HNS-ovci SI ČUVAJU LEĐA

VRDOLJAK PRUŽIO 'UTOČIŠTE' NEDAVNO SMIJENJENOM ŠEFU FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA 'Da, zaposlio sam Ponoša, njegov rezultat je neosporan'

Ivan Vrdoljak
 Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak potvrdio je u razgovoru za RTL Danas da je u svojoj tvrtki Livit zaposlio nedavno smijenjenog direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravka Ponoša.

"Dubravko Ponoš je od prije tri dana prijavljen u mojoj tvrtki. Kada ga je preuzeo Fond je imao minus od 400 milijuna kuna, a on ga je doveo u plus od milijardu kuna. Mislim da to dovoljno govori o njegovim sposobnostima. Politički se onakve izjave ne mogu davati, ali je njegov rezultat neosporan", poručio je Vrdoljak u razgovoru za RTL.

Podsjetimo da je Ponoša Vlada nedavno smjenila s pozicije direktor Fonda, a dan uoči smjene za Jutarnji list je izjavio:

"Odlazim s pozicije direktora Fonda u trenutku kad on na računu ima 1,5 milijardi kuna i financijski stoji bolje nego ikad, stoga mi je drago što su ljudi pokazali da znaju raditi kad ih se vodi na kvalitetan način. Osobno u ove dvije godine vjerujem da sam pokazao da znam voditi instituciju kao što je ovaj Fond, a javnost je odlučila o mom odlasku i tu odluku prihvaćam".

Nedavno je otkriveno da je šef HNS-a Vrdoljak lani osnovao tvrtku Livit koja se bavi računalnim programiranjem, a tvrtka je prošlu 2018. godinu završila s minusom od 33.600 kuna.

U toj tvrtki je i osobno zaposlen, a kad je otišao s funkcije nije iskoristio pravo na "šest plus šest mjeseci". Ali je ove, pak, godine osnovao i tvrtku Sunčani Žnjan, a ona bi se trebala baviti gradnjom i poslovanjem nekretninama, te imaju u planu gradnju zgrada s desetak stanova na Žnjanu.

'Ne radimo na tome da dignemo rejting'

Upitan postavljaju li ultimatum premijer Plenkoviću kako bi si digli rejting, Vrdoljak kaže.

"Ne radimo na tome da sebi dignemo rejting, nego radimo na povećanju plaća. Moj posao političara je da tražim dijalog, da tražim razgovor i da se tako nađe rješenje. Treba prekinuti situaciju koja je neodrživa, a u kojoj najviše ispaštaju djeca", kazao je Vrdoljak ne želeći odgovoriti na pitanje hoće li napustiti Vladu ako ne dođe do sporazuma o podizanju plaća u obrazovnom sustavu.

"Prezentiran nam je proračun, kolega Batinić je direktno pitao za korekcije plaća s kojim bi se išlo sindikatima i ako toga ne bude, ne možemo prihvatiti proračun", kazao je Vrdoljak te dodao da su oni ušli u Vladu s ciljem obrazovne reforme, ali je i prihvatio zaključak da Vlada može funkcionirati i bez njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:41