'MARKOVIĆ JE REKAO ISTO, PA JE OSUĐEN'

Vrhovni sud nije osudio Mamića zbog izjave 'Gej čovjeka ne vidim kako ide glavom na kopačku'! 'Tražimo reviziju slučaja!'

 Drago Spta/CROPIX

ZAGREB - Centar za LGBT ravnopravnost najavio je danas da će zatražiti reviziju presude Vrhovnog suda kojom je izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića oslobodio optužbi da je diskriminirao homoseksualce izjavom da ne bi mogli igrati u njegovoj reprezentaciji, tumačeći da je riječ o neujednačenoj sudskoj praksi, budući da je bivši predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković osuđen zbog slične izjave.

Osvrćući se na Markovićevu izjavu da homoseksualci ne mogu igrati u njegovoj reprezentaciji, Mamić je lani izjavio da ni u njegovoj reprezentaciji ne bi mogli igrati nogomet, jer on gej čovjeka "ne vidi kako ide glavom na kopačku, ali ga vidi kao baletana, tekstopisca i novinara", no županijski sud u Zagrebu oslobodio ga je optužbi za diskriminaciju, a tu je presudu potvrdio i Vrhovni sud.

Centar za LGBT ravnopravnost ističe da je ta presuda u potpunosti suprotna presudi protiv Vlatka Markovića, za izjavu koja je gotovo identična Mamićevoj.

"Umjesto da Vrhovni sud, kao najviši sud, obavlja svoju ustavnu zadaću osiguravanja jedinstvene primjene zakona i ravnopravnosti građana, on u istovjetnim slučajevima donosi dijametralno suprotne presude. Smatramo da je ovakva nedosljedna sudska praksa opasna jer se njome šalje poruka da najviše sudbeno tijelo u RH nema jedinstvenu sudsku praksu, što dovodi do toga da nema jedinstvene primjene zakona", ističe Centar u priopćenju i postavlja pitanje kakvu poruku Vrhovni sud time šalje žrtvama diskriminacije.

Upozoravaju da je Vrhovni sud utvrdio da je Marković pasivno legitimiran kao fizička osoba koja djeluje i neosporno ima utjecaj u nogometu, dok u slučaju Mamić navodi da je neosnovana tvrdnja tužitelja o mogućosti tuženikovog utjecaja na izbor igrača za reprezentaciju, te da tuženik kao izvršni dopredsjednik Dinama ne odlučuje tko će igrati u reprezentaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:44