ZATEKAO SE KOD VLADE

Vozač iz Zaboka koji je prevezao policajca u bolnicu: ‘Sasvim slučajno sam bio na Markovom trgu...‘

‘Bio sam sam u vozilu i mahali su mi policajci da dođem. Reagirao sam i odmah došao do ranjenog policajca‘, kaže Dugorepec
Hitna pomoć jutros na Markovu trgu
 Bruno Konjevic/Cropix

Policajac koji je ustrijeljen jutros na Markovu trgu dovezen je u Kliničku bolnicu Sestre milosrdnice s prostrijelnim ranama lijeve ruke te s obje strane trupa, a zasad su mu funkcije stabilne, izjavio je ravnatelj bolnice Mario Zovak.

Vozač sanitetskog vozila Opće bolnice Zabok Dubravko Dugorepec ispričao je za Jutarnji list kako se zatekao na Markovu trgu i kako je pomagao ranjenom 31-godišnjem policajcu Oskaru F.

- Ja sam vozio uzorke za testiranje na koronavirus i sasvim sam se slučajno zatekao na Markovu trgu. Bio sam sam u vozilu i mahali su mi policajci da dođem. Reagirao sam i odmah došao do ranjenog policajca - kaže Dugorepec, koji već 30 godina radi kao vozač hitne pomoći.

Ranjenog policajca prvo je upitao što ga boli.

- Lijeva ruka i lijeva noga - rekao mi je.

- Nismo otvarali rane, samo smo stavili kompresiju, zatekla se tu i jedna medicinska sestra tako da smo ga brzo zbrinuli, kaže nam vozač zabočke hitne koji naglašava da nikad nije imao takvu intervenciju.

Iako postoje protokoli vezano za zbrinjavanje ranjenih službenih osoba krenuo je prema najbližoj bolnici, KB Sestara milosrdnica u Vinogradskoj.

image
Bruno Konjevic/Cropix
image
Članovi Vlade ispred Banskih dvora
Bruno Konjevic/Cropix

S vozačem zabočke Hitne razgovarali smo oko 10.15 kad se već vozilom Hitne medicinske pomoći vraćao u zabočku Opću bolnicu.

- Oko 8 sati i 5 minuta čula sam paljbu, bila je to rafalna paljba. Čovjek je uletio u dućan, zvali smo hitnu. Uzela sam vodu i krenula u pomoć unesrećenom. On je ležao dolje na podu, već je bio sav krvav, hitna nije došla 25 minuta. Ustvari uopće nije došla nego se zateklo vozilo saniteta koje smo zvali da se zaustavi i dođe pomoći. Čovjek u sanitetu je bio sam. Njemu smo pomogli unesrećenog staviti u nosila i stavili smo ga unutra. Čak je čovjek jadan iz saniteta pitao u koju najbližu bolnicu da ga vozi - kazala je za Jutarnji zaposlenica obližnje trgovine.

- Ja sam bila sva u krvi, tako je i on bio krvav. Bio je u šoku, vikao je da ga sve boli, da će umrijeti da ne može izdržati, da di je ta hitna - kazala je.

Podsjetimo, policija je u 8,06 sati zaprimila dojavu o pucnjavi na Trgu svetog Marka u Zagrebu ispred zgrade Vlade RH.

U Vladi se doznaje da je riječ o policajcu koji je radio u njihovu osiguranju te da u vrijeme incidenta premijer nije bio u sjedištu Vlade.

U 9 sati policija je izvijestila da je na Jabukovcu pronašla muškarca koji odgovara opisu počinitelja, te da je počinio samoubojstvo.

Rašić: Hitna služba bila na Markovu trgu u roku 6-7 minuta

Vozilo zagrebačke hitne službe stiglo je na Markov trg u roku 6-7 minuta od dojave, no ranjenog policajca do bolnice je prevezlo sanitetsko vozilo Krapinsko-zagorske županije, koje je u međuvremenu naišlo, doznaje se od ravnatelja zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu Žarka Rašića.

Rašić u izjavi za Hinu ističe da je hitna pomoć na mjesto događaja stigla za manje od 10 minuta, što se smatra standardom u hitnoj medicini, unatoč kiši i jutarnjoj gužvi.

"Dojava o pucnjavi i ranjenoj osobi na Markovu trgu stigla je u prijavno-dojavni centar u 8,12 sati, te je odmah u 8,13 iz Heinzlove upućen Tim 1, koji je stigao za šest minuta na Markov trg, no u međuvremenu transport ranjene osobe obavljen je drugim vozilom", rekao je Rašić.

Vozilo zagrebačke hitne službe zaustavila je policija te su postupili sukladno uputama, što znači da su sklonjeni iza crkve Svetog Marka. Nakon toga su, po primitku nove dojave, u 8,34 sati upućeni na Tuškanac gdje su pružili pomoć osobi koja se upucala, kazao je Rašić.

(Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:22