PRESUDA

VRHOVNI SUD POTVRDIO KAZNU LJUBI ĆESIĆU ROJSU Mora raditi za opće dobro i vratiti milijune državi u slučaju otpisa novca Hrvatskom dragovoljcu

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 23.05.2017. u 17:22

Na fotografiji: Ljubo Cesic Rojs.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Vrhovni sud potvrdio je presudu kojom je umirovljeni general i bivši pomoćnik ministar obrane Ljubo Ćesić Rojs u ožujku 2014. osuđen na rad za opće dobro i povrat novca jer je nogometnom klubu Hrvatski dragovoljac otpisao tri milijuna kuna duga.

Viši sud djelomično je prihvatio Ćesićevu žalbu tek u dijelu vezanom uz troškove kaznenog postupka za optužbe zbog kojih je oslobođen, doznaje se iz presude donesene u travnju, koja je u utorak objavljena na stranici Vrhovnog suda.

Ćesić Rojs je na Županijskom sudu 2014. proglašen krivim jer je kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje otpisao Hrvatskom dragovoljcu tri milijuna kuna duga, a klubovima iz Hrvatske i BiH omogućio besplatno korištenje ugostiteljskih objekata MORH-a.

Presudom je određeno i da državi mora vratiti 3,2 milijuna kuna, za koliko je oštetio Republiku Hrvatsku.

No pritom je oslobođen optužbe da je bez ovlasti zapovjedio izdavanje cigareta, plastičnih čaša i druge potrošne robe vrijedne 2,3 milijuna kuna 66. pukovniji, koja službeno nije bila u sastavu Hrvatske vojske.

Nakon nepravomoćne presude za nedjelo iz 1999. godine, Ćesić je rekao da će se žaliti sve do Strasbourga, dok je njegov odvjetnik presudu ocijenio pravno neodrživom.

Izdvajamo