IZVANREDNO STANJE

VODOSTAJI RIJEKA KOD KARLOVCA U OPADANJU, JAVLJA SE NOVO ŽARIŠTE 'Štete su minimalne, vodeni val iz Kostajnice kreće se prema Jasenovcu'

    AUTOR:
    • Hina,
    • Mario Pušić,
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.05.2019. u 07:46

Robert Fajt / CROPIX

 

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u srijedu uoči sastanka užeg kabineta Vlade da je situacija u Karlovcu zadovoljavajuća te da se na terenu čini sve da šteta od poplave bude najmanja moguća.

"Iako imamo kišu koja nije olakotna okolnost i danas će padati tijekom cijelog dana, situacija je zadovoljavajuća s obzirom na činjenicu da su boks-barijere postavljene već ranije i osnažene tijekom proteklih dana na području Karlovca", kazao je ministar dodavši da su štete i na području Hrvatske Kostajnice minimalne.

Na novinarsko pitanje o bojazni koja se pojavila da boks-barijere neće izdržati, Ćorić je poručio kako treba dopustiti da se o tome brinu stručnjaci.

"Djelatnici Hrvatskih voda i vatrogasnih postrojbi su na terenu, koliko znam, pridružili su se i pripadnici Hrvatske vojske i čini se sve da se šteta na najveći mogući način smanji", dodao je.

 

Ministar je izrazio nadu da će kiša stati do sutrašnjeg dana i da će vodni val krenuti dalje "jer svaki novi centimetar vode stvara problem s obzirom da su u ovom trenutku vodostaji rekordni na više rijeka".

Upozorio je da bi vodni val iz Hrvatske Kostajnice mogao ići prema Jasenovcu pa su u idućem razdoblju poplave moguće i tamo.

Upitan postoji li napredak u sustavu zaštite i obrane od poplava na tim područjima, Ćorić je rekao da on definitivno postoji, ali se radi o kratkoročnim rješenjima koja bi trebala "držati vodu" do izgradnje dugoročnog sustava obrane od poplava. Za njega se trenutno priprema dokumentacija, a siguran je da će ga uspjeti dovršiti do kraja 2023. godine.

Nakon višednevnog rasta i kratkotrajne stagnacije vodostaja rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice u srijedu je u 10 sati zabilježen pad od jednog centimetra te iznosi 463 centimetara, ali su i nadalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Protekla noć prošla je bez većih intervencija uz stalna dežurstva i ispumpavanje vode iz dvorišta i podruma obiteljskih kuća. Sustav obrane, tzv. box barijere i zečji nasipi izdržali su nalet vode.

Inače, najugroženiji su stambeni objekti u Ulici Nine Marakovića koja se nalazi uz samu rijeku Unu. Kako kažu u gradskom Stožeru Civilne zaštite, osim nabujale rijeke stanovnicima te ulice prijete i oborinske vode koje izbijaju iz šahtova, pa je veći dio ulice pod vodom.

Sve službe zaštite i spašavanja - Civilna zaštita, vatrogasci, Hrvatske vode, HGSS, Crveni križ i druge u stalnoj su pripravnosti i pomažu stanovnicima da obrane svoje domove. Dosad još nije bilo potrebe za evakuacijom stanovnika, a nema problema ni s opskrbom.

Opuštanja nema ni na drugim područjima u slivu Kupe i Save koje su u porastu.

 Tako Sava kod Jasenovca raste za dva do četiri centimetra na sat  i vodostaj je premašilo 800 centimetara, pa se očekuje proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava. U Pokuplju, kod Starog Broda i Farkašića, pod vodom su već mnoge vikendice, a voda je preplavila i neke lokalne ceste.

I dok vodostaji na području Kostajnice i Jasenovca rastu, stanje sigurnosti uz izlivene karlovačke rijeke pod kontrolom je, vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda dežuraju uz nasipe, ispumpavaju vodu svugdje gdje prijeti da probije privremene nasipe i uđe u kuće, a zaposlenici gradskih tvrtki i dalje nastavljaju s punjenjem vreća pijeskom, jer je tijekom utorka podijeljeno 18.000 vreća, priopćeno je u srijedu, nakon ranojutarnje sjednice Stožera Civilne zaštite Grada Karlovca.

Prema javljanju pripadnika GSS-a, uspješno je evakuirana jedna osoba koja je ostala u zaglavljenom vozilu na potopljenoj prometnici.

Nakon dojave u 14 sati članovi stanice Karlovac izašli su na teren evakuirati osobu koja je ostala zaglavljena s vozilom na potopljenoj prometnici. Na teren je izišlo šest članova Stanice Karlovac koji su osobu preveli oko 250 metara do prve prohodne prometnice. Na sreću, osoba je prošla bez težih posljedica iako je gotovo sat vremena provela u vodi, a i vozilo je uspješno izvučeno do suhog dijela prometnice.

U 11 sati u srijedu Una u Kostajnici narasla je na 464 centimetra, dok je Sava u Jasenovcu u 11 sati iznosila 805 centimetra, što je 14 centimetra više nego u 6 sati.

Iako su vodostaji rijeka na karlovačkom području u blagom padu, na terenu su i dalje sve službe i prate stanje te se nastavlja intenzivan rad na učvršćivanju prošle godine postavljenih boks barijera, koje su uspješno zaštitile obiteljske kuće i druge objekte uz Koranu, Mrežnicu i Kupu, rekla je Hini glasnogovornica Grada Karlovca i članica Stožera Petra Mlačak.

GSS

Dok boks barijere uspješno izdržavaju trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice velik je posao i napor procjedne i zaobalne vode uspješno evakuirati s ugroženog područja traktorskim pumpama.

Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u srijedu u 7 sati iznosio je 759 centimetra, što je 10 centimetara manje nego u 6 sati. U protekla 48 sata Kupa je zbog obilnih kiša narasla za više od 5,5 metara, ali opada, što će se i nastaviti, jer Kupa u Kamanju, uzvodno od Karlovca, pada i po šest centimetra na sat. U 11 sati vodostaj je bio 239 centimetara, što je 25 cm manje nego u 6 sati.

Jutros u 7 sati sjednicu je održao Stožer civline zaštite koji je dao ocjenu trenutnog stanja.

GSS


- Stanje na terenu je pod kontrolom. Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca, dobrovoljna vatrogasna društva, djelatnici Hrvatskih voda kontroliraju teren 24 sata. Zaposlenici gradskih tvrtki i dalje nastavljaju s punjenjem vreća pijeskom. Tijekom jučerašnjeg dana podijeljeno je 18.000 vreća - rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Vodostaj rijeke Mrežnice kod Karlovca također je u laganom opadanju i u 11 sati je iznosio 389 centimetara. No najgore je prošlo, jer je uzvodno, u Juzbašiću, razina Mrežnice u opadanju po dva centimetra na sat.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dvije osnovne škole i dvije područne škole dostavile su obavijest o privremenom prekidu nastave zbog poplava.

Riječ je o OŠ Dvor i OŠ Jabukovac u Sisačko-moslavačkoj županiji, te o PŠ Šišljavić i PŠ Donje Mekušje u Karlovačkoj županiji. Također, neke škole su, ovisno o razvoju situacije, najavile mogućnost privremenog prekida nastave.

Predsjednica prati stanje

O poplavama u Hrvatskoj u srijedu navečer na Twitteru se oglasila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u višednevnom državnom posjetu Kanadi.

- I ovdje u Kanadi pozorno pratim situaciju oko poplava u našoj zemlji. Obavještena sam o angažiranosti službi na terenu. Informacije ukazuju na spremnost sustava zaštite od poplava, a pripravne su i postrojbe Hrvatske vojske. U mislima sam sa svima kojima će i ova noć biti besana, napisala je Grabar-Kitarović na Twitteru. (JL)

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo