NEDJELJOM U DVA

'VRDOLJAK ME IZMISLIO, MILANOVIĆ PODRŽAO, A BEZ HDZ-A NE BIH POBIJEDIO' Novi gradonačelnik Osijeka Vrkić

Gradom će vladati i uz podršku HDZ-a
 Emica Elvedji / CROPIX

Novi gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić koji je do pobjede došao uz potporu HNS-a i SDP-a, gradom će vladati i uz podršku HDZ-a. Najavio je to danas u emisiji Nedjeljom u 2 sam Vrkić koji sutra od HDSSB-ovog Krešimira Bubala preuzima dužnost te tvrdi da će u Gradskom vijeću imati većinu. Tko će ju sve činiti ne otkriva do kraja osim: imat ću i podršku HDZ-a.

Otvoreno je danas Vrkić progovorio o tome kako je uspio srušiti vlast Glavaševog HDSSB-a na čemu su mu čestitali i predsjednik SDP-a Zoran Milanović i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

- Izmislio me ministar Ivan Vrdoljak. Nazvao me iz čista mira, oko pola godine prije izbora i nagovorio da prihvatim kandidaturu - ispričao je Vrkić. No, objašnjava prije realizacije trebalo je osigurati i neke preduvjete.

- Trebali su na to pristati Radimir Čačić i Vesna Pusić, znači oni s kojima sam se razišao u HNS-a, zatim je Biljana Borzan kao predsjednica SDP-a u Osijeku trebala prihvatiti hrvatskog nacionalistu koji je bio neprijatelj broj 1 u Gradu, a morao me prihvatiti i Milanović - rekao je Vrkić koji tvrdi kako nije vjerovao da ima šanse za pobjedu. A nju, otvoren je, ne bi mogao ostvariti bez HDZ-a.

- Meni nije smetalo da povežem u Osijeku Milanovića i Karamarka. Šef HDZ-a mi nije dao podršku kako se očekivalo, ali je meni bila dovoljna njegova poruka biračima u drugom krugu da glasaju po svojoj savjesti. Da nije bilo HDZ-a ne bih prošao - ocjenjuje Vrkić. S Milanovićem se, otkriva također, dogovorio da uz njegovo ime na izbornom listiću bude - nezavisni kandidat, a ne niti SDP niti HNS.

- On mi je rekao: nije važno čiji ste već da promIjenimo vlast u Osijeku - prepričao je.

Iako kaže kako prema svojim koalicijskim partnerima iz SDP-a i HNS-a nema nikakve obveze priznaje kako će oni sastavljati gradsku vlast.

- Proteklih deset godina sam kosio travu u Aljmašu, ne mogu ja izabrati ljude jer nemam pravu sliku. Zato je moj zahtjev da partneri sastave osječku Vladu i da predlože profesionalce kako ne bi ispalo da vraćam uslugu onima zahvaljujući kojima sam postao gradonačelnik - objašnjava Vrkić.

Progovorio je i o svom odnosu s Glavašem jer prije HNS-a bio je član HDZ-a, a dok je Glavaš bio župan postavljen je na čelo tima za mirnu integraciju, nakon toga i Belja.

- Nisu to bila politička imenovanja. Mene je u HDZ pozvao Tuđman da preuzmem mirnu integraciju. A s Glavašem sam bio radi koristi za Hrvatsku. Da sam se maknuo pitanje je kako bi prošlo Belje, uljara... Je li to nagrada?! To je žrtva - izričit je Vrkić. Uvjeren je kako Glavaš stoji iza svih napada na njega u kampanji. I dok su bili suradnici, Glavašu je, tvrdi, uvijek bio konkurencija.

- Jer sam se htio petljati u obranu. A pored Glavaša biti prvi Hrvat u Osijeku nitko nije mogao biti - dodaje. Iz HDZ-a je, kaže, otišao je jer više nije mogao s Glavašem, niti je htio s Pašalićem “dilati” 3. program HRT-a, a Sanadera nikad nije prihvaćao.

- Bila je kombinacija da se 3. program proda jednoj grupi ljudi, a da Glas Slavonije kupimo ja i Glavaš - otkrio je Vrkić i priznao kako ne bi imao ništa protiv da se Gay pride održi u Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:56