MARINA MATULOVIĆ DROPULIĆ

Vole je jer pouzdano i šutljivo odrađuje sve političke zadatke

Po zakonu i godinama odavno je mogla u mirovinu, ali ona još uvijek ne pomišlja ostaviti posao
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Kad bi već danas na snagu stupio novi postroženi zakon prema kojem žene mogu u mirovinu tek nakon navršenih 65 godina života, dakle čak i po tome bi zakonu ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić mogla smjesta u mirovinu. I još bi pri umirovljenju stekla povlastice jer je radila tri godine dulje.

Ta politička veteranka zbog vremena u kojem se održala u izvršnoj vlasti, i to u više političkih režima, prerasta u politički fenomen. Arhitektica po zvanju veći dio života provela je na upravljačkim funkcijama, i to još u Jugoslaviji. Nakon smjene vlasti u Hrvatskoj napredovala je: od 1990 do 1995. bila je druga osoba u izvršnoj vlasti Zagreba, a nakon parlamentarnih izbora 1995. Tuđman je pozvao u Matešinu Vladu na poziciju ministirice graditeljstva.

U jeku zagrebačke krize 1996. kad je odbio priznati poraz na lokalnim izborima u Zagrebu, ponudio joj je poziciju gradonačelnice Zagreba. Ponuđenu ulogu, iako suprotnu demokratskim standardima i običajima, disciplinirano je prihvatila i odradila do 2000.

Upravo u vrijeme gradonačelničkog mandata kupila je 1497 dionica IGH po 210 kuna da bi je desetljeće kasnije, u vrijeme procvata infrastrukturnih građevinskih poslova u Hrvatskoj i uzleta vrijednosti dionice IGH, taj dionički paket učinio milijunašicom.

Njezin dolazak na čelo Ministarstva građevinarstva u Sanaderovoj Vladi činio se logičnim izborom.

Pouzdana i šutljiva - osobine su koje su je kvalificirale i za Vladu Jadranke Kosor. Barem dosad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:40