MINISTRI U AKCIJI

Vrdoljak najavio pojeftinjenje plina i spašavanje sisačke rafinerije, Lalovac upozorio banke da im curi rok za konverziju

Zagreb, 161015.Mihanoviceva 1.U organizaciji Europapress holdinga i Jutarnjeg lista, u Hotelu Esplanade odrzala se konferencija s nekoliko strucnih panela na temu Hrvatska industrija i brodogradnja 2020. Konferenciju su svojim govorom otvorili glavni urednik JL-a Goran Ogurlic i ministar gospodarstva RH Ivan Vrdoljak.Na fotografiji: Ivan VrdoljakFoto: Darko Tomas / CROPIX
 Darko Tomas / CROPIX

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je u ponedjeljak smanjenje cijene plina za kućanstva za 10 posto.

"Cijene plina za kućanstva smanjili smo već za 5 do 7 posto, a od početka travnja iduće godine smanjit ćemo ih za dodatnih 10 posto", najavio je Vrdoljak u izjavi nakon sastanka s članovima Uprave i Nadzornog odbora Petrokemije, s kojima je analizirao poslovanje te kompanije u protekle tri godine.

Dodao je da je Vlada u zadnje tri godine smanjila i cijene plina industriji za 17 posto.

Unatoč svim poteškoćama, preuzetim dugovima, visokim cijenama plina i skupom kapitalu, Petrokemija je spašena i dalje radi, kaže Vrdoljak.

Na upit novinara o situaciji u Rafineriji nafte u Sisak najavio je i njezino "spašavanje", ali i ustvrdio da, dođe li do promjene vlasti, sisačka rafinerija neće raditi. "Postoje dogovori današnje oporbe da ugase tu rafineriju u idućih nekoliko mjeseci", kazao je.

Ministar financija Boris Lalovac izvijestio je da je s članovima Uprave Petrokemije razgovarao o financiranju putem Hrvatske banke za obnovu i razvoj s obzirom na vrlo skupe kredite koje je Petrokemija plaćala tijekom restrukturiranja. "Otvorit ćemo pitanje financiranja putem HBOR-a, slično kao i u turizmu, dugoročnim kreditima s dvije do tri godine počeka i niskim kamatnim stopama, kazao je Lalovac.

Dodao je da je bilo riječi i o uvođenju međustope PDV-a od 13 posto za mineralna gnojiva.

Na upit novinara o konverziji kredita u švicarskim francima, ponovio je da je rok 15. studenoga. "Rok je 15. (studenoga), kazne su velike i ne vjerujem da će se bankari igrati. Moraju stići poslati preko 50.000 pošiljki, a ukoliko to ne bude do 15. (studenoga) ministar financija će napuniti blagajnu", kazao je, izrazivši nadu da do toga neće doći i da će građani dobiti niže rate.

Nije odbacio mogućnost da banke kalkuliraju zbog izbora, ali i upozorio da će se onda suočiti s vrlo kratkim rokovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:07