ORIGINALNA IDEJA

Vodnjan: Za ulazak u crkvu turistima će se prodavati marame i majice

'Na to ih je potaknula želja da se više ne događaju dosadašnje scene kada turisti ne mogu ući u crkvu'
Vodnjan, 250511.Biskup porecko-pulske biskupije monsinjor Ivan Milovan i vodnjanski zupnik Marijan Jelenic odrzali su press konferenciju na kojoj su upozorili na turisticku djelatnost u svijetu koje se u ime profita ne libe pogaziti moralne ljudske vrijednosti. Na slici je crkva svetog Blaza u kojoj su mumije i sakralono blago koje su turisticki vrlo zanimljive.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

VODNJAN - Turistička zajednica Grada Vodnjana, potaknuta činjenicom da tamošnji župnik zbog nedolične odjeće iz crkve Svetog Blaža, poznate po mumijama, često tijekom ljeta iz udaljava posjetitelje iz crkve, došla je na originalnu ideju o izradi i prodaji marama i majica za turiste. Po tome su prvi u Hrvatskoj.

- Na tu nas je ideju potaknula i dosadašnja slaba komunikacija sa crkvom i župnikom , ali i želja da se više ne događaju dosadašnje scene kada turisti ne mogu ući u crkvu, jer ih župnik zbog neprimjerene odjeće u nju ne pušta. Vjerujemo kako ćemo na ovaj način taj problem riješiti - kaže nam direktorica Turističke zajednice Vodnjana Morena Smoljan Makargić.

Turistička će zajednica do sredine lipnja prikupiti ponude za proizvodnju marama i majica, ali kako veli direktorica Smoljan Makargić i kombinezona za jednokratnu upotrebu, kakvi se mogu naći i u Vatikanu.

- Na majicama, običnim pamučnim i maramama s kojima će se žene moći ogrnuti, ali još neznamo od kakvog će one biti materijala, otisnut ćemo i mali logo Vodnjana i mali otisak crkve Svetog Blaža. Tako će osim što će imati uporabnu vrijednost, majice i marame biti i svojevrsni suvenir Vodnjana, u čemu inače oskudijevamo. Kombinezoni, koji će biti uniseks, će se pak nakon uporabe bacati - pojašnjava direktorica Turističke zajednice Vodnjana.

Dodaje kako će se majice proizvoditi u svim bojama i veličinama i to uglavnom za potrebe muškaraca. Turistička zajednica u suradnji s Gradom Vodnjanom i crkvom, odnosno tamošnjim župnikom Marijanom Jelenićem, tek treba dogovoriti mjesto gdje će se majice, marame i kombinezoni prodavati. No, veli direktorica Morena Smoljan Makargić, štand s prodajom originalnih suvenira, trebao bi se postaviti u blizini crkve Svetog Blaža. Svi oni koji žele ući u crkvu, a nisu primjereno obučeni, golih su ramena ili polugoli do pojasa, tako bi se pred ulazom u crkvu obukli i nesmetano mogli u nju ući, kako bi razgledali mumije i relikvije u tamošnjoj crkvi, za što inače crkva naplaćuje ulaznicu od 30 kuna.

- Vjerujem da će jedno ovakvo rješenje, jedna zlatna sredina, svih zadovoljiti . I crkvu i turiste, ali i nas u Vodnjanu i turističkoj zajednici - zaključila je direktorica Turističke zajednice Grada Vodnjana. ovu ideju o prodaji i izradi majica, marama i kombinezona za ulazak u crkvu pozdravio je i velečasni Marijan Jelenić. On je naime, a što i sam priznaje, u posljednje dvije godine oko šest tisuća turista zamolio da izađu iz crkve zbog nedolične odjeće, ali i zbog nošenja mobitela, boca vode, sladoleda ili šešira na glavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:50