PISA TESTIRANJA

VRDOLJAK UZVRATIO KOLINDI 'Umjesto Bandiću, bolje bi bilo da kolače odnese u jednu školu' DIVJAK 'Predsjednica se zbunila...'

 
Predrag Štromar, Blaženka Divjak i Ivan Vrdoljak
 Dragan Matic / CROPIX

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u srijedu je za posjeta varaždinskom Sveučilištu Sjever izrazila žaljenje zbog rezultata PISA 2018, prema kojima su naši učenici ispod prosjeka zemalja OECD-a, a za nju je to dokaz kako reforma obrazovanja ne donosi rezultate i da s njom moramo "žustrije krenuti.”

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak preko Facebooka je žestoko odgovorio predsjednici i stao u obranu ministrice, koja nije članica HNS-a, ali je njezina ministarska pozicija u Vladi dio kvote HNS-a.

- Hrvatska zna, ali predsjednica očito ne zna! PISA istraživanje provedeno je prije ulaska kurikularne reforme u škole i predsjednica koja bi trebala voditi brigu o budućnosti zemlje to mora znati. U protivnom riskira da bi netko njene istupe mogao protumačiti ili kao neznanje ili kao manipulaciju ili da je od velikog podržavatelja reforme obrazovanja - nakon Bandićeve podrške njenoj kandidaturi - posve preuzela njegovu retoriku i postala njen protivnik. Za kraj, umjesto nošenja kolača Bandiću u zatvor, bilo bi bolje da kolače donese u jednu od hrvatskih škola, da se na licu mjesta upozna s reformskim procesima pa da pred studentima, kojima bi trebala biti uzor, ubuduće govori pune i točne informacije, uzvratio je Vrdoljak.

Na Facebooku se oglasila i ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak, čiju je reformu predsjednica i prozvala.

- U javnom prostoru ponovno se iznose neprovjerene i netočne informacije, ovoga puta o rezultatima PISA-e i njihovoj vezi s kurikularnom reformom. Čak se i predsjednica RH zabunila. PISA istraživanje provedeno je u rano proljeće 2018., a kurikularna reforma uvedena je u škole u jesen 2019., tako da je nemoguće da reforma daje rezultate 18 mjeseci prije nego što je uvedena. Učenici koji su bili dio istraživanja u školu su krenuli u pravilu 2009. godine i radili su po starome nastavnom planu i programu.

Drugo, što se tiče ulaganja u STEM područje, upravo smo mi prvi put uveli obveznu informatiku u pete i šeste razrede osnovnih škola u 2018., opremali škole opremom za informatiku i prirodoslovlje u rekordnim iznosima te uveli mikroračunala u šeste razrede. Uz sve to, nikad nije bilo više ulaganja u lektire i školske knjižnice, a tako ćemo i vrlo brzo nastaviti. Stojim svima, pa tako i predsjednici RH, na raspolaganju za sva pitanja i dvojbe, a sve s ciljem boljeg obrazovanja za našu djecu, precizno je pojasnila Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:38