OSUĐEN NEBOJŠA MARINKOVIĆ

VRHOVNI SUD POTVRDIO KAZNU Švercer migranata čiji je kombi zbog divlje vožnje propucala policija dobio 8 godina zatvora. Tada je ranjeno dvoje djece

Nakon što je Marinković (u krugu) probio blokadu, policija je zapucala i ranila dvoje djece u kombiju
 CROPIX

Vrhovni sud RH potvrdio je kaznu od osam godina zatvora Nebojši Marinkoviću, nezaposlenom trgovcu iz Niša, koji je prošle godine u svibnju švercajući migrante probio policijsku blokadu kod Donjeg Srba pa je policija otvorila vatru na njegovo vozilo i ranila 12-godišnjeg djevojčicu i dječaka koji su bili u kombiju.

Bio je to prvi slučaj u kojem su tijekom intervencije hrvatskih policajaca ozlijeđeni migranti.

Marinković je, podsjetimo, tada kombijem u kojem je ilegalno prevozio 30 Iračana i Afganistanaca, među kojima je bilo djece, probio policijsku blokadu, a onda, u kiši metaka, oko 150 metara dalje zaustavio vozilo i pobjegao u šumu. Dva dana kasnije je uhićen i otad je iza rešetaka.

Marinković je u svibnju ove godine na Županijskom sudu u Karlovcu osuđen nepravomoćno na osam godina zatvora. Kako je danas priopćeno s Vrhovnog suda, postala je pravomoćna presuda kojom je optuženik proglašen krivim za dva kaznena djela; prisilu prema službenoj osobi i protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Prema pravomoćnoj presudi, migranti koje je prevozio Marinković su mimo granične kontrole prešli državnu granicu BiH u Republiku Hrvatsku. On ih je potom smjestio u teretni dio kombi vozila Ford Tranzit, a kako u tom dijelu vozila nema sjedala, prozora ni ventilacije time je doveden u opasnost njihov život.

"Tijekom vožnje optuženik je pokušao izbjeći policijsko zaustavljanje, prošao je policijsku blokadu na cesti i kretao se u smjeru policijske službenice. Zaustavljen je uporabom vatrenog oružja. Zbog policijske uporabe vatrenog oružja dvoje migranata je zadobilo tjelesne ozljede, a više migranata ozlijeđeno uslijed optuženikove prebrze vožnje. Policijska službenica je izbjegla ozljeđivanje", navodi se u presudi.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će jedinstvena kazna zatvora 8 godina ispuniti svrhu kažnjavanja, priopćeno je. "Ta kazna će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženik prouzrokovao žrtvama", stoji u pravomoćnoj presudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:19