USPJEŠNA OPERACIJA

VOJNI HELIKOPTER PRONAŠAO NESTALOG BRITANCA NA KORČULI Uz pomoć HGSS-a brzo uočili izgubljenog muškarca

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 30.07.2018. u 18:45

Otok Zirje, 150612.
Bojna za specijalna djelovanja BSD oruzanih snaga RH OSRH provodi temeljnu obuku za specijalna djelovanja. To su obuka plivanja borbenih plivaca, uporaba borbenih kajaka i desantnih gumenih camaca, desant na vodenu i kopnenu povrsinu s helikopterom i slicno, na otoku Zirju za pripadnike najelitnijih vojnih postrojbi.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX

Nestalog državljanina Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u ponedjeljak je pronašla posada vojnog helikoptera na Korčuli. Zajedno s letačkom posadom u akciji spašavanja su sudjelovali i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV, natporučnik Marko Filipović-Grčić rekao je da su nakon slijetanja na Korčulu proučili kartu prohodnih putova i staza koje koriste lovci i mještani, te nakon toga krenuli u potragu.

"Brzo smo uočili osobu koja je odgovarala opisu, te smo nakon potvrde identiteta tražene osobe od zemaljskih snaga uključenih u traganje, završili naš angažman", napomenuo je Filipović-Grčić.

U akciji traganja i spašavanja za nestalom osobom na otoku Korčuli sudjelovala je posada helikoptera Mi-8 MTV Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

Uz kapetana posade Filipovića-Grčića, u akciji su sudjelovali kopilot, natporučnik Duje Voloder te tehničari letači, stožerni narednik Davor Lipovac i nadnarednik Mladen Delić.

To je 11. akcija potrage i spašavanja tijekom 2018. u kojoj su sudjelovale letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera, priopćili su iz Ministarstva obrane RH.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo