NABUJALA RIJEKA

VODOSTAJ UNE U HRV. KOSTAJNICI PREMAŠIO KLJUČNU GRANICU Proglašeno izvanredno stanje, voda došla do pragova nekoliko kuća, ali stanje nije kritično

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.05.2019. u 22:44

Hrvatska Kostajnica, 140519. Obrana od poplave u iscekivanju vodenog vala na Uni u centru grada.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX

 

Vodostaj rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice u utorak navečer, oko 21 sat, premašio je granicu od 450 centimetara, kada se proglašava izvanredno stanje, a u 22 sata vodostaj je već iznosio 452 centimetra.

Iako je porast vodostaja usporen, Una i dalje raste dva do tri centimetra na sat, pa su sve službe zaštite i spašavanja u punoj pripravnosti. Najkritičnije je u Ulici Nine Marakovića, gdje je voda ušla u neka dvorišta i do pragova kuća.

"Stanje još uvijek nije kritično i niti jedna kuća još nije poplavljena. Na najkritičnijim su mjestima već ranije postavljene tzv. box barijere i zečji nasipi, a pripadnici civilne zaštite i drugih službi obilaze teren i po potrebi učvršćuju nasipe. Kako bi izbacili vodu iz nekih dvorišta, crpke su u stalnom radu. Organizirali smo dežurstva tijekom cijele noći, pa vjerujemo da nas voda neće iznenaditi", rekao je za Hinu kostajnički gradonačelnik Dalibor Biščan.

Zbog velikih količina oborina voda iz kostajničkog vodovoda je još uvijek zamućena, pa su iz gradskog Komunalca upozorili mještane grada Kostajnice i općina Majur i Donji Kukuruzari, koji su priključeni na izvor Pašina vrela, da i nadalje prokuhavaju vodu.

Predsjednica prati stanje

O poplavama u Hrvatskoj u srijedu navečer na Twitteru se oglasila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u višednevnom državnom posjetu Kanadi.

- I ovdje u Kanadi pozorno pratim situaciju oko poplava u našoj zemlji. Obavještena sam o angažiranosti službi na terenu. Informacije ukazuju na spremnost sustava zaštite od poplava, a pripravne su i postrojbe Hrvatske vojske. U mislima sam sa svima kojima će i ova noć biti besana, napisala je Grabar-Kitarović na Twitteru. (JL)

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo