PRESICA

VOJNA VJEŽBA VELEBIT 18. STAJALA JE 8,1 MILIJUN KUNA 'Samo gorivo je koštalo skoro 3 milijuna kuna, a evo što je bio najveći trošak...'

 
Ministar Krstičević i premijer Plenković prate vojnu vježbu
 Luka Gerlanc / CROPIX

U Ministarstvu obrane, kako je i najavljeno izneseni su podaci o troškovima vojne vježbe "Velebit 18. – združena snaga". Načelnik glavnog stožera OS RH Mirko Šundov izrazio je zadovoljstvo uspjehom vježbe.

- Vježba je koštala 8,1 milijun kuna od čega su najveći troškovi troškovi osoblja, rečeno je na konferenciji za novinare, javlja N1.

- Na gorivo u vojnoj vježbi Velebit 18 utrošeno je 2,8 milijuna kuna. Svaki vojnik dobio je 100 do 120 kuna. Ukupno je za vojne vježbe u 2018. godini MORH uplanirao 16 milijuna kuna', rekao je Šundov.

'Vježba je bila skup više različitih granskih vježbi. Planirali smo, pripremili, organizirali i proveli ovu vježbu prije svega sigurno. Pet vojnika je lakše ozlijeđeno tijekom vježbi', rekao je Šundov dodavši da su prvi put imali cyber ratovanje.

'Ovom vježbom smo pokazali da je Hrvatska vojska u ovom trenutku na ovoj razini razvoja zaista pokazala da je sljednica hrvatske pobjedničke vojske iz Domovinskog rata', kazao je načelnik Glavnog stožera.

Napadnom operacijom koju je na vojnom poligonu u Slunju demonstriralo 1100 vojnika i 80 vojnih oružanih sustava (tenkova, oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i zrakoplova) okončana je najsloženija vojna vježba provedena u Hrvatskoj od Domovinskog rata pod nazivom Velebit 18, koja se neprekinuto 72 sata održavala na 11 poligona diljem Hrvatske.

Ukupno je 5500 pripadnika Hrvatske vojske i pričuvnog sastava sudjelovalo u združenoj vježbi svih sastavnica Oružanih snaga, kopnenih, pomorskih, zračnih, specijalnih te cyber snaga.

Kompletnom akcijom iz Udbine je upravljao viceadmiral Robert Hranj, a formiranim sjevernim i južnim podređenim zapovjedništvima rukovodili su general Siniša Jurković, odnosno komodor Ivo Raffanelli. Sva su gađanja izvršena bojevom municijom.

Dugi Otok, 141018.
Topnickim vjezbama na moru ispred Dugog otoka nastavljena je vojna vjezba Velebit 18 - Zdruzene snage. Vjezbu je s vojne baze Vela straza promatrao i premijer Andrej Plenkovic u drustvu ministra obrane Damira Krsticevica.
Na fotografiji: ispaljivanje rakete s ratnog broda na 30km udaljenu metu.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:42