiju poplavljenog vrta u Koprivnici poslala nam je čitateljica Dragica Lulić. Ako imate fotografije poplave možete ih poslati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

----------------------------------------------------------

14:03 - Hrvatska vojska u je stanju pripravnosti i čeka poziv Državne uprave za zaštitu i spašavanje te Hrvatskih voda kako bi mogli otići na najugroženije lokacije, rečeno nam je u Ministarstvu obrane.

Zoran Milanović u obilasku je poplavljenih područja razgovara s građanima i dežurnim službama. Trenutno se nalazi u Gornjem Mekušju kod Karlovca: - Stanje je teško, ali predviđeno je 350 milijuna kuna za izgradnju nasipa. Radi se na tome - kazao je premijer.

Fotografiju poplavljenog imanja poslala nam je čitateljica Josipa Kranjčević iz Lekenika. Ako imate fotografije poplave možete ih poslati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

----------------------------------------------------------

13:56 ZAGREB - Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić izjavio je danas kako izvanrednih mjera zbog poplava vjerojatno neće biti, ali kako se vodni val u Karlovcu približava visokim kvotama te su sve interventne jedinice na tom području.

Upitan kakvo je trenutačno stanje što se tiče poplava i hoće li biti potrebne neke izvanredne mjere, Plišić je kazao kako je situacija takva da je u zadnja 24 sata palo četiri puta više kiše nego je prognozirano.

"Primjerice, umjesto 15 milimetara u Karlovcu palo je 66 milimetara, tako da je, na količinu vode koju smo imali do sada, ovo dodatni udar i danas imamo vodni val u Karlovcu s dosta visokim kvotama. To je ono što nas najviše u ovom trenutku muči i sve interventne jedinice su na tom području", rekao je Plišić u stanci informativno-edukativne manifestacije "Tjedan EU fondova" na temu "Upravljanje vodama i EU fondovi.

Plišić dodaje kako kiša uglavnom prestaje, pa se i problemi smanjuju na pojedinom manjim vodotocima.

Problema ima i u urbanim slivovima, ti slivovi brzo reagiraju ukoliko ne radi gradska kanalizacija ili odvodnja uz ceste, a Plišić očekuje kako će i tih problema biti manje danas s prestankom kiše.

Na ponovni upit hoće li biti potrebne izvanredne mjere, kazao je kako "izvanredne mjere izgleda neće biti, ali približavamo se visokim kvotama u samom Karlovcu i poslije toga nizvodno od Karlovca".

----------------------------------------------------------

13:54 SISAK - Iako sisačke rijeke, Kupa, Sava i Odra nisu dostigle najviši vodostaj, jer se vrhunac vodenog vala Kupom i Savom tek očekuje u Sisku, od razlijevanja rijeka, potoka i kanala, poplavljeno je stotinjak kuća na području Lekenika, Žažine, Letovanića, Vukojevca, Dužice.

Nečelnik općine Lekenik , Ivica Perović ističe kako su vatogasci i mještani cijele noći s utorka na srijedu, te u srijedu, punili vreće s pijeskom i gradili zečje nasipe kako bi spriječili prodiranje vode u kuće. - Bilo je dosta dramatično, ne pamtimo ovakve poplave. Voda se prelila preko brojnih ulica, poplavljena su dvorišta, gospodarski objekti, kuće, kaže Perović.

I u susjednoj Žažini poplave. Razlila se Kupa zbog čijih je voda zatvoren sav promet cestom od Žažine do Male Gorice, a deseci kuća u Petrinjskoj ulici u tome mjestu pod vodom su. Ivan Šarkezi i njegova supruga Vlasta, iz Petrinjske 8 u Žažini, uzalud su u srijedu prijepodne pokušali zaustaviti prodor vode u kuću.

- Dvorište nam je pod vodom, voda raste, i počela se ulijevati u kuću, curi kroz zid. Grabimo vodu, pumpa radi neprekidno, no ne vjerujemo da ćemo spriječiti najgore, ulazak vode u kuhinju i dnevnu sobu. Lani smo imali 30 centimetara vode u dnevnoj sobi i kuhinji, a u zadnjih 14 godina koliko smo na ovoj adresi, pet smo puta bili poplavljeni, kažu Ivan i Vlasta, podižući namještaj i mičući stvari kojima bi voda mogla naštetiti.

Sisak: U Lekeniku su poplavljene mnoge kuće

Zbog prelijevanja vode preko ceste na sisačkom području zatvoreno je više prometnica, izvijestila je policija. Ne može se prometovati izmđu Starog Farkašića i Vratečkog, od Pešćenice prema Brežanama Lekeničkim, zatvorena je cesta Glina-Gvozd, Mađari-Blinja, Perna-Suva Perna.

- Želim da se svi na terenu dignu na noge, mjesni odbori, dobrovoljna vatrogasna društva i svi ostali kako bi spriječili bilo kakvu štetu koja se zbog eventualnih poplava može dogoditi ljudima koji još uvijek nisu sanirali štete od prošle godine. Imajmo razumijevanja za ljudsku imovinu i da će štete, dođe li do poplave, biti velike. Ako se drugi put zaredom ponovi što se dogodilo prošle godine, onda je to i naša krivica. Rekla je ovo gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček u srijedu 12. veljače, na izvanrednoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje grada Siska.

Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Sisak Željko Prpić rekao je kako su u Karlovcu proglašene izvanredne mjere od poplava, a tijekom četvrtka će taj ogromni vodeni val od Karlovca doći do Siska. Naglasio je kako od srijede noću Sava raste na ulazu u Hrvatsku.

Otvorena je ustava Prevlaka na Savi i voda se puni u Lonjsko polje čime se rasterećuje donji dio Save. Vodeni val Savom mogao bi se kod Siska poklopiti s vodenim valom Kupe iz Karlovca, rekao je Prpić ističući kako je stanje ozbiljno ali da nema mjesta za paniku.

Istaknuto je, kako tijekom četvrtka postoji mogućnost nastanka izvanredne situacije u sisačkoj Gornjoj Posavini gdje će se, ukolioko voda ovako nastavi rast, trebati dozati nasipi na rijeci Savi.

U Sisku se nadaju da ovogodišnja poplava ipak neće dostići razmjere prošlogodišnje kada su pod vodom završile stotine kuća u sisačkom okruženju.

----------------------------------------------------------

13:18 - Vodostaj Kupe u Karlovcu u 13 sati iznosio je 803 centimetra.

----------------------------------------------------------

12:54 ZAGREB - U Zagrebu je proglašeno redovno stanje obrane od poplave nakon što je u 11 sati zabilježen porast vodostaja Save na mjernom mjestu Zagreb I, izvijestio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Zbog naglog topljenja snijega i obilnih padalina jučer i noćas došlo je do poplavljivanja stanova i poslovnih prostora na rubnim područjima Zagreba, ali i u samom gradu.

Gradska Javna vatrogasna postrojba uz pomoć dobrovoljnih vatrogasnih društava imala je više od 170 intervencija na ispumpavanju vode iz objekata, a mnoge intervencije još su u tijeku.

Damir Krajac / CROPIX
Zagreb, 120214.Sava, Most slobode.Zbog neprekidne kise koja vec nekoliko dana pada vodostaj Save je u daljnjem je porastu. Za Zagreb i okolicu proglasene su redovne mjere za zastitu od poplave.Foto: Damir Krajac / CROPIX

U gradskom Uredu za upravljanje u hitnim situacijama očekuju još puno problema na terenu, nakon što su njihovi službenici proveli noć u koordiniranju odgovora žurnih službi.

Redovno stanje obrane od poplave za Grad Zagreb proglašava se na vodostaju od 350 centimetara, a izvanredne mjere 450 centimetara (izvanredno stanje na 550 centimetara).

Hrvatske su vode upozorile su na mogućnost prelijevanja reterniranih voda iz potoka Vrapčak iz kazete Jarun preko prometnice koja ide oko Jarunskog jezera. Obaviješteni su nadležni iz ŠRC Jarun i pripremaju se za prelijevanje vode.

Grade se nasipi na zagrebačkom Jarunu

Građane koji su parkirali svoje automobile na području ŠRC Jarun, moli se da ih što prije premjeste kako bi izbjegli štetu i omogućili žurnim službama uvjete za rad.

Na širem zagrebačkom području došlo je znatnog prelijevanja vode po kolnicima pa su neke prometnice zatvorene, a na većini je otežan promet. Policija i Zagrebačke ceste su postavile signalizaciju, a vozače se poziva da se pridržavaju istaknutih upozorenja.

S obzirom na rekordne padaline koje su pogodile zagrebačko područje, počeli su i problemi s klizištima, a Sljemenska je cesta zatvorena za promet zbog velike količine zemlje na kolniku.

Sve su žurne službe na terenu i pružaju pomoć, kažu u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama, koji moli građane za strpljenje.

Damir Krajac / CROPIX
Zagreb, 120214.Sava, Most slobode.Zbog neprekidne kise koja vec nekoliko dana pada vodostaj Save je u daljnjem je porastu. Za Zagreb i okolicu proglasene su redovne mjere za zastitu od poplave.Foto: Damir Krajac / CROPIX

Vodostaj Save je u daljnjem je porastu

------------------------------------------------------------

12:30 KARLOVAC - Vodostaj Kupe u Karlovcu neprestano raste - prosječno sedam centimetara po satu, pa je tako u 12 sati izmjereno 798 cm. Izvanredno stanje proglašava se na 830 centimetara. Predsjednik Vlade Zoran Milanović oko 13 sati obići će poplavom ugrožena karlovačka područja u Turnju, Gornjem Mekušju i Logorištu.

Iz Vlade su obavijestili kako će premijer oko 13 sati posjetiti Turanj (zgrada Muzeja Domovinskog rata), potom oko 13,30 sati i Gornje Mekušje, a zatim i Logorište gdje se oko 13,45 sati očekuje njegova izjava za medije.

------------------------------------------------------------

11:45 Količina kiše koja je pala u posljednja 24 sata, prema mjerenjima na meteorološkim postajama DHMZ-a, rekordna je u Gospiću, Šibeniku, Karlovcu i Križevcima, a osobito na širem zagrebačkome području, piše Zoran Vakula za HRT . Opširnije pročitajte OVDJE

------------------------------------------------------------

11:40 KARLOVAC - Postoji mogućnost da vodostaj Kupe kod Karlovca dosegne i osam metara, zbog čega iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda pozivaju sve mjerodavne službe da se maksimalno angažiraju kako bi u naredna 24 sata stanje održali najboljim što se može.

Rukovoditelj Centra Zoran Đuroković ustvrdio je kako je ponavljanje ekstremnih meteoroloških prilika znak da na karlovačkom području treba završiti gradnju sustava za obranu od poplava, jer to nalažu sve ekstremnije hidrološke prilike.

U Karlovcu su pod vodom velike površine nebranjenih prigradskih naselja i sela na lijevoj obali Kupe, te je u 8 sati zatvorena državna cesta D1 zbog izlijevanja Radonje u Donjem Budačkom te u Tušiloviću i Okiću.

Na državnoj cesti D36 cestovno su odsječena sela Koritinja i Šišljavić, a takvo će stanje zbog nabujale Save, u koju se Kupa ulijeva teško ili nikako, potrajati tjedan dana, možda i deset, prognoziraju u Hrvatskim vodama.

Vodostaj Kupe u Karlovcu je u 11 sati bio 791 centimetar, a maksimalni ikad zabilježeni bio je 870 centimetara i to 1939. godine, kazala je Biljana Želježnjak, voditeljica karlovačke ispostave Hrvatskih voda.

------------------------------------------------------------

11:23 VELIKA GORICA - Unatoč naporima vatrogasaca, voda je jutros prodrijela u dio kuća na velikogoričkom području, a najkritičnije je u mjestima Ribnica, Rakitovec, Mraclin, Petrovina i Buševec, pri čemu je srušen 25 godina star rekord po količini oborina na tom području. Velikogorički Stožer za zaštitu i spašavanje priopćio je kako je zbog obilnih padalina na području Velike Gorice došlo do začepljenja odvodnih kanala te prelijevanja vode preko cesta.

Velika Gorica: Mraclin pod vodom

Angažirane su postrojbe gradske Vatrogasne zajednice te 16 dobrovoljnih vatrogasnih društava, čiji predstavnici ispumpavaju vodu iz poplavljenih kuća. U suradnji s Hrvatskim vodama i poduzećem za obranu od poplava Lapor, na ugrožena područja dostavljena je veća količina pijeska i vreća za izgradnju zečjih nasipa koji se grade tijekom jutra.

U Buševcu stagnira voda, ali je došlo do ugroze drugih mjesta u području Turopolja te u Ogulincu gdje voda prijeti kućama. U obranu od poplave angažirana su sva gradska komunalna poduzeća.

Sastanak velikogoričkog Stožera za zaštitu i spašavanje sazvan je za 13,30 sati u gradskoj upravi, na kojem će biti i predstavnici Hrvatskih voda, iz kojih najavljuju da se glavni vodeni val očekuje oko 13 sati u Zagrebu, a oko ponoći na velikogoričkom području. Za sada je uvedeno pripremno stanje za područje Velike Gorice.

Prema podacima s meteorološke stanice u Zračnoj luci, u posljednja 24 sata na velikogoričkom području je pala čak 91 litra kiše po četvornom metru. S tih 90,9 litara kiše srušen je i 25 godina star rekord po količini oborina. Posljednje velike oborine, od 81 litre po četvornom metru zabilježene su u kolovozu 1989. godine, a one jučerašnje predstavljaju 10 posto ukupnih prosječnih oborina u cijeloj godini.

Unazad nekoliko godina prosječna količina oborina u veljači iznosi 51 litru po četvornom metru, pa je jučer palo dvostruko više oborina nego što je to uobičajeno za cijelu veljaču, ističu u velikogoričkom Stožeru za zaštitu i spašavanje.

------------------------------------------------------------

10:45 ŠIBENIK - Rekordna količina kiše za veljaču pala je osim u Zagrebu, i u Gospiću, Križevcima i Šibeniku. Na području Šibenika palo je 76 litara kiše na četvorni metar, što je izazvalo niz poplava.

Niksa Stipanicev / CROPIX
Sibenik, 120214.Parking trgovackog centra Super nova nakon obilnih kisa prepun vode.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Parking trgovačkog centra Super nova u Šibeniku nakon obilnih kiša prepun je vode

Niksa Stipanicev / CROPIX
Sibenik, 120214.Parking trgovackog centra Super nova nakon obilnih kisa prepun vode.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

------------------------------------------------------------

10:34 VARAŽDIN - Zbog povišenog vodostaja rijeka Bednje i Plitvice na varaždinskom su području uvedene redovne mjere obrane od poplava, doznaje se jutros iz varaždinskog Centra 112.

Mjere se odnose na područje Bednje od Varaždinskih Toplica do ušća u Dravu te od Varaždinskih Toplica do Stažnjevca kraj Ivanca.

Redovne mjere uvedene su i za rijeku Plitvicu u cijelom njenom toku.

Kako se navodi u dopisu Hrvatskih voda, do porasta vodostaja rijeka došlo je zbog većih količina padalina i naglog topljenja snijega. Zasad nisu ugrožene kuće i naselja, a do izlijevanja je došlo samo na pojedinim poljoprivrednim površinama.

------------------------------------------------------------

10:16 GOSPIĆ - Zbog obilnih kiša proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava za područje Kosinja, gdje je i najkritičnije stanje u Lici što se plavljenja tiče.

Mladen Vodička, voditelj ispostave Hrvatskih voda za Liku, izjavio je jutros Hini kako je u Lici u zadnja 24 sata palo blizu 100 litara kiše po četvornom metru, te da je poplavom najviše ugroženo područje Kosinja.

Dotok rijeke Like u akumulaciju Kruščica je 460 kubika u sekundi pa se sva ta količina vode propušta kroz branu u donji tok rijeke Like. Za promet su zatvorene lokalne ceste prema Šušnju i Kosinjskom Bakovcu. Na tom su području na snazi izvanredne mjere od poplava.

I u Gackom polju kod Otočca izlila se rijeka Gacka na podučju Sinca i Ličkog Lešča gdje je voda ušla u nekoliko gospodarskih objekata. Na tom području uvedene su redovne mjere obrane od poplave.

Kako se doznaje u gospićkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi, protekle noći su na području grada i okolice vatrogasci imali nekoliko intervencija.

------------------------------------------------------------

09:45 KOPRIVNICA - Voda u naseljima oko Koprivnice izlijeva prema kućama, stoga vatrogasci u tom području postavljaju zečje nasipe.

Ivan Brkic / Glas Podravine / CR
Torcec,120214.Obilna kisa koja od jucer ne prestaje padati poplavila je selo Torcec pored Koprivnice.Foto: Ivan Brkic / Glas Podravine / CROPIX

Igralište u selu Torčec je pod vodom (Ivan Brkić / Glas Podravine / CROPIX)

09:32 VELIKA GORICA - Zbog obilne kiše, punih kanala te natopljene zemlje poplave od rano jutros ugrožavaju više naselja na velikogoričkom području, a najkritičnije je u Buševcu, Rakitovcu, Mraclinu, Petrovini i Ribnici, gdje je voda ušla i u obiteljske kuće.

Velikogorički Stožer za zaštitu i spašavanje najavio je jutros sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, radi naglog porasta Save i vodenog vala koji se očekuje u podne te istovremenog porasta Kupe. Nakon sastanka bit će objavljene daljnje mjere koje će se poduzimati u cilju zaštite i spašavanja.

Na terenu su s vatrogascima bili i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te zapovjednik Stožera Stjepan Kos. "Činimo sve što je u našoj mogućnosti, a kada od Hrvatskih voda dobijemo daljnje informacije i smjernice, nastavit ćemo s usmjerenim aktivnostima kako bismo učinili maksimalno moguće za naše mještane", poručio je gradonačelnik Barišić.

V. Gorica: Kanal potoka Lomnica izlio se iz korita, poplavljena Petrovina

Predstavnici Stožera u kontaktu su sa zapovjedništvom Vatrogasne zajednice i predsjednicima mjesnih odbora ugroženih naselja, a građani se pozivaju da sve potrebe prijave na broj 112 ili izravno u Stožer Velike Gorice na broj telefona 01/6269900 ili na mobitel 091/5324531.

Stožer za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije priopćio je kako je jutros održao izvanrednu sjednicu. Zaključeno je kako je uslijed obilnih kiša, topljenja snijega, rasta podzemnih voda te začepljenih kanala došlo do plavljenja na više lokacija na području Velike Gorice, Vrbovca, Ivanić-Grada, Dugog Sela, Sv. Ivana Zeline te općina Gradec, Rakovec, Farkaševec, Pisarovina, Orle, Pokupsko i Brckovljani.

Stanje na području Vrbovca i dalje je ozbiljno, osobito u naselju Luka, a naselju Brčevec može se prići cestom, što jučer nije bio slučaj. Zoran Marković iz Hrvatskih voda istaknuo je i kako je najkritičnije na velikogoričkom području tj. u Petrovini, Mraclinu i Čičkoj Poljani.

Na većini ugroženih lokacija na području Zagrebačke županije na snazi su redovne mjere obrane od poplave, a jutros iza 5 sati proglašeno je izvanredno stanje na zaštitnoj vodnoj građevini u Poljanskom Lugu. Tamo je u 7 sati izmjeren maksimalni vodostaj ikad od 622 centimetra.

Damir Pilčik iz Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb te Josip Novosel iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije istaknuli su kako su iznimno zadovoljni s aktivnostima lokalnih snaga i vatrogasaca.

Iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju stanovnike da postoji opasnost da je uslijed nadiranja voda došlo do onečišćenja bunara i lokalnih vodovoda. Stanovnici se mole da bistru vodu iz bunara ili lokalnih vodovoda prije konzumiranja ili pak napajanja životinja prethodno prokuhaju.

Prokuhanu vodu treba ohladiti i odmah konzumirati, ili je nakon prokuhavanja treba spremiti u hladnjak kako ne bi došlo do razvoja određenih bakterija. Ukoliko je voda zamućena ne smije se konzumirati niti nakon prokuhavanja, budući da se prokuhavanjem ne uništavaju kemijske tvari koje su dospjele u vodu. Prema saznanjima Stožera, voda iz javnih vodovoda nije zagađena i može se nesmetano konzumirati.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i načelnik Stožera zaštite i spašavanje Zagrebačke županije Rudolf Vujević obići će danas u 11 sati najkritičnije lokacije ne području Vrbovca, a u 13,30 sati područje Velike Gorice.

Sljedeća sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije zakazana je večeras u 18 sati, stoji u priopćenju.

------------------------------------------------------------------

09:20 KARLOVAC - Zbog rasta vodostaja Kupe u Karlovcu - koji je u 7 sati iznosio 771 centimetar, u 8 sati na 776, a u 9 već na 781 - te zbog njezina izlijevanja na prometnice, polja i okućnice, u Karlovcu su jutros proglašene izvanredne mjere obrane od poplave, priopćio je karlovački Centar 112.

Izlijevaju se i Mrežnica i Dobra, a posebno Korana, kao i svi ostali vodotoci na širem području Karlovca, Duga Rese i Barilovića.

Zbog izlijevanja Kupe na prometnicu u Koritinji zatvorene su državne ceste D36 Šišljavić-Koritinja, D6 kod Okića, G. Pokuplje – Levkušje, u Logorištu, Mala Švarča te mnoge lokalne ceste. Pod vodom je i dio državne ceste D6 u Okiću kod Vojnića, jer je i Radonja s pritokama previsoka za svoja korita.

Poplave u Karlovcu

U Karlovcu je pod vodom Obala Trnskog, poodvožnjak Ilovac, a na terenu su još od jučer popodne ekipe za promatranje stanja i interventne ekipe vatrogasaca i komunalnih poduzeća.

Osim što se voda crpi tamo gdje to može pomoći da ne poplavi prometnice, oni čiste nabujale grabe i kanale kako bi se postigao veći kapacitet za prihvat oborinskih voda, kazao je Martin Barić, pročelnik karlovačkog Centra 112.

Biljana Željeznjak, voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda, kazala je Hini da učestala plavljenja velikih površina oko Karlovca dokazuju nužnu potrebu gradnje objekata sustava obrane od poplava, čiji su dijelovi poput kanala Kupa-Kupa i protupoplavnog zida davno izgrađeni, ali sustav nije završen.

Kod ovakvih vodostaja, neizbježno je izlijevanje rijeka iz korita na dijelovima koji nemaju nasipe, kako na polja tako i na ceste i dijelove naselja. Slika je ista kao prije godinu dana - pod vodom su karlovačka naselja Logorište, Mala Švarča, Mostanje, Gornje Mekušje, a u opasnosti su i Brodarci te naselja na lijevoj obali Kupe, kazala je Željeznjak.

Za poplavu na D36, gdje su opet odsječena sela Koritinja i Šišljavić, ona kaže kako će to stanje potrajati nekoliko dana, možda i deset jer se tijekom dana tek očekuje ostvarenje maksimalnog porasta vodostaja i to u okolnostima kada je Sava, u koju se kod Siska ulijeva Kupa, toliko velika da se i ona izlijeva iz korita.

Željeznjak ističe da su se jutros na sedam otvora postavile grede u protupoplavni zid uz Kupu, s tim da je to još u subotu učinjeno na pet mjesta, a što se ostalih mjesta tiče problem se rješava "točkasto". "Interveniramo tamo gdje postoji neki čep od naplavina, a tamo gdje su široka plavljenja tamo ne možemo ništa i ove su učestale poplave dokaz da treba izgraditi, odnasno nastaviti davno započetu gradnju sustava obrane od poplave", poručila je Železnjak.

Glasnogovornica karlovačkog gradonačelnika Ana Župančić rekla je Hini kako su gradonačelnik Damir Jelić i Martin Barić iz Centra 112 sazvali izvanrednu sjednicu Štožera za zaštitu i spašavanje, nakon koje će izvjestiti medije o stanju i poduzetim mjerama za ublažavanje tog izvanrednog stanja.

Od 08,15 sati prekinut je promet na državnoj cesti D1 u mjestu Donji Budački (između Karlovca i Slunja), zbog vode na kolniku. Obilazak je: Duga Resa-Barilović-Krnjak.

----------------------------------------------------------------

09:15 ZAGREB - Policija je zaustavila promet u Čulinečkoj ulici u Zagrebu jer je dio ceste ispod podvožnjaka poplavljen zbog obilnih kiša koje padaju na Zagrebačkom području.

Zagreb: Potopljena Čulinečka

----------------------------------------------------------------

08:50 Prema riječima voditelja Centra za obranu od poplava Zorana Đurokovića, rijeka Sava raste na ulazu u Hrvatsku, prema Zagrebu.

- Očekujemo da će do podneva ostvariti mjerodavne vodostaje, kada ćemo i za područje Grada Zagreba proglasiti mjere redovne obrane od poplava. Do kraja dana na cijeloj dionici Save od granice sa Slovenijom do Siska bit će proglašene mjere obrane, rekao je Đuroković za HRT.

Đuroković upozorava da će se veliki vodeni val koji dolazi iz Slovenije spojiti s Kupom, koja je također nabujala.

---------------------------------------------------------------

08:43 VRBOVEC - Sirene za opću opasnost oglasile su se i na području Vrbovca gdje je stanje posebno teško, a ugroženo je više od 500 objekata.

Poplave na području Vrbovca

---------------------------------------------------------------

08:24 VELIKA GORICA - Kanal potoka Lomnica se noćas izlio iz korita. Situacija na terenu izmiče kontroli, a voda među obiteljske kuće dolazi sa svih strana, javlja portal Kronike Velike Gorice . Na nogama su svi vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica i svih 27 dobrovoljnih vatrogasnih društava.

- Ovako nešto do sada još nije bilo u ovom kraju. Riječ je o najvećem izlijevanju vode na području Petrovine. Kanali su se izlili i prošle godine, ali ne ovako. Voda sada izlazi sa svih strana. Pokušavamo zaštititi kuće, kazao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica Borislav Turan.

Osim Petrovine, i centar Mraclina je pod vodom. Glavna ulica ne može progutati oborinske vode. Kanali oko kuća potpuno su začepljeni.

Poplava je ugušila svinje i kokoši obitelji Kablec iz Mraclina. U dvorištu je 30 centimetara vode. Susjedi kažu kako se proteklih godina voda uvijek povukla.

- Životinje su jednostavno bile potopljene. Imao sam prasicu, 13 odojaka, a samo su tri ostala živa. Kokoši su se sve ugušile. Ne znam što ću sada. Šteta je velika. Mislim da bi Hrvatske vode trebale očistiti kanale. Ovdje trebaju hitno doći stručnjaci, ističe Mirko Kablec iz Mraclina.

---------------------------------------------------------------

07:30 ZAGREB - Obilne oborine, rast podzemnih voda, začepljeni kanali i topljenje snijega uzrokuju u velikom dijelu Hrvatske plavljenja stambenih, gospodarskih ili cestovnih objekata. Najteže je na području Vrbovca, gdje je u naselju Brčevec ugroženo oko 500 objekata, a u Sesvetskom Kraljevcu više desetaka objekata, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Od 18 sati sinoć do tri sata jutros na terenu je bilo 65 intervencija vatrogasnih ekipa na ispumpavanju podruma i prizemlja kuća na cijelom zagrebačkom području, a ponajviše u Kašini te na velikogoričkom području i u zelinskom kraju, navode iz Centra 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Velikih problema ima na lokalnim vodama u naselju Petrovina na području Velike Gorice gdje se izlijeva bočni kanal, prijeti naselju, dosta je kuća ugroženo te su svi vatrogasci na terenu, grade zečje nasipe a na terenu su i djelatnici tvrtke koja za Hrvatske vode obavlja radove obrane od poplava.

Teško je stanje i u naselju Mraclin takođen na velikogoričkom području - na terenu su sve ekipe vatrogasaca.

Ugroženo je 50-ak kuća, nisu poplavljene ali ih je voda opkolila.

Procjenjuju da će do jutra biti više od stotinu intervencija jer, kako navode, pozivi građana nisu prestajali tijekom noći i jutra pa od tri do pet ujutro broje 30-ak novih intervencija.

Na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije angažirano je 300 vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s istoka Zagrebačke županije, operativa Hrvatskih voda te komunalne službe.

Fotogalerija: Poplave u Vrbovcu

Aktivirani su Stožeri zaštite i spašavanja Vrbovca, Brckovljana, Pisarovine i Jamnice, a u tijeku su i aktiviranja i drugih Stožera na području istoka Zagrebačke županije.

Svi DVD-ovi nizvodno od Karlovca uz rijeku Kupu stavljeni su u stanje pripravnosti od strane Županijskog Vatrogasnog zapovjednika, s obzirom da se tijekom noći i ujutro očekuje vodni val na rijeci Kupi pa bi vodostaj u Karlovcu mogao biti od +720 do +740, javlja HRT.

U Karlovačkoj županiji zasad nema većih ugroza za stambene i gospodarske objekte, osim u Vojniću gdje su ugrožene farme svinja, ali će opasnost biti otklonjena stvaranjem zečjih nasipa od strane DVD Vojnić, te u Banskom Laskovcu (općina Lasinja) gdje su ugroženje životinje na manjoj gospodarskoj farmi.

U tijeku je evakuacija koju provodi JVP Karlovac i DVD Lasinja u suradnji sa jedinicama lokalne samouprave Općine Lasinja.

U Ličko-senjskoj županiji na 20-tak lokacija na području Karlobaga, Otočca, Gospića i Senja zatražene su intervencije vatrogasaca, ispumpavanje vode i angažirana su komunalna poduzeća i Crveni Križ. U naselju Podstrana ugrožene su dvije obitelji kojima pomoć u evakuaciji pruža DVD Pazarište.

Dojave o izlijevanju vode i poplavljivanju nekoliko objekata zaprimljene su i u Koprivničko-križevačkoj županiji, u Križevcima i Koprivnici te romskom naselju u Žlebicama, dok je u Sisačko-moslavačkoj županiji, na području Siska i Gvozda, u tijeku ispumpavanje nekolicine stambenih objekata. Na području Lekenika i Peščenice u tijeku je izgradnja zečjih nasipa i zatvoren je niz cesta.

Gospodarski objekti poplavljeni su zbog začepljenja kanala u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u industrijskoj zoni Čazme, a najviše je ugrožena tvornica za preradu mesnih proizvoda i stanica za tehnički pregled.

HAK: Zbog poplave zatvorene pojedine državne, lokalne i županijske ceste

ZAGREB - Kolnici su mokri ili vlažni te skliski u većem dijelu zemlje, na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale mogući su odroni, a zbog poplave zatvorene su pojedine državne, županijske i lokalne ceste u Zagrebačkoj, Sisačko- moslavačkoj, Karlovačkoj, Ličko- senjskoj i Koprivničko- križevačkoj županiji, izvijestio je jutros Hrvatski auto-klub (HAK).

Nešto prije ponoći promet je ponovno uspostavljen na državnoj cesti D-41 u mjestu Reka u Koprivničko-križevačkoj županiji nakon što se povukla voda koja se uslijed velikih kiša bila razlila preko kolnika.

Zbog poplave zatvorene su državne ceste D6 u Okiću, D31 Pokupsko- Glina u mjestu Šatornja pa je obilazak županijskim cestama 3229 i 3227 Gornji Viduševac- Topusko, D36 na dionicama Pokupsko- Žgurić Brdo (obilazak preko Pisarovine), Blatnica-Kupčina, Koritinja- Šišljavić, Stari Farkašić- Pokupsko Vratečko i Gradec Pokupski-Lijevo Sredičko, D43 Ivanić Grad-Caginec (obilazak preko Kloštar Ivanića) te D50 Otočac-Čovići (obilazak preko Zalužnice).

Zatvoreno je i niz županijskih cesta: Peščenica- Brežane Lekeničke, Karlovac- Lasinja u mjestu Banski Kovačevac, Žažina-Mala Gorica na makadamskom dijelu ceste, Slatina Pokupska-Prekopa u mjestu Zaloj, Vojnić- Perna, Sisčani- Zdenčec- Štefanje (obilazak Štefanje- Draganac- Siščani), Podhum-Soboli, Letovanci-Madžari, D36- Lijevi Štefanki.

Zatvorene su neke lokalne ceste: Lijevi Štefanki – D36, lokalna cesta u Husju, zatim Zagorje- Modruš- Oštarije, Lovinac-Rasoja, lokalna cesta u mjestu Podastrana, Pokupsko- Augustinovec. Također su zatvorene ceste Rastoka- Smiljan, Bužim- Smiljan, Lički Novi- Gospić te Obala Ivana Trnskog u Karlovcu.

Na državnoj cesti D41 Vrbovec- Križevci zbog poplavljenog kolnika vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

U Sesvetskim Selima zbog poplavljenog podvožnjaka zatvorena je Letnička ulica.

Magla smanjuje vidljivost mjestimice na dionicama autocesta A1 između čvorova Karlovac i Bosiljevo i na A6 Rijeka-Zagreb između čvora Oštrovica i tunela Tuhobić, a na dionici autoceste A1 Otočac- tunel Sveti Rok povremeno pada tuča, javlja HAK.

Vozače upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Kroz tunel Učku do 6 sati ujutro vozit će se uz posebnu regulaciju prometa, zbog radova.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale obavezna zimska oprema u Gorskom kotaru na

autocesti A6 Rijeka- Zagreb između čvorova Boslijevo 2 i Kikovica, D3 Zdihovo- Stubica- Kupjak-Delnice Gornje Jelenje- čvor Konj-Čavle-Rijeka, D32 Prezid- Delnice, D42 Stubica- Ogulinski Hreljin, D203 Brod na Kupi- Delnice, D305 Parg- Čabar i D501 Gornje Jelenje- čvor Oštrovica- Meja- Križišće-Šmrika, izvijestio je jutros Hrvatski auto-klub.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zabrana je prometa i na nizu županijskih cesta i to: Vrbovsko- Ravna Gora- Kupjak, Sopač- Mrkopalj-Tuk, Kraljev Jarak- Fužine, Crni Lug- Mrzle Vodice- Gornje Jelenje, Bakar- Meja, Hreljin- Zlobin- Fužine, Platak-Kamenjak te na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica, Čabra i Vrbovskog.

Zbog bure na Jadranskoj magistrali između Senja i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a između Bakra i Senja dodatno za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Na graničnom prijelazu Bajakovo pojačan je izlazak teretnih vozila.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su katamaranske linije: Novalja -Rab –Rijeka, Split - Hvar - Vela Luka – Ubli, Split - Hvar - Korčula, Jelsa –Bol- Split i trajektna Sumartin – Makarska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:59