PORUKA IZ MARIJE BISTRICE

VOJNI ORDINARIJ BOGDAN 'Sasvim je normalno da definicija braka kao zajednice jednog muškarca i jedne žene uđe u ustav'

Nakon što su u svečanome hodu na prostor Crkve na otvorenom bl. Alojzije Stepinac pristigli pješački ešaloni, svečani i počasni dio, te stjegonoše, počela je sveta misa
 Ivo Ravlić / HANZA MEDIA

Obitelj je temeljna jezgra društva i Crkva u malome, rekao je vojni biskup u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan u homiliji u nedjelju u Mariji Bistrici pred više tisuća hodočasnika, među kojima je bila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koji su se okupili na 24. hodočašću Hrvatske vojske, policije i branitelja u Nacionalnome marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke.

Nakon što su u svečanome hodu na prostor Crkve na otvorenom bl. Alojzije Stepinac pristigli pješački ešaloni, svečani i počasni dio, te stjegonoše, počela je sveta misa koju je u koncelebraciji s više svećenika predvodio vojni biskup u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan.

To tradicionalno hodočašće organizirao je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj.

Obitelj i brak - središnje teme

Obitelj i brak bile su središnje teme biskupove homilije koji je istaknuo kako je "obitelj prva i životna stanica društva, ključna je za rast pojedine osobe i čitavoga društva, a međusobno predanje supružnika stvara ozračje života u kojemu, kako kaže papa sv. Ivan Pavao II., dijete može razvijati svoje sposobnosti, postati svjesno svoga dostojanstva i pripremiti se za susret sa svojom jedinstvenom i neponovljivom sudbinom".

Kako je rekao msgr. Bogdan - obitelj je prvo ljudsko društvo i takva prethodi društvu i državi, a iz toga, istaknuo je, proizlazi obveza promicanja zaštite obitelji.

"Zaštita obitelji uključuje da se tim imenom ne nazivaju bilo koji oblici suživota odraslih i maloljetnih osoba. Obitelj je jasno definirana - obitelj zasnovana i oživotvorena ljubavlju jest zajednica osoba - bračnih drugova - muža i žene, roditelja, djece, rodbine", istaknuo je.

Obitelj je, naglasio je biskup, "utemeljena na braku jednoga muškarca i jedne žene, i sasvim je normalno da ovakva definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca uđe u državne ustave".

Msgr. Bogdan podsjetio je kako su tu volju izrazili i hrvatski građani na referendumu u prosincu 2013. godine, te ocijenio kako je svako obiteljsko pravo dio kulturnoga identiteta jednoga naroda, a također mora biti i odraz sustava vrijednosti i njegove pravne stečevine.

"Obiteljsko pravo mora posebice štititi obitelj, temeljenu na braku, dostojanstvo, važnost i ulogu roditelja", rekao je i naglasio kako treba ulagati u stručnjake koji propise primjenjuju - u socijalne radnike - izgubljenu i degradiranu struku koji su prvi na redu da pomognu obiteljima, ulagati u obiteljska savjetovališta, suce koji često djeluju i kao pomiritelji.

Podsjetio je da su vrlo važne i konkretne mjere za zaštitu i potporu obitelji. Crkva u svome društvenom nauku, primjerice, ističe dužnost tzv. obiteljske plaće, tj. plaće koja će omogućiti uzdržavanje, ne samo zaposlenika, nego i njegove obitelji. U skladu s temljenim načelom solidarnosti nužno je provesti prikladne gospodarske i političke mjere koje će osigurati pravednu plaću i predvidjeti novčanu potporu obiteljima, primjerice u obliku obiteljskih doplataka ili doplataka za majku-domaćicu, istaknuo je msgr. Bogdan. Na potezu su i država i poslodavci, dodao je.

Msgr. Bogdan: Bez zdravih i stabilnih obitelji nema budućnosti

Bez zdravih i stabilnih obitelji nema budućnosti u to smo svi uvjereni, a to bi trebalo biti jasno svakome - bez obzira na svjetonazorsko i političko opredjeljenje, kazao je. Stoga, ocijenio je, u svim gospodarskim i razvojnim programima treba voditi računa o obitelji i njezinim pravima. Rekao je kako nam je poznato financijsko i gospodarsko stanje naše zemlje, ali smatra kako istodobno ne smijemo zaboraviti da je svako ulaganje u obitelj, ulaganje u budućnost hrvatske države, Europe i svijeta.

Posebno je naglasio kako 'na potezu nisu samo politički i društveni čimbenici, već su osobito obitelji pozvane prepoznati svoje dostojanstvo i obnoviti se u vjeri' jer, ocijenio je, bez te unutarnje obnove sve će izvanjske mjere ostati neučinkovite.

"Obitelj je naša prošlost, tu smo niknuli, odrasli primili dar vjere, obitelj je i naša sadašnjost - tu živimo ostvarujemo se, preuzimamo odgovornost jedni za druge, vođeni snagom Božje ljubavi i njegovim zapovjedima, obitelj je naša budućnost - mladim naraštajima pružamo mogućnost života i nade kako bi oni očuvali lijepi poklad vjere i hrabro se suočili s novim izazovima", istaknuo je msgr. Bogdan.

"Kuda god nas vodio naš životni put, Gospodin nam je blizu u svojoj Crkvi, dao nam je Presvetu Djevicu Mariju za majku - ona je naše sigurno utočište i sigurno naša najbolja odvjetnica i savjetnica. Započnimo malim, ali odlučnim koracima, upustimo se u logiku gorušičina zrna, Bog će ga umnožiti i dati da donese stostruki plod na dobrobit naših obitelji, hrvatskoga naroda, naše domovine i svijeta", zaključno je poručio vojni biskup u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan.

Hodočasnici su imali prigodu u ovoj Svetoj godinom milosrđa zadobiti i potpuni oprost nakon što su ispunili za to propisane uvjete, odnosno nakon što su se ispovijedili i pričestili, izmolili nakanu Svetog Oca - Oče naš, Vjerovanje i pobožan zazov Blaženoj Djevici Mariji, isključili svaku naklonost grijehu te izvršili djelo naznačeno za potpuni oprost - pohodili jubilejsku crkvu i prošli kroz Sveta vrata milosrđa - u ovome slučaju u svetištu Majke Božje Bistričke.

Vojni biskup predvodit će i pobožnost Križnoga puta na bistričkoj Kalvariji koja će početi u 15 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:36