VOJNIČKI RUČAK

VOJNIČKA GASTRO LISTA Terenski obroci Hrvatske vojske svrstani su među najbolje na svijetu. Pa smo ih probali...

 
 Ronald Goršić / CROPIX

Jutro je u vojarni u Velikoj Buni. Riječ je o kompleksu s vojničkim objektima, Spomen-parkom 153. brigade Hrvatske vojske i šumskim trening terenom. Dio vojnika trenira u kompleksu, dok su neki u šumi, s kompletnom osobnom opremom, gdje simuliraju borbene uvjete.

Hodamo šumom u pratnji brigadira Dragana Hodaka iz Sektora za naoružanje i opremu. Hodak je voditelj Odjela za intendantska sredstva i usluge, a među ostalim je zadužen i za prehranu u Hrvatskoj vojsci.

Ovdje smo zbog YouTube kanala blogera Stevea 1989, Amerikanca koji kuša i ocjenjuje MRE (Meals Ready to Eat) obroke različitih svjetskih vojski, a hrana koju jedu hrvatski vojnici oduševila ga je i među najukusnijima mu je na svijetu. Zbog toga smo je i mi odlučili testirati.

Prilazimo prikrivenom timu koji se utaborio na jednom dijelu šumskog terena, na izvidničkom mjestu gotovo nevidljivom neiskusnom oku.

Tamo su tri hrvatska vojnika i jedna vojnikinja, simuliraju osiguranja položaja blizu neprijateljske linije. Vrijeme je doručka. Zavlačimo se u “patrol bazu”, prekrivenu vojničkom kamuflažom i šumskim granama. Vojnici doručkuju doslovno držeći puške u rukama i oko na ciljniku.

- Paket se nalazi u najlonskoj vreći koja je otporna na sve atmosferske utjecaje. Paket se može i potopiti u vodi, ali mu se neće ništa dogoditi - govori brigadir Hodak dok vojnici simuliraju doručak u ratnim okolnostima.

Ozbiljne analize

Otvaraju svoje individualne borbene obroke (IBO), a važno je reći kako su kriteriji za izračun preporučenog unosa prehrambenih tvari određeni na temelju stručnih preporuka vodećih institucija RH, kao što su Prehrambeno-biotehnološki fakultet i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Kao referentna vrijednost unosa prehrambenih tvari uzete su preporuke Akademije za znanost SAD-a, a vojnici doručkuju namaze po izboru (med, pašteta, dok neki tipovi paketa sadrže i ribu za doručak - sardine) te dehidrirani kruh koji nazivaju “keks”. Inače, IBO paket osigurava kompletnu zdravstveno ispravnu prehranu vojnika za jedan dan, a sadrži gotova jela spremna za konzumaciju koja se mogu jesti bez dodatka vode i, ako je potrebno, bez grijanja.

Do sada je u hrvatskoj vojsci ukupno razvijeno sedam tipova individualnih borbenih obroka koji sadržavaju doručak, ručak, večeru, vitaminske napitke, suho voće (ananas, papaja), čajeve i slastice za čitav dan na terenu. Svi artikli proizvedeni su u Hrvatskoj - o vojničkoj prehrani računa vode tvrtke Podravka i Zvečevo.

Vojnici se drže prilično seriozno, maskirani su i naoružani do zuba, no uspijevamo razmijeniti pokoju rečenicu. Što najviše vole konzumirati unutar sedam tipova IBO-a?

- Paket s grahom i paket s gulašom definitivno su mi najdraži, riječ je o hrani koja je vojniku dovoljna za okrepu u terenskim uvjetima u bilo koje doba dana - govori jedan od vojnika u patrol-bazi.

- Budući da sam žena, ovi obroci su mi i više nego dovoljni, a kao i kolegi, također mi je najdraži onaj paket koji sadrži gulaš - dodaje vojnikinja.

S jednim od vojnika ulazimo i dublje u problematiku.

- Prednost ovakvih naših obroka je u tome što je zaista riječ o pravoj hrani, ne o dehidriranoj hrani ili hrani u prahu, već konkretnim namirnicama, od konkretne hrane pa do slatkiša i napitaka. Također, obrok pokriva sve nutricionističke vrijednosti koje zadovoljavaju potrebe jednog pripadnika koji se nalazi na terenu da odradi svoju zadaću i uz sve to, praktičan je za upotrebu - pojašnjava maskirani vojnik iz izvidničkog tima Središnjice za obavještajno djelovanje, čiji su se pripadnici utaborili u teško vidljivoj patrol-bazi.

S puškom u ruci

Brigadir Hodak, čovjek s iskustvom misija i terena poput onog afganistanskog, uvjerava nas kako je prehrana hrvatske vojske prilično popularna u stranim misijama na kojima sudjeluju pripadnici NATO-ovih postrojbi iz različitih država.

- Primijetio sam kako stranci obožavaju naše obroke, u misijama najradije jedu naše obroke i svaki tip im je drag, nemaju najdražeg, sve im je ukusno i dobro došlo - potvrđuje njegove riječi jedan od vojnika.

Odlazimo s brigadirom na drugu poziciju gdje će nas dočekati Pripadnici Satnije specijalne vojne policije.

Dva specijalca simuliraju osiguravanje objekta. Nisu zakamuflirani kao izvidnici s kojima smo prethodno razgovarali, s obzirom na to da čuvaju objekt na “oslobođenom teritoriju”, ali teško su naoružani. U takvim okolnostima ovi specijalci mogu i lagodnije ručati, i to tako da podgriju svoje obroke na plinskom kuhalu.

- Imamo i beštek u kompletu - govore specijalci pokazujući na kućne noževe, žlice i vilice - a možemo podgrijavati obrok i uz pomoć hepo kocki. Hrana se podgrije direktno u konzervi ili u kutijici s limenim dnom. Naravno, ukusnije je kad je podgrijano, no to nije uvijek moguće i hrana je spravljena tako da se može jesti i hladna - govore specijalci.

- Ovako pripremljeni paketi zaista su dostatni za cijeli dan, vojnik se zaista može od ovoga najesti - tvrdi jedan od njih.

- Meni su najdraži paketi s goveđim gulašom i grahom - napominje drugi, a Podravkine konzerve s grahom i gulašom se iznova potvrđuju kao najbolja hrana među postrojbama hrvatske vojske.

- IBO ima ograničen sastav, ne može baš sve unutra. Namirnice moraju izdržati sve temperaturne uvjete, ali i rok od dvije godine, tako da u tom smislu postoje ograničenja, ali najvažnije je da su vojnici zadovoljni kvalitetom hrane - govori brigadir Hodak. A zadovoljan je bio i Steve1989, YouTube bloger s početka ovog teksta, koji recenzira vojne obroke raznih država.

Krekeri i med

Njegovo IBO pakiranje sadrži goveđi gulaš i goveđi narezak, zatim jetrenu paštetu, instant kokošju juhu, instant napitak od naranče te instant crni čaj s aromom breskve i obogaćen vitaminom C.

Steve je kušao i sušeni ananas te papaju, dva pakiranja meda, tri pakiranja krekera i Kavabon, ali i tamnu čokoladu te paprenjake.

Blogera je doručak Hrvatske vojske oduševio, od čaja preko keksa (dehidrirani kruh), paštete, a osobito su mu se svidjeli popularni bomboni Kavabon.

Za ručak je uzeo goveđi narezak uz kekse, sok od naranče i papaju. Gulaš je sačuvao za večeru, a oduševio ga je mirisom i okusom te ga je ocijenio jednim od najboljih koje je ikada jeo, zahvaljujući bogatom okusu umaka koji ga podsjeća na domaći te velikim komadima govedine. Svidjela mu se i čokolada te paprenjaci, za koje je ocijenio da su hrvatska verzija američkih keksa s đumbirom.

Sve u svemu, bloger je obrok Hrvatske vojske ocijenio jednim od najboljih koje je kušao, a probao je obroke gotovo svih važnijih vojska na svijetu.

... mama, ne brini, tvoj gulaš je i dalje mnogo ukusniji

Željko Puhovski / CROPIX

Poznato je kako je cjelodnevni vojnički obrok oduševio stranog blogera koji recenzira MRE (Meals ready to Eat) pakete svjetskih vojski.

“Najbolji gulaš koji sam ikad probao”, napisao je svjetski poznati YouTuber Steve1989 nakon što je probao Podravkin goveđi gulaš iz spomenutog paketa hrvatske vojske.

Gulaš sam probao i ja, a iako nisam školovani gastro stručnjak, ne mogu se baš složiti s blogerom te reći kako je to baš najbolji gulaš na svijetu. Istina je, ima on zaokružen i fin okus, no bolji gulaš od Podravkina u konzervi još uvijek radi moja majka.

No što bi se tek dogodilo da je korisnik Steve1989 otvorio IBO paket drugog tipa, onaj koji sadrži konzervirano varivo od mahuna s komadima govedine? Čovjek bi se vjerojatno učlanio u hrvatsku vojsku.

Naime, Podravkino varivo u konzervi je nešto drugo i tu bi se i majka našla u nemalim problemima. Treba napomenuti kako smo ga jeli hladnog, kao da sam u akciji iza neprijateljskih linija te ne mogu plinskim kuhalom odavati poziciju.

Sastojci? Miješano povrće, mahune, krumpir, fino goveđe meso u velikim, mekanim komadima te različiti začini. Sočno varivo iz konzerve u finom umaku izgleda kao da je upravo spravljeno po tradicionalnoj recepturi u nekom domaćem loncu. Ponavljam, jeo sam ga hladnog, i to s velikim guštom. Treba napomenuti da varivo izvrsno pristaje uz dehidrirani kruh - koji vojnici nazivaju “keks” - a koji okusom podsjeća na hibrid između dvopeka i petit beurre keksa.

Hibrid izuzetno prija i uz složenac od svinjskog mesa, koji sam probao podgrijan. Nemam zamjerki. Umak sjajan, crvenkast i mastan poput onoga koji će vas oduševiti u prosječnom lovačkom domu ili kakvoj planinskoj kući. Komadi mesa veliki, putreno meki. Obrok kakav bih mogao pojesti svaki dan.

Što se tiče doručka, džentlmenski bih preskočio svoju gastro dosjetku na mesni doručak s obzirom na to da usitnjeno konzervirano meso koje nije parizer, nije pašteta - ali bome nije ni odrezak - nikada nije bila moj forte. Obrok svakako izgleda praktičan za teren. Srećom, tu su i Podravkin med te marmeladice koje sjajno idu uz onaj dehidrirani kruh. Čovjek bi rekao - klasik. Doručak sam završio sušenim voćem, i to ananasom, koje je odlično sjelo. Probali sam samo dio asortimana iz IBO paketa hrvatske vojske - različiti paketi sadržavaju još niz stvari - no varivo s mahunama i mesom izdvajam kao instant gastro klasik iz konzerve. Vrijeme je da ga netko pošalje Steveu jer šteta je da se zaustavio na goveđem gulašu. (Vid Barić)

V. Britanija

kuhana riža s povrćem, voćni bomboni i keksi, zobena kaša, pašteta od piletine, narančin sok u prahu, topla čokolada u prahu, instant juha od luka, tabasco sos, curry od janjetine...

Rusija

kruh sa sirom, čaj, pet čokoladnih pločica, topla čokolada u prahu, pašteta od svinjetine, energetska pločica s lješnjacima i breskvom, suhe kobasice, džem od jabuke, kaša od govedine...

Italija

čaj, instant kapučino, 2 decilitra bevande, 2 džema od breskve, čokoladna muesli pločica, krekeri, energetski sok u prahu, konzervirano voće (koktel), pašta fažol, sušena puretina...

Australija

tuna u konzervi, dehidrirana riža, voćni kolač, dehidrirani kruh, energetsko piće u prahu, slatko kondenzirano mlijeko, pepermint bomboni, džem od šljive, čokolada, M&M bomboni, cheddar...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:35